Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.01.2019.
03:00
B. Đokić - Vesti A

Planeta pod kišom lažnih vesti (3): Milioni za NATO pilota

Ni Srbija nije imuna na lažne vesti i dezinformacije. Mali broj organizacija, kao što je Fejk njuz - tragač u Srbiji, se bavi razotkrivanjem lažnih informacija. Tako su mediji nakon hapšenja Marka Đurića na Kosovu puštali informacije kako je Đurić kroz zadnja vrata policijskog vozila proturio ruku i pokazao "lajk".

Tanjug/AP
Hapšenje Marka Đurića na Kosovu

Navodilo se kako je Đurić pokazao prkos i nepokornost prilikom privođenja. Međutim, kasnije se saznalo da su Đurićeve ruke bile vezane lisicama, da je u vozilu bio okružen policajcima, da se na proturenoj ruci vidi gumeni porub uniforme, a ne rukav odela, tako da se lako došlo do zaključka da lajk nije pokazao Đurić, već jedan od kosovskih policajaca, koji je policajcima u vozilu iza pokazao da su spremni da krenu.

Još jedna od izmišljotina bila je kada je jedan deo medija u Srbiji preneo informaciju da je penzionisani američki pilot dobio tužbu protiv Srbije "zbog trauma koje je zaradio tokom učestvovanja u bombardovanju Beograda 1999. godine" i da ga na ime odštete čeka 2,15 miliona dolara. Već narednog dana pojedini srpski mediji su objavili kako je "NATO psihopata" ubijao civile, a sad traži odštetu, a u čitavu priču se uključio i Veselin Šljivančanin. Vest je zapravo potekla sa ruskog portala Panorama, čiji je vlasnik potvrdio da je tekst satiričan i potpuno izmišljen.

Petparačke vesti

Jedan od najpoznatijih pisaca lažnih vesti Pol Horner napravio je pravu zbrku tokom američkih predsedničkih izbora. Tako je pustio vest da je Barak Obama platio iz svog džepa otvaranje Muslimanskog muzeja, o čemu je Foks TV uživo izveštavao. Takođe je prevario pratioce pričom da je čovek sprečio pljačku tokom večere u restoranu tako što je citirao dijalog iz filma "Petparačke priče". Hornerove lažne priče tokom predsedničke kampanje u Americi su bile u vrhu Guglovog pretraživača najčitanijih vesti, deljene na Fejsbuku i shvatane ozbiljno. Nakon izbora Horner je rekao da je njegov rad tokom predsedničke kampanje imao nameru da "pokaže Trampove pristalice kao idiote, jer su delili moje priče".

"Protokoli" alibi Adolfa Hitlera

Najozloglašenija lažna priča svih vremena, zbog koje su milioni ljudi platili životom, jeste knjiga "Protokoli sionskih mudraca". Ova lažna priča o Jevrejima iz celog sveta koji su se sakupili u Švajcarskoj kako bi dogovorili način da pokore svet, izmišljena je u carskoj Rusiji u režiji tajne službe Ohrane i bila je namenjena unutrašnjoj upotrebi.

Međutim, "Protokoli" su počeli da se šire svetom i mnogi su ih shvatili ozbiljno. Ova knjiga je bila pokriće za ideologiju Adolfa Hitlera, koja je dovela do Drugog svetskog rata i Holokausta nad šest miliona Jevreja. Dokazano je da su "Protokoli" potpuna izmišljotina i falsifikat knjige Morisa Žolija "Dijalog u paklu između Makijavelija i Monteskjea", te danas nijedan iole ozbiljan stručnjak ih ne uzima za ozbiljno, a u nekim državama je krivično delo ukoliko se "Protokoli" citiraju.

Govor brojki

Već čuveni okršaj Trampa i Klintonove na predsedničkim izborima bio je prepun lažnih vesti, a vodio se pravi internet rat informacijama i pokušajima da se dođe do što većeg broja glasača, sve je začinjeno hakovanjem osetljivog materijala. Ovo su samo neki pokazatelji koliko su glasači bili zasipani izmišljotinama.

- Izborne vesti na Tviteru u Mičigenu - 50 procenata lažnih
- Od 20 glavnih lažnih vesti u kampanji - 17 su protiv Klintonove
- Najveći broj fejk njuza glasači su dobili preko socijalnih mreža - 62 procenta glasača
- Lažne vesti u koje su čitaoci poverovali da su istinite - 8 procenata čitalaca

Sutra - Planeta pod kišom lažnih vesti (4): Naivni Sidnej i ajkule špijuni

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online