Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2019.
00:55
J. Arsenović - Vesti A

Vek i po od Svetog pisma na srpskom (2): Sve počelo od Ćirila i Metodija

Stručnjaci su saglasni da Sveto pismo među Srbima ne postoji tek vek i po, koliko je prošlo od prvog štampanog izdanja Biblije u prevodu Vuka Stefanovića Karadžića i Đure Daničića. I pre njih bilo je prevođenja jevanđelja na ovim prostorima. Iako je uglavnom reč o prevodu sa grčkog na staroslovenski, i ova jevanđelja su deo hrišćanske duhovne kulture i identiteta ovdašnjeg naroda.

commons.wikimedia.org
 

Prvi prevod Svetog pisma na staroslovenski jezik potiče iz devetog veka. Njegovi tvorci su Ćirilo i Metodije, braća iz Soluna koja su širila pismenost i hrišćanstvo među Južnim Slovenima. Kao nešto mlađe, istoričari pominju Marijinsko jevanđelje s kraja desetog veka.

Ono predstavlja najstarije poznato četvorojevanđelje koje se može smatrati i srpskim, a ne samo staroslovenskim. Nastalo na jugu Srbije, pisano glagoljicom, ali sa srpskim ćiriličnim oznakama na marginama.

Inače, od desetine jevanđelja, hrišćanskog religioznog spisa koji opisuje život i učenje Isusa Hrista, samo su četiri deo Svetog pisma.

Svakako najpoznatije i najlepše jevanđelje jeste Miroslavljevo iz 12. veka. Posle vekova burne istorije, krađe i oštećenja, ova knjiga nastala po porudžbini zahumskog kneza Miroslava, Nemanjinog brata, sada se nalazi u Narodnom muzeju pod strogim uslovima čuvanja i zaštite.
Nedavno je srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević nagovestio da je Srbija na korak od toga da onaj jedan list iz Miroslavljevog jevanđelja bude vraćen u Srbiju. Ta istrgnuta stranica se nalazi u Sankt Peterburgu pa se može desiti da kada sredinom januara u zvaničnu posetu Srbiji bude dolazio predsednik Rusije, Putin kao veliki čin svog milosrđa prema srpskoj braći donese i ovaj nedostajući list umetnički najlepše oslikane srpske knjige. I Evanđelje Vukana Nemanjića se nalazi u Javnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Ta razastrta srpska kulturna blaga rezultata su čestih ratova na balkanskoj raskrsnici, pljačkaških apetita neprijatelja, neshvatanja važnosti knjiga u srednjovekvnoj Srbiji, ali i spremnosti nekih od najumnijih Srba da se do novca dođe i prodajom starozavetnih rukopisa.

Trgovina srbuljama

Vuk Karadžić je optuživan za mnogo štošta, za plaćenika Beča i tome slično, ali istorijski dokumenti potvrđuju jedno drugo nepočistvo. Kada je bio u besparici, agilni pregalac u sakupljanju narodne poezije i umotvorina, nudio je bogatim državama stare srpske rukopise i knjige. Jedan primerak Rujanskog jevanđelja iz 1537. godine, prve štampane knjige u Srbiji, zajedno sa još drugim retkim rukopisima ponudio je berlinskoj, bečkoj, petrogradskoj i biblioteci u Odesi. Kada bi Nemcima bile precenjene srpske knjige, on ih je nudio uglavnom Rusima. Kako piše dr Branko Bjelajac, smatra se da je rublje i talire koje je 1858. godine dobio prodajom srbulja, starih srpskih rukopisa i knjiga, kupovao zemlju u rodnom Tršiću.

Sutra - Vek i po od Svetog pisma na srpskom (3): Knjige na lomači

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online