Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 21.05.2011.
13:33
Vestionline A

Pivo je za Nemce više od alkohola

Restorani, kafei, barovi i diskoteke u Nemačkoj imaju ograničenja kada je u pitanju prodavanje alkohola mladim osobama. Baden-Virtemberg je jedina nemačka pokrajina koja je uvela zabranu prodaje alkohola u noćnim satima. Takođe moraju da vode računa da ne stvaraju buku posle 22.00 časa. Pa ipak, pravila se razlikuju. Samo je jedna nemačka pokrajina uvela zabranu prodaje alkohola u noćnim satima.

Nemci prosto obožavaju pivo
 

Prosečan Nemac potroši godišnje više od 15 litara čistog alkohola, što ga svrstava u svetski vrh.

Pivo je za Nemce više od alkohola, kao vino u Francuskoj "sveto piće". Toči se u hektolitrima kako na fudbalskim stadionima tokom utakmica, tako i u restoranima, kafeima, barovima...

Država svake godine prikupi skoro tri i po milijarde evra od poreza na promet i prodaju alkohola.

Pravila o ograničenom konzumiranju alkoholnih pića u barovima i diskotekama postoje samo za mlade. U Nemačkoj osobe koje su navršile 16 godina mogu da kupuju i konzumiraju pivo i vino, ali takozvana žestoka pića mogu da piju samo stariji od 18 godina.

Ipak u kafanama, diskotekama i na javnim muzičkim događajima mlađima od 18 godina može da se služi pivo i vino samo do ponoći.

Kada je reč o glasnoj muzici, ukoliko je lokal u naseljenom mestu, ili se nalazi u stambenoj zgradi, mora da ima izolaciju, a jačina zvuka ne sme da prelazi određenu granicu.

"Nije bitno da li se buka stvara zbog glasne muzike ili gostiju. Niko ne sme da uznemirava stanare koji stanuju u blizini lokala. U suprotnom, kazne su veoma oštre. Vlasnici barova moraju da poštuju Zakon o zaštiti od buke. Muzika, koju puštaju na audio uređajima, ili sviranje uživo ne sme nikom da ometa noćni mir", izjavio je David Eriken iz gradske opštine Bona za nemački državni radio "Dojče vele".

Radno vreme barova i klubova nije ograničeno. Vlasnici kafića mogu da prijave duže radno vreme u opštini tražeći novu dozvolu. Ipak, što lokal duže radi, vlasnici plaćaju veći porez.

Baden-Virtemberg je jedina nemačka pokrajina koja je uvela zabranu prodaje alkohola od 22.00 časa do 5.00 časova ujutru. Ipak ni ta zabrana, koja je stupila na snagu u martu 2010, ne odnosi se na točenje alkohola u barovima, kafanama i diskotekama.

Mladi se dovijaju na razne načine - svejedno je ako se zabrani kupovina alkohola pre 22.00 časa. Onda će ljudi da pokupuju piće u 21.55. Samim tim je odluka besmislena.

Subota 21.05.2011. 13:50
Meni je osobno, pivo najdraže alkoholno piće. Piće koje ide uz skoro svaku vrstu hrane, dobro dođe u ljeti, zimi...Hladna piva utaži žeđ u momentu. Osim toga, umjerena konzumacija ne dovodi do pijanstva, već samo lagano opušta i razvezuje jezik.
Subota 21.05.2011. 15:02
Pivo je najbolje pice....nemacka je zemlja piva...imaju,oko 400vrsta. ...Pravi raj za pivopije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online