Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.09.2010.
10:00 >> 11:45h
R. Lončar - J. Arsenović - Vesti A

Kosovo uskoro u Savetu Evrope

Kako "Vesti" saznaju, Priština će uskoro biti primljena u Savet Evrope (SE) i u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Samozvana država Kosovo uz pomoć svojih zapadnih mentora uspela je da privede kraju proceduru prijema u jednu od najznačajnijoj međunarodnoj organizaciji.

- Što se tiče SE, procedura je praktično završena i uskoro, očekuje se formalni prijem, dok je za Oebs procedura u toku - kaže diplomatski izvor "Vesti" u Briselu.

Šta da se radi: Dušan Bataković i Boris Tadić

Član parlamentarne delegacije Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE narodni poslanik Željko Ivanji (G17 plus) smatra da za sada nema izgleda da Kosovo bude primljeno u SE i da je on skeptičan. Ipak, priznaje, teorijske šanse postoje.
 

Sve je moguće: Željko Ivanji

- Podsetio bih da je poslednja Rezolucija SE o Kosovu koja je usvojena na zasedanju u junu pokrajinu tretirala u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da se ni u jednoj rečenici ne pominje mogućnost članstva u SE.

I Rezolucija od pre godinu i po tretirala je Kosovo kao crnu rupu u Evropi kad se radi o ljudskim pravima. Ipak, teorijska šansa postoji jer je za članstvo po pozivu, što je prvi stepenik, neophodno da glasa dve trećine Komiteta ministara SE - objašnjava Ivanji za "Vesti".

Nadomak članstva u UN


Mada je nedavno ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović omalovažio mogućnost prijema otcepljene pokrajine u Savet Evrope, za poznavaoce međunarodnih organizacija, članstvom u ovu organizaciju Priština će za stepenik više povećati šanse za prijem u Ujedinjene nacije, što je i glavni cilj albanskih separatista.


Savet Evrope ima 47 država članica i svaka ima svog predstavnika u Komitetu ministara. S obzirom da su 33 države priznale nezavisnost Kosova, one bi mogle da i izboksuju članstvo u SE, jer čine neophodnu dvotrećinsku većinu.

U statutu SE ne postoji mogućnost veta, ali i pored toga u našem Ministarstvu inostranih poslova su ranije tvrdili da Kosovo ne može biti primljeno u SE ukoliko je Srbija protiv.
 

Tvrdi pregovarači izbačeni iz tima
 

Razgovori Beograda i Prištine treba da počnu početkom oktobra u Briselu i po nalogu Evropske unije biće okončani do kraja ove godine. Format i teme razgovora, kao i sastav delegacija odrediće takođe Brisel i to imajući u vidu teme kao što su struja, telekomunikacije, ugalj, vododovod i slična tehnička pitanja, saznaju "Vesti" u Ministarstvu spoljnih poslova.


- Ako srpska strana u Briselu na prvom sastanku odustane od pitanja statusnog položaja severa pokrajine i eksteritorijalnosti manastira, albanski secesionisti i njihovi svetski mentori imaće argument više za tumačenje da Srbija na mala vrata, korak po korak, priznaje nezavisnost Kosova i Metohije - kaže naš sagovornik.


Imajući u vidu karakter ovih razgovora i to da je Srbija po svemu sudeći odustala od statusnih pitanja, "tvrdi" pregovarači koji su ranije učestvovali u pregovorima u Beču nisu viđeni kao deo nove srpske delegacije. Tako se saznaje da u njima neće biti mesta za na primer, Dušana Batakovića, eksperta za statusna pitanja i za zaštitu eksteritorijalnosti manastira jer sve ukazuje na to da ta pitanja neće, bar ne u prvoj fazi, biti na dnevnom redu.


Kako "Vesti" saznaju, koordinator tima za nove razgovore je Jovan Ratković (35), Tadićev savetnik koji je studirao u Londonu i bio jedan od osnivača Organizacije srpskih studenata u inostranstvu i Otpora.


Mada je EU preuzela medijatorsku ulogu u vođenju ovih razgovora, Vašington ne odustaje od svog uticaja na razvoj događaja u čemu se sagledava i dolazak državnog sekratara Hilari Klinton 12. oktobra u Beograd.


Hilari nam zavrće ruku


Iako je Bela kuća preuzela odgovornost za ponašanje Prištine, Klintonova pre svega dolazi da izvrši pritisak na srpsku stranu.


- Ona dolazi da zavrće ruku Beogradu oko daljeg sužavanja tema za razgovor, odnosno izbacivanje statusnog pitanja - kaže izvor "Vesti".

POVEZANE VESTI

Sreda 29.09.2010. 12:08
Шиптари, џабе вам и СЕ, ви никада нећете моћи да добијете столицу у УН све док вас Србија не призна, а знате кад је то? Никад! Зато се не ложите безвезе...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online