Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.04.2011.
11:12
Vestionline A

Danas je svetski dan šale

U svetu se danas obeležava Dan šale - 1. april, kada ljudi pokušavaju da se našale jedni sa drugima, a stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se kroz smeh opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.

Prvi april ceo svet obeležava kao dan šale
 


Profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Aleksandar Jugović rekao je da je dobar smisao za humor pokazatelj zdrave ličnosti i da je veoma bitan, jer relaksira čoveka.

Kratka istorija "zbijanja" šala

 

Mnoga istraživanja pokazala su da je smeh dobar lek, pa se tako u nekim zdravstvenim ustanovama već koristi "smehoterapija" koja, prema mišljenju stručnjaka, daje dobre rezultate.


Istorija "zbijanja" šala na dan 1. aprila nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenjima da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao dan svih luda, koji je bio opštenarodno veselje.


Postoji mišljenja da koreni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.


Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu", dok Englezi misle da je dan šale preuzet sa istoka i 1. april zovu Danom svih glupaka.


Finci taj dan povezuju sa prolećnim podučavanjem dece o privrednim radovima, a slično je i u Švajcarskoj.

On je ukazao da humor mnogo znači u vremenu krize, jer se zahvaljujući njemu bolje sagledava realnost u kojoj živimo. "Humor rasterećuje čoveka i bitan je u životu, a posebno tokom suočavanja sa teškim situacijama", kazao je Jugović, navodeći kao primer njegov pristup tokom predavanja na fakultetu u kome nastoji da se često šali sa studentima, jer se tako poboljšava njihova koncentracija.

Jugović je naveo da je i humor na sopstveni račun odlika visoko zrelih ličnosti i jako dobra osobina kod ljudi, ali da nije dobro da pređe u samonipodaštavanje.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da je humor, pogotovo onaj kreativan, koji nam nešto otkriva, pomaže da bolje vidimo stvari i hrabri da opstanemo uprkos teškoćama, bitan i da ima dobro psihološko dejstvo.

"Takav humor nas isceljuje, brani od gluposti, nasilja i onoga što zagađuje duhovni prostor, uzdiže iznad onoga što je glupo i primitivno", kazao je Trebješanin. Prema njegovim rečima, pravi, istinski humor pročišćuje duh, a dobra satira nam pomaže da vidimo da se iza lažnih veličina skrivaju sitni i prizemni ljudi. "Nažalost, u masovnim medijima možda ima i previše humora koji je lošeg kvaliteta i ne doprinosi duhovnom obogaćivanju, nego nas gura u blato", rekao je Trebješanin.

Sociolog Ratko Božović ocenio je da smo u mnoštvu gubitništava, izgubili smisao za humor, satiru i opuštenost.

"U mnoštvu gubitništava sa stanovišta stila življenja pomalo smo izgubili formu životnog, radosnog opuštanja ili bezbrižnosti pa i smeha i osmeha i šale i šaljivosti", rekao je Božović.

On je naveo da smo se "smračili uz krizu, sankcije i zaraćenost i zaboravili da se smejemo, šalimo i budemo opuštenii" i da je to jedan od problema stila življenja u Srbiji.

"Ne vredi da nam političari daju naloge i sugestije da budemo optimisti kada nema nikakvog razloga u realnosti da budemo optimisti", zaključio je Božović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online