Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 12.09.2011.
19:49
Srna A

Zlato na Zemlju donela meteorska kiša

Istraživači imaju dokaze da je većina zlata koja se danas nalazi na svetskim tržištima i u prodavnicama nakita na Zemlju stigla sa "kišom" meteora pre više milijardi godina.

Da je kiša skrenula levo kod Albukerkija mi možda ne bismo imali zlata na zemlji

Naučnici su objavili seriju spektakularnih otkrića koja dokazuju da je većina zlata u Zemljinoj kori i omotaču zapravo stigla iz svemira.

Svetlucavi metal dugo je fascinirao, a ponekad postajao i opsesija čovečanstva. Ne samo da je zlato podizalo i rušilo civilizacije, nego je igralo i ključnu ulogu u toku vatrenog i burnog formiranja naše planete.

Kako se Zemlja hladila, tečno zlato i platina našli su se u središtu planete, čineći tako glavni deo kore.

"Izračunali smo da bi smo, kada bi iz Zemljine kore izvadili sve dragocene metale i potom je pokrili njima, praktično bili zakopali ispod četiri metra debelog sloja dragocenih metala", kaže za "Dojče vele" Matijas Vilbold, istraživač koji je vodio studiju tima sa Univerziteta Bristol u Britaniji.

Naučnici su se uvek čudili kako su tako velike količine zlata ostale u spoljnom omotaču Zemlje - hiljade puta veće od onog kolike bi trebalo da ga bude. Prva teza je bila da je tolika količina zlata na površini mogla jedino da dođe iz svemira, a sada naučnici iz Bristola tvrde da imaju i dokaze da potkrepe tu teoriju.

Vilboldov tim je za potrebe studije analizirao staro kamenje na Grenlandu.

"Kamenje koje možete pronaći ovde praktično je najstarije kamenje koje postoji na Zemlji. Staro je otprilike 3,8 milijardi godina", kaže Vilbold i dodaje da se verovalo da ono potiče iz perioda pre dolaska meteora sa zlatom.

Članovi tima analizirali su mineralni cirkon u kamenju sa Grenlanda kako bi otkrili kako su nastali.

"Nadamo se da ćemo analizom tog kamenja steći sliku kako je Zemlja izgledala pre kiše meteora, tako da bismo mogli da utvrdimo koliko se meteorskog materijala nalazi na Zemlji", kaže Vilbold.

Rad Vilboldovog tima pokazao je da je dragoceni metal na kome počivaju svetske ekonomije i mnogi industrijski procesi na našu planetu stigao pukom srećom. Prema studiji, približno 20 milijardi tona asteroida pogodilo je Zemlju otkako se ohladila i upravo tako se u kori i omotaču našlo zlato.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 20:21
Čim to tvrde Englezi to je sumnjivo.
Ponedeljak 12.09.2011. 20:36
Bas spektakularno otkrice bajnih naucnika!!! Sta li su oni u skolama ucili, i ko ih je ucio, to je veliki znak pitanja!!! Za nekoga ko je upoznat sa Biblijom, posebno sa "Starim testamentom", i ko se bavi ozbiljnim naucnim radovima, ovo je prosto smijesno!!! Prije svega, jer se ta teritorija zemaljske kugle ne spominje ni u kakvom kontekstu, pa cak ni u samoj "Knjigi nastanka"! A ko je citao, zna i razumije sta sam htjela ovim reci!!!
Ponedeljak 12.09.2011. 20:55
Lazu GOLD ZLATO je u zemlji reka pek je bogata zlatom A ta zlatna kisa nije nikad padala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online