Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.12.2009.
11:09
Vestionline A

Srpkinja u svemiru, leti kao turista

Srpkinja Nataša Pavlović biće među prvim turistima koji u svemir treba da otputuju svemirskom komercijalnom letelicom "SpejsŠip 2“, kompanije "Virdžin galaktik" koja je u vlasništvu milijardera Ričarda Brensona.

Svemirska komercijalna letelica "SpaceShipTwo“
Nataša Pavlović i Ričard Brenson

Nataša Pavlović, Srpkinja koja živi u Los Anđelesu, namerava da bude među prvima koji su odleteli u svemir ali ima i još jednu motivaciju. "Srbi u medijima imaju lošu reputaciju, a ja želim to da promenim", rekla je Pavlovićeva i dodala da želi da učini ponosnom svoju rodnu zemlju.

"Želim da 'podignem' sve Srbe“, rekla je ona.

U kosmos na kredit

 

Nataša je kartu za svemirski let kupila na kredit, a jedan deo novca joj je dala porodica.

 

"Biću prvi astronaut iz Srbije. Želim da sopstvenim očima vidim Božije delo“, rekla je ona. Prvi put u svemir, Nataša se nada da će stupiti tokom 2010. godine.

 

„Veoma sam uzbuđena, posebno zbog toga što učestvujem u stvaranju istorije", rekla je ona. 

Hrabra i lepa: Nataša Pavlović

Za put u svemirska prostranstva, razgledanje planete i iskustvo bestežinskog stanja, koji koštaju 200.000 dolara po osobi, prijavilo se već oko 300 ljudi.

Portugalski biznismen Mario Ferera (41) za put se prijavio još pre pet godina jer, kako je kazao, namerava da bude prvi Portugalac u svemiru.

Vlasnik kompanije "Virdžin galaktik" Ričard Brenson predstavio je u utorak u kalifornijskoj pustinji Mohava futurističku letelicu "SpejsŠip 2" sa kojom planira da započne eru svemirskog turizma.

Na promociji pred oko 800 novinara, budućih astronauta i VIP gostiju, Brenson je najavio da će za godinu i po dana zajedno sa svojom porodicom i dizajnerom, Amerikancem Bartom Rutanom, biti putnik naletu u svemir.

"SpejsŠip 2"

 

U "SpejsŠip 2“ može da stane osam ljudi: šest putnika i dva pilota. Letelica  dostiže brzinu 4.200 kilometara na sat, koristeći hibridni raketni motor. Kabina za posadu ima površinu 3,66 metara dužine i 2,28 metara širine. Raspon krila je 8,23 metara, dužina 18,29 metara i visina 4,57 metara.

 

Za razliku od dosadašnjih svemirskih letelica, koje su samo pod posebnim eksternim okolnostima bezbedno ulazile u atmosferu, „SpejsŠip 2“ ima poseban sistem za povratak na Zemlju. „Ova letelica može da uđe u atmosferu pod bilo kojim uglom, i kasnije će se korigovati“, rekao je Bart Rutan.


Što se bezbednosti tiče, treba napomenuti da je letelica „SpejsŠip 2“ sigurna onoliko koliko su to bile letelice iz 20-ih godina prošlog veka.

 

Prisutni su bili i guverneri Novog Meksika i Kalifornije, Bil Ričardson i Arnold Švarceneger, koji su se kasnije pridružili Brensonovoj ćerki Holi na "krštenju" broda imenom "VSS Enterprajz".

Reč je o prvom komercijalnom putničkom svemirskom brodu, konstruisanom "revolucionarnom, ali proverenom tehnologijom" od kompozitnih karbonski vlakana.

Prema rečima Brensona, brod je tako dizajniran da se na Zemlju vrati sporije od dosadašnjih svemirskih šatlova kako bi se izbeglo veliko zagrevanje. 

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Turisti u redu za kosmos
Sreda 09.12.2009. 17:10
ej srpkinjo odkud dva prsta zar nije tri prsta kao pozdrav
Četvrtak 10.12.2009. 01:10
Ma to nije ništa posebno. Odavno se zna za Srbe da su nebeski narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online