Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 28.10.2011.
13:35
24sata.info A

Deca tuže doktore jer su dozvolili da se rode

Izraelska deca rođena sa telesnim manama sve češće podižu tužbe protiv doktora što su uopšte dozvolili da se rode. Ovakve tužbe, kojih je od 1987. do danas bilo oko 600, podstakle su izraelsku vladu da pokrene istragu.

Foto: Ilustracija
 

Prema medicinskim etičarima ovi slučajevi tzv. 'bespravnog rođenja' otvaraju ozbiljna moralna pitanja – s jedne strane o vrednosti života invalida, a s druge o pritiscima na doktore koje mogu uzrokovati. Naime, tužbe bi mogle da nateraju doktore da se iz preteranog opreza ponekad odluče da prekinu čak i zdrave trudnoće. Neki etičari optužuju advokate da u potrazi za profitom iskorišćavaju zajednice u kojima postoje visoki nivoi genetiskih oboljenja.

Prvi slučaj 

Jedan od prvih uspešnih slučajeva zabeležen je 1980. u Kaliforniji kada je jedno dete tužilo doktore zato što se rodilo sa teškim neurodegenerativnim stanjem koje se zove Taj-Sačsova bolest. Nakon pravnog presedana koji je postavljen 1987. godine, u Izraelu broj tužbi neprekidno raste. U mnogim zemljama, među kojima i Velikoj Britaniji te većini američkih saveznih država, takve tužbe se ne prihvataju.

Slučajevi "bespravnih rođenja" u kojima roditelji traže odštete za podizanje invalidne dece nisu retkost. Prošli mesec jedan kalifornijski par je dobio četiri-pet miliona dolara odštete nakon toga što doktori sonografima nisu uspeli da otkriju da im sin nema noge i jednu ruku.

"Teško mi je da razumem roditelje koji izlaze pred sud i pred svojom decom kažu kako bi bilo bolje da se nisu rodila", rekao je rabin Avraham Steinberg, etičar iz Medicinske škole na hebrejskom univerzitetu Hadaš u Jerusalimu, koji se pita "kakve to psihološke posledice ima po decu?"

U poslednje vreme u Izraelu postaje trend da deca sama tuže bolnice čime postižu veće odštete uz argument da celi život moraju da provedu u patnji.

Ovaj problem posebno je izražen u Izraelu jer su tamo brakovi među rođacima (braćom i sestričinama u drugom kolenu) relativno česti. Među muslimanima i Druzima na takve brakove otpada oko 40 odsto, među hršćanima oko 20 odsto, a među Beduinima čak 67 odsto.

Zato se velika pažnja posvećuje raznim testiranjima, posebno genetskim. Ali slično je i u mnogim drugim zajednicama na Bliskom istoku, u Indiji i Severnoj Africi.

Petak 28.10.2011. 13:47
...vidi ga njega...mister "sh". ;D))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online