Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 12.12.2011.
14:24
24sata.rs A

Grof Drakula Srbin sa Kosova?

Dr Jovan I. Deretić, stručnjak za istorijske migracije, srušio je teoriju o rumunskom poreklu najpoznatijeg svetskog vampira, za kojeg tvrdi kako je zapravo bio prava istorijska ličnost, ali ne Rumun, nego Srbin sa Kosova.

Grof Drakula je jedan od glavnih likova u horor filmovima
 



Bizarne legende koje su opevale nemilosrdnog vlaškog kneza Tepeša zvanog Nabijač i Drakula - sin Zmaja, koji je pretvrtljivo plesao između odanosti Mađarima i Turcima, našle su svoj put i do irskog pisca fantastike i horora Brama Stokera koji je 450 godina kasnije Tepeša iskoristio kao inspiraciju za roman o Drakuli, prvom, najslavnijem i najvećem vampiru u istoriji.


Sada, 114 godina kasnije, istorija grofa Drakule ponovno se prepravlja i to nakon istraživanja srpskog akademika Jovana Deretića koji tvrdi: Drakula je bio Srbin.
Teza je izazvala pravu buru u rumunskim medijima koji Drakulu osim zbog istorije poštuju i zbog turističkih eura koje ljudi iz celog sveta ostavljaju u njihovoj pokrajini Transilvaniji.


Deretić tezu o srpskom poreklu Vlada Tepeša bazira na nekoliko činjenica. To što ga je Stoker opisao kao vampira njemu ništa ne znači.


- Rumuni su poreklom Srbi. Sava Tekelija još je u 19. veku napisao knjigu na nemačkom jeziku u kojoj je dokazivao njihovo srpsko poreklo - objašnjava Deretić dodajući da je za njega Tepeš kao istorijska ličnost tek jedna mala epizoda u njegovu istraživanju antičke i srednjovekovne istorije.


- Nisam ga mogao izostaviti jer je on poznata ličnost iz istorije Dacije koja je u ranom srednjem veku bila srpska zemlja. Narod je tamo govorio srpski i pisao srpskim pismom sve do 19. veka - tvrdi Deretić.


Iako Stokerov roman ne smatra presudnim, jer za Deretića “Drakula” nije naučni rad nego istorijski roman, ipak ga citira. U njemu Vlad Drakula kaže:
- Velika sramota zadesila je moj narod na Kosovu 1389. godine, kad su zastave Vlaha i Mađara poklekle pred Mladim mesecom. Od tada je samo jedan vojvoda moje krvi uspeo preći Dunav i pobediti Turke na njihovoj zemlji.

Uostalom, kako je izjavio beogradskom Kuriru, na Drakulinom grobu stoji: “Ovde počiva rab Božji Vlad Tepeš” ispisan na čistom srpskom jeziku.

- Vojvoda koji se spominje u romanu je Janoš Hunjadi, srpski vitez koji se borio protiv Turaka. Mi smo ga zvali Sibinjanin, što znači Srbin - rekao je Deretić prema kojem su se stanovnici Dacije nazivali Vlasima, tj. stočarima.


Jedna od bizarnih legendi:
Krv je tog mračnog dana tekla u potocima. Više hiljada ljudi, redom poganih trgovaca i razmaženih plemića, nabijeno je na oštre kolce usred Brasova u Transilvaniji. Bilo je to, prema legendi, uoči Bartolomejske noći 1459. godine.


Usred šume kolaca i leševa, na gradskom trgu prostrt je sto, trpeza puna pečenog mesa i crnog vina za osornog kneza Vlada Tepeša III. Gozbu mu je kvario samo jedan sluga pokorni što je hranu i vino posluživao začepljenog nosa.
- Zato gospodaru jer ne mogu podnijeti smrad mrtvaca -odgovorio mu je gospodinčić.
- Ništa ti ne brini. Premestićemo te dovoljno visoko da ti više ne smrdi - odgovorio mu je prema drevnom zapisu Tepeš, pa naredio da se napravi kolac triput viši od ostalih.
Na njega je nabijen osetljivi sluga.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2011. 15:39
A Deretic od istorijske metodologije ne upotrebljava ni "m", ko ni onaj Svedjanin sto je dokazivao da su stari Grci ustvari Svedjani :) Sto i ne treba da cudi jer covek nije ni studirao istoriju
Ponedeljak 12.12.2011. 17:01
"Vampir" je srpska reč i ušla je u sve jezike sveta. Grof drakula ke istorijska ličnost poznata po okrutnosti ali i doslednosti. U ovim krajevima svi smo mi na neki način u rodbinskoj vezi. prića o Drakuli dokazuje da literatura nekad može biti stvarnija od života. I Car Dušan je govorio o vampirima i, ne znam da li da budemo ponosni, oni se jedino javljaju u Srbiji i to je to.
Ponedeljak 12.12.2011. 15:05
Istinu hrabro zbori ovaj Deretic. Nekada ce ga Srbi slaviti kao Vuka S. Karazdica. Slava
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online