Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.02.2011.
22:48
Beta A

Simbol Brisela u šumadijskoj nošnji

"Maneken pis", jedan od simbola Brisela, danas je svečano obučen u srpsku narodnu nošnju iz Šumadije koju su Udruženju prijatelja "Maneken pisa" predali predstavnici Turističke organizacije Srbije (TOS), u okviru učešća na Sajmu turizma.

"Maneken Pis" na kratko postao Šumadinac

Uz Gran-plas i Atomium, "Maneken pis", je najveća turistička atrakcija Brisela. Mala svečanost oblačenja "Maneken pisa" u šumadijsku nošnju je održana u sklopu predstavljanja srpske turističke ponude na sajmu turizma, u Briselu, u idućih pet dana, rekla je direktorka TOS-a Gordana Plamenac.


Predstavnici TOS-a i grada Brisela, uz zvuke fanfara, došli su do čuvene skulpture i svečano je otkriti, nakon čega je duvački orkestar Dejana Petrovića, ovogodišnjeg pobednika na Saboru trubača u Guči, odsvirao himnu Srbije.


"Maneken pis", na francuskom poznat kao "Peti Žilijen", je mala bronzana skulptura nagog dečaka koji piški u bazen fontane koja je 1619. godine postavljena na uglu dveju ulica nedaleko od briselske gradske skupštine.


 

Dečak spasio Brisel

 

Postoji više legendi o poreklu ove statue, među kojima je i ona da je Brisel u 14. veku bio pod opsadom i da su zavojevači planirali da gradske zidine unište eksplozivom, ali ih je u tome sprečio jedan mali dečak popiškivši se na fitilj.

 

Zahvalni građani Brisela su onda, kaže legenda izradili, statuu visoku pola metra i fontanu, koju godišnje obiđu milioni turista.


Jednom godišnje, na dan pivara, "Maneken pis" u fontanu "toči" i pravo pivo koje besplatno mogu piti turisti i svi posetioci.

U skladu sa tradicijom, ova statua oblači se u različite kostime nekoliko puta nedeljno, u skladu sa unapred objavljenim rasporedom, a najveći broj kostima koje je do sada nosio izložen je u gradskom muzeju, među kojima najstariji datira iz 17. veka.

"Maneken pis" u posebnim prilikama dobija razna odela i uniforme, kojih u Muzeju grada Brisela, na Gran-plasu, ima više od osam stotina.

Popodne je na briselskom Gran-planu, jednom od najlepših baroknih srednjevekovnih trgova u Evropi, održan i koncert srpskog ansambla "Kolo", a nastupiće i veliki duvački orkestar Dejana Petrovića, pobednik festivala u Guči.

Srbija na ovaj način želi da se predstavi građanima Brisela u okviru ovogodišnjeg Sajma turizma u Briselu, koji počinje 3. februara, i kojem je Srbija zvanični partner.

Za vreme Sajma, u Briselu će biti održana i nedelja srpske kuhinje, u okviru koje će kuvari skadarlijskog restorana "Šešir moj" pripremati srpske specijalitete, uz svoj muzički ansambl, jednom od najprestižnijih briselskih restorana "L'Altro Mondo", koji se nalazi u četvrti "Libre de l'Ilot Sacr=E9", zbratimljenoj sa Skadarlijom.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.02.2011. 23:39
Pravi Srbin, došao da se popiški na sedište NATO-a :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online