Subota 21.05.2011.
13:33
Vestionline

Pivo je za Nemce više od alkohola

Nemci prosto obožavaju pivo
 

Prosečan Nemac potroši godišnje više od 15 litara čistog alkohola, što ga svrstava u svetski vrh.

Pivo je za Nemce više od alkohola, kao vino u Francuskoj "sveto piće". Toči se u hektolitrima kako na fudbalskim stadionima tokom utakmica, tako i u restoranima, kafeima, barovima...

Država svake godine prikupi skoro tri i po milijarde evra od poreza na promet i prodaju alkohola.

Pravila o ograničenom konzumiranju alkoholnih pića u barovima i diskotekama postoje samo za mlade. U Nemačkoj osobe koje su navršile 16 godina mogu da kupuju i konzumiraju pivo i vino, ali takozvana žestoka pića mogu da piju samo stariji od 18 godina.

Ipak u kafanama, diskotekama i na javnim muzičkim događajima mlađima od 18 godina može da se služi pivo i vino samo do ponoći.

Kada je reč o glasnoj muzici, ukoliko je lokal u naseljenom mestu, ili se nalazi u stambenoj zgradi, mora da ima izolaciju, a jačina zvuka ne sme da prelazi određenu granicu.

"Nije bitno da li se buka stvara zbog glasne muzike ili gostiju. Niko ne sme da uznemirava stanare koji stanuju u blizini lokala. U suprotnom, kazne su veoma oštre. Vlasnici barova moraju da poštuju Zakon o zaštiti od buke. Muzika, koju puštaju na audio uređajima, ili sviranje uživo ne sme nikom da ometa noćni mir", izjavio je David Eriken iz gradske opštine Bona za nemački državni radio "Dojče vele".

Radno vreme barova i klubova nije ograničeno. Vlasnici kafića mogu da prijave duže radno vreme u opštini tražeći novu dozvolu. Ipak, što lokal duže radi, vlasnici plaćaju veći porez.

Baden-Virtemberg je jedina nemačka pokrajina koja je uvela zabranu prodaje alkohola od 22.00 časa do 5.00 časova ujutru. Ipak ni ta zabrana, koja je stupila na snagu u martu 2010, ne odnosi se na točenje alkohola u barovima, kafanama i diskotekama.

Mladi se dovijaju na razne načine - svejedno je ako se zabrani kupovina alkohola pre 22.00 časa. Onda će ljudi da pokupuju piće u 21.55. Samim tim je odluka besmislena.

2024 © - Vesti online