Ponedeljak 29.08.2011.
06:17
Blic

Okrugli sto kralja Artura pronađen u Škotskoj?

King’s Knot (Kraljev čvor) je nekadašnji kraljevski vrt, od koga su danas ostali samo brežuljci oblikovani u četvorougaone i osmougane figure.


Taj zamak i vrt su već vekovima povezivani sa raznim mitovima pa i legendom o kralju Arturu. Iako datira iz 17. veka, centralni deo vrta je prema nekim tvrdnjama mnogo stariji.


Arheolozi su istraživali King’s Knot neinvazivnim metodama i otkrili da se ispod njegovog centra zaista nalazi okrugli objekat stariji od vidljivog dela vrta.

King's Knot (Kraljev čvor)


“Otkriće ukazuje da je vrt nastao na ostacima mnogo starije tvorevine i baca novo svetlo na tvrdnje o tome da se okrugli sto kralja Artura nalazi u ovoj oblasti”, izjavio je istoričar Džon Harison, načelnik Stirlinškog lokalnog istorijskog društva koje je pokrenulo projekat zajedno sa arheolozima iz univerziteta u Glazgovu i Stirlinškog arheološkog društva.


Vekovima se ova zanimljiva zemljana tvorevina spominje kao moguće mesto gde su se okupljali vitezovi kralja Artura.


U 14. veku je škotski pesnik Džon Barbur pisao da se “okrugli sto” nalazio južno od zamka Stirlinga, a krajem 15. veka istoričar Vilijam od Vustera je rekao da je “kralj Artur čuvao okrugli sto u zamku Stirling”.

Danas postoji više teorija o tome gde se nalazio okrugli sto, a prošle godine su neki istoričari tvrdili da je on bio deo jednog rimskog amfiteatra.

O kralju Arturu su pričane mnoge legende, ali danas većina istoričara veruje da je on bio kralj Brita u petom ili šestom veku, koji je branio narod od napada Saksonaca.

2024 © - Vesti online