Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 29.08.2011.
06:17
Blic A

Okrugli sto kralja Artura pronađen u Škotskoj?

Arheolozi koji tragaju za legendarnim okruglim stolom kralja Artura, pronašli su kružni predmet ispod ostataka bašte King’s Knot kod škotskog zamka Stirling.

King’s Knot (Kraljev čvor) je nekadašnji kraljevski vrt, od koga su danas ostali samo brežuljci oblikovani u četvorougaone i osmougane figure.


Taj zamak i vrt su već vekovima povezivani sa raznim mitovima pa i legendom o kralju Arturu. Iako datira iz 17. veka, centralni deo vrta je prema nekim tvrdnjama mnogo stariji.


Arheolozi su istraživali King’s Knot neinvazivnim metodama i otkrili da se ispod njegovog centra zaista nalazi okrugli objekat stariji od vidljivog dela vrta.

King's Knot (Kraljev čvor)


“Otkriće ukazuje da je vrt nastao na ostacima mnogo starije tvorevine i baca novo svetlo na tvrdnje o tome da se okrugli sto kralja Artura nalazi u ovoj oblasti”, izjavio je istoričar Džon Harison, načelnik Stirlinškog lokalnog istorijskog društva koje je pokrenulo projekat zajedno sa arheolozima iz univerziteta u Glazgovu i Stirlinškog arheološkog društva.


Vekovima se ova zanimljiva zemljana tvorevina spominje kao moguće mesto gde su se okupljali vitezovi kralja Artura.


U 14. veku je škotski pesnik Džon Barbur pisao da se “okrugli sto” nalazio južno od zamka Stirlinga, a krajem 15. veka istoričar Vilijam od Vustera je rekao da je “kralj Artur čuvao okrugli sto u zamku Stirling”.

Danas postoji više teorija o tome gde se nalazio okrugli sto, a prošle godine su neki istoričari tvrdili da je on bio deo jednog rimskog amfiteatra.

O kralju Arturu su pričane mnoge legende, ali danas većina istoričara veruje da je on bio kralj Brita u petom ili šestom veku, koji je branio narod od napada Saksonaca.

Ponedeljak 29.08.2011. 10:43
Vrlo je moguce, podseca na osnovu velikog stola i istorijski podaci govore da je bio na tom mestu. Kako Englezi cuvaju svoju istoriju, dan- danas traze Arturov sto dok se kod nas ruse kulturno istorijski objekti radi necijih nekretnina, potapaju manastiri akumulacijama...
Ponedeljak 29.08.2011. 10:18
'Bem ti sumpor, iako ne volim politiku Britanije, moram priznat' da Britanija i Irska imaju bas zanimljivih panorama, kao i dosta misticnih lokacija, narocito na Kornvolu, jugozapadna Britanija. Stounhendz jeste najpoznatiji, medjutim takvih lokacija ima na stotine u tom delu Ostrva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online