Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 24.05.2011.
14:55
Beta A

Lenjin bio Jevrejin?

Državni istorijski muzej u Moskvi omogućio je običnim građanima Rusije da vide dokumenta koja, čini se, potvrđuju stare glasine da je Vladimir Iljič Lenjin imao jevrejsko poreklo.

Pismo Lenjinove sestre svedoči o njegovom jevrejskom poreklu
 

Među nekoliko desetina do sada nepoznatih dokumenata izloženih u moskovskom muzeju, nalazi se pismo Lenjinove najstarije sestre, Ane Uljanove, u kojem se navodi da je njihov deda po majci bio ukrajinski Jevrejin koji je prešao u hrišćanstvo da bi izbegao život u tzv. graničnom području naseljavanja i imao pristup višem obrazovanju.

"Bio je iz siromašne jevrejske porodice i bio je, prema krštenici, sin Mozesa Blanka, žitelja grada Žitomira (u zapadnoj Ukrajini)", pisala je Uljanova 1932. godine Josifu Visarionoviču Staljinu, koji je nasledio Lenjina nakon njegove smrti 1924. godine.

"Vladimir Iljič je uvek imao visoko mišljenje o Jevrejima, i vrlo mi je žao što činjenica našeg porekla - u pogledu kojeg sam imala sumnji - nije bila poznata za njegova života", dodala je Uljanova.

Pod carističkom vlašću, većina Jevreja je smela da se nastani za stalno samo u jednom ograničenom području koje je postalo poznato kao Granična oblast naseljavanja, a koje uključuje veći deo današnje Litvanije, Belorusije, Poljske, Moldavije, Ukrajine, kao i delove zapadne Rusije.

Mnogi Jevreji su se u carističkoj Rusiji, u kojoj je bio rasprostranjen antisemitizam, pridružili boljševicima, a neki su bili među vođama Komunističke partije nakon što je ona revolucijom preuzela vlast u zemlji 1917. godine i stvorila Sovjetski Savez.

Najpoznatiji među njima bio je Lav Trocki, čije je pravo ime bilo Bronštejn.

Ali Lenjin, koji je rođen 1870. godine kao Vladimir Iljič Uljanov, predstavljao se isključivo kao Rus, a 1901. godine je uzeo nadimak Lenjin dok je bio izgnanik u Sibiru, u priobalju reke Lene.

U zvaničnoj Lenjinovoj biografiji, koju je napisala njegova sinovica Olga Uljanova, navodi se da je njegova porodica isključivo bila ruskog, nemačkog i švedskog porekla.

Pismo Lenjinove sestre postalo je dostupno ruskim istoričarima još početkom devedesetih godina prošlog veka, ali je njegova autentičnost žestoko osporavana.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2011. 16:05
jeste, jeste...
Utorak 24.05.2011. 15:32
taj komunizam je i namerno izmisljen od strane zidova,da bi smanjili broj hriscana u svetu...a onaj karl marks nije imao ni dan radnog staza...profitirao je i grebo se od engelsa koji je imao lovu i koji je bio zaveden od strane doticnog
Utorak 24.05.2011. 17:49
То се знало да је Лењин био Чифут.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online