Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.09.2011.
15:30
Vestionline A

Otrovom protiv lovokradica

Južnoafrički veterinar je napravio otrov koji je za nosoroga neškodljiv, ali je opasan za kupce rogova. Cilj mu je da na ovaj način stane na put azijskoj "nosoroškoj mafiji".

Rog nosoroga košta i do milion dolara na Tajlandu, u Vijetnamu ili Kini
 

Azijska "nosoroška mafija" je sve brutalnija, jer je tržište rogova postalo nezasito. Jedan rog nosoroga na Tajlandu, u Vijetnamu ili Kini košta i do milion dolara. Kupci smatraju da rog ima magičnu snagu i da leči bolesti poput epilepsije, malarije ili trovanja.

Nosoroga prvo ustrele, pa mu motornom testerom odseku rog

Poslednji slučaj krivolova zabeležen je u ekskluzivnom privatnom rezervatu Akvila.

Nosorog je ustreljen, a zatim mu je rog odsečen motornom testerom. Prošle godine, takva sudbina je zadesila 333 nosoroga, a ove godine, uprkos pooštrenim merama bezbednosti, usmrćeno ih je već 280. "Treba izvršiti jači pritisak na Tajland, Vijetnam i Kinu da konačno učine nešto više protiv šverca", kaže Tan Koci iz organizacije za pomoć ugroženim životinjama /IWT/.

Nakon što su mu ubili tri nosoroga, Ed Hern sa jednim veterinarom mesecima radio na dosad najradikalnijem rešenju - odlučili su da otruju rogove životinja da bi ih učinili neupotrebljivim za konzumente.

"Otrov je potpuno neškodljiv za životinju. Reč je o tajnoj mešavini insekticida i boje koja se inekcijom ubrizga u rog. To se lepo vidi na rentgenskom snimku. Međutim, kupci bi trebalo da znaju da ovaj rog nije podesan za konzumiranje. Oni koji samelju takav rog i popiju prašak moraće da se bore sa povraćanjem i grčevima", kaže Čarls van Nikerk, veterinar, koji je otkrio otrov.

U rog se ubrizgava mešavina insekticida i boje: Ko ga proba, dobiće grčeve

Ed Hern smatra da je ova metoda bolja od preventivnog odsecanja rogova životinjama, kao što to neki rade, ili dozvole da se rogovi prodaju da bi bila zadržana kontrola nad tržištem, što je takođe predlagano.

"Znamo da je ovo ekstremna mera, ali moramo nešto da učinimo – ne vredi da čekamo da ubiju još jednog nosoroga. Ubijanje mora biti zaustavljeno", smatra Hern. Na sednici projekta "Spas nosoroga", Hern je ponudio svoj otrovni koktel koji je u međuvremenu testiran - navodi "Dojče vele".

Zna se kako deluje na nosoroga, videće se kako deluje i na mafiju.

Rat specijalaca i lovokradica

U nacionalnom parku Kriger specijalci su ubili već 15 krivolovaca – najviše iz susjednog Mozambika. U parku Umfolozi, nedaleko od Durbana, rendžeri su u potjeri za krivolovcima ustrijelili svog kolegu.

Situacija podsjeća na rat, kažu vlasnici nosoroga poput Šerla Dermana iz parka Akvila, dva sata vožnje udaljenog od Kejptauna.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2011. 14:42
svaka cast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online