Sreda 02.02.2011.
22:48
Beta

Simbol Brisela u šumadijskoj nošnji

"Maneken Pis" na kratko postao Šumadinac

Uz Gran-plas i Atomium, "Maneken pis", je najveća turistička atrakcija Brisela. Mala svečanost oblačenja "Maneken pisa" u šumadijsku nošnju je održana u sklopu predstavljanja srpske turističke ponude na sajmu turizma, u Briselu, u idućih pet dana, rekla je direktorka TOS-a Gordana Plamenac.


Predstavnici TOS-a i grada Brisela, uz zvuke fanfara, došli su do čuvene skulpture i svečano je otkriti, nakon čega je duvački orkestar Dejana Petrovića, ovogodišnjeg pobednika na Saboru trubača u Guči, odsvirao himnu Srbije.


"Maneken pis", na francuskom poznat kao "Peti Žilijen", je mala bronzana skulptura nagog dečaka koji piški u bazen fontane koja je 1619. godine postavljena na uglu dveju ulica nedaleko od briselske gradske skupštine.


 

Dečak spasio Brisel

 

Postoji više legendi o poreklu ove statue, među kojima je i ona da je Brisel u 14. veku bio pod opsadom i da su zavojevači planirali da gradske zidine unište eksplozivom, ali ih je u tome sprečio jedan mali dečak popiškivši se na fitilj.

 

Zahvalni građani Brisela su onda, kaže legenda izradili, statuu visoku pola metra i fontanu, koju godišnje obiđu milioni turista.


Jednom godišnje, na dan pivara, "Maneken pis" u fontanu "toči" i pravo pivo koje besplatno mogu piti turisti i svi posetioci.

U skladu sa tradicijom, ova statua oblači se u različite kostime nekoliko puta nedeljno, u skladu sa unapred objavljenim rasporedom, a najveći broj kostima koje je do sada nosio izložen je u gradskom muzeju, među kojima najstariji datira iz 17. veka.

"Maneken pis" u posebnim prilikama dobija razna odela i uniforme, kojih u Muzeju grada Brisela, na Gran-plasu, ima više od osam stotina.

Popodne je na briselskom Gran-planu, jednom od najlepših baroknih srednjevekovnih trgova u Evropi, održan i koncert srpskog ansambla "Kolo", a nastupiće i veliki duvački orkestar Dejana Petrovića, pobednik festivala u Guči.

Srbija na ovaj način želi da se predstavi građanima Brisela u okviru ovogodišnjeg Sajma turizma u Briselu, koji počinje 3. februara, i kojem je Srbija zvanični partner.

Za vreme Sajma, u Briselu će biti održana i nedelja srpske kuhinje, u okviru koje će kuvari skadarlijskog restorana "Šešir moj" pripremati srpske specijalitete, uz svoj muzički ansambl, jednom od najprestižnijih briselskih restorana "L'Altro Mondo", koji se nalazi u četvrti "Libre de l'Ilot Sacr=E9", zbratimljenoj sa Skadarlijom.

2024 © - Vesti online