Petak 28.10.2011.
13:35
24sata.info

Deca tuže doktore jer su dozvolili da se rode

Foto: Ilustracija
 

Prema medicinskim etičarima ovi slučajevi tzv. 'bespravnog rođenja' otvaraju ozbiljna moralna pitanja – s jedne strane o vrednosti života invalida, a s druge o pritiscima na doktore koje mogu uzrokovati. Naime, tužbe bi mogle da nateraju doktore da se iz preteranog opreza ponekad odluče da prekinu čak i zdrave trudnoće. Neki etičari optužuju advokate da u potrazi za profitom iskorišćavaju zajednice u kojima postoje visoki nivoi genetiskih oboljenja.

Prvi slučaj 

Jedan od prvih uspešnih slučajeva zabeležen je 1980. u Kaliforniji kada je jedno dete tužilo doktore zato što se rodilo sa teškim neurodegenerativnim stanjem koje se zove Taj-Sačsova bolest. Nakon pravnog presedana koji je postavljen 1987. godine, u Izraelu broj tužbi neprekidno raste. U mnogim zemljama, među kojima i Velikoj Britaniji te većini američkih saveznih država, takve tužbe se ne prihvataju.

Slučajevi "bespravnih rođenja" u kojima roditelji traže odštete za podizanje invalidne dece nisu retkost. Prošli mesec jedan kalifornijski par je dobio četiri-pet miliona dolara odštete nakon toga što doktori sonografima nisu uspeli da otkriju da im sin nema noge i jednu ruku.

"Teško mi je da razumem roditelje koji izlaze pred sud i pred svojom decom kažu kako bi bilo bolje da se nisu rodila", rekao je rabin Avraham Steinberg, etičar iz Medicinske škole na hebrejskom univerzitetu Hadaš u Jerusalimu, koji se pita "kakve to psihološke posledice ima po decu?"

U poslednje vreme u Izraelu postaje trend da deca sama tuže bolnice čime postižu veće odštete uz argument da celi život moraju da provedu u patnji.

Ovaj problem posebno je izražen u Izraelu jer su tamo brakovi među rođacima (braćom i sestričinama u drugom kolenu) relativno česti. Među muslimanima i Druzima na takve brakove otpada oko 40 odsto, među hršćanima oko 20 odsto, a među Beduinima čak 67 odsto.

Zato se velika pažnja posvećuje raznim testiranjima, posebno genetskim. Ali slično je i u mnogim drugim zajednicama na Bliskom istoku, u Indiji i Severnoj Africi.

2024 © - Vesti online