Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.11.2009.
10:49
RTS A

Četrnaest godina Dejtonskog sporazuma

Republika Srpska obeležava godišnjicu Dejtonskog sporazuma. Mirovnim sporazumom koji su, pre 14 godina, parafirali tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević zvanično okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Dani za istoriju: Izetbegovič, Tuđman i Milošević u Dejtonu
U Republici Srpskoj se obeležava 14. godišnjica Dejtonskog sporazuma, koji je potpisan 21. novembra u Dejtonu, a parafiran 14. decembra iste godine u Parizu.

Dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma unet je kao državni praznik u Zakon RS o obeležavanju slava i svetkovina u ovom entitetu.

Četrnaest godina kasnije, niko od potpisnika sporazuma nije živ, a političari u BiH i dalje raspravljaju o njegovoj reviziji.

Sporazumom, koji je parafiran u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton, posle tronedeljnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD, BiH je podeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Sporazum, parafiran u Dejtonu, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, Milošević, Tuđman i Izetbegović zvanično su potpisali tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavnje nesporazuma isključivo na miroljubiv način.

Jugoslovenski parlament je 13. novembra 2002. godine ratifikovao Dejtonski sporazum, čime je SR Jugoslavija jasno poručila susedima da nema teritorijalnih pretenzija prema BiH i da se u potpunosti pridržava odredbi iz Dejtona.

Uloga sporazuma nakon 14 godina

I posle 14 godina od potpisiavanja Dejtona, prisnutna su različita tumačenja ovog dokumenta. Postoji saglasnost da je Dejtonski sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, pa se zato smatra jednim od najuspešnijih mirovnih ugovora u svetu.

Međutim, svaka strana u BiH i dalje ima svoje tumačenje tog sporazuma, kao i kancelarija visokog predstavnika. Dok je za bošnjačku stranu, ali i hrvatsku, Dejtonski sporazum prevaziđen, srpska strana je za njegovu doslednu primenu, prenosi Tanjug.

BiH je tokom ovih godina bila bez zvanične verzije sporazuma, čija je kopija tek nedavno dostavljena institucijama BiH, i to posredstvom francuske ambasade.

Francuska je institucijama BiH dostavila kopiju originalnog Dejtonskog sporzuma, koji je, posle parafiranja u Parizu, pohranjen u francuskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Svaka strana u BiH, kao i Kancelarija visokog međunarodnog predstavnika, imali su svoje prevedene primerke Dejtonskog sporazuma, dok u institucijama BiH tog dokumenta nije bilo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online