Petak 01.04.2011.
11:12
Vestionline

Danas je svetski dan šale

Prvi april ceo svet obeležava kao dan šale
 


Profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Aleksandar Jugović rekao je da je dobar smisao za humor pokazatelj zdrave ličnosti i da je veoma bitan, jer relaksira čoveka.

Kratka istorija "zbijanja" šala

 

Mnoga istraživanja pokazala su da je smeh dobar lek, pa se tako u nekim zdravstvenim ustanovama već koristi "smehoterapija" koja, prema mišljenju stručnjaka, daje dobre rezultate.


Istorija "zbijanja" šala na dan 1. aprila nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenjima da se ovaj svojevrsni "narodni praznik" pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao dan svih luda, koji je bio opštenarodno veselje.


Postoji mišljenja da koreni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale.


Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu", dok Englezi misle da je dan šale preuzet sa istoka i 1. april zovu Danom svih glupaka.


Finci taj dan povezuju sa prolećnim podučavanjem dece o privrednim radovima, a slično je i u Švajcarskoj.

On je ukazao da humor mnogo znači u vremenu krize, jer se zahvaljujući njemu bolje sagledava realnost u kojoj živimo. "Humor rasterećuje čoveka i bitan je u životu, a posebno tokom suočavanja sa teškim situacijama", kazao je Jugović, navodeći kao primer njegov pristup tokom predavanja na fakultetu u kome nastoji da se često šali sa studentima, jer se tako poboljšava njihova koncentracija.

Jugović je naveo da je i humor na sopstveni račun odlika visoko zrelih ličnosti i jako dobra osobina kod ljudi, ali da nije dobro da pređe u samonipodaštavanje.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da je humor, pogotovo onaj kreativan, koji nam nešto otkriva, pomaže da bolje vidimo stvari i hrabri da opstanemo uprkos teškoćama, bitan i da ima dobro psihološko dejstvo.

"Takav humor nas isceljuje, brani od gluposti, nasilja i onoga što zagađuje duhovni prostor, uzdiže iznad onoga što je glupo i primitivno", kazao je Trebješanin. Prema njegovim rečima, pravi, istinski humor pročišćuje duh, a dobra satira nam pomaže da vidimo da se iza lažnih veličina skrivaju sitni i prizemni ljudi. "Nažalost, u masovnim medijima možda ima i previše humora koji je lošeg kvaliteta i ne doprinosi duhovnom obogaćivanju, nego nas gura u blato", rekao je Trebješanin.

Sociolog Ratko Božović ocenio je da smo u mnoštvu gubitništava, izgubili smisao za humor, satiru i opuštenost.

"U mnoštvu gubitništava sa stanovišta stila življenja pomalo smo izgubili formu životnog, radosnog opuštanja ili bezbrižnosti pa i smeha i osmeha i šale i šaljivosti", rekao je Božović.

On je naveo da smo se "smračili uz krizu, sankcije i zaraćenost i zaboravili da se smejemo, šalimo i budemo opuštenii" i da je to jedan od problema stila življenja u Srbiji.

"Ne vredi da nam političari daju naloge i sugestije da budemo optimisti kada nema nikakvog razloga u realnosti da budemo optimisti", zaključio je Božović.

2024 © - Vesti online