Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.10.2018.
00:30
J. Arsenović - Vesti A

Da li slobodno tržište donosi samo boljitak (1): Bofl za građane drugog reda

Posle urušavanja socijalističkog samoupravljanja mnogi od nas su se obradovali kapitalizmu. Sa slobodnim tržištem očekivali smo bolju ponudu, raznovrsniju robu, veći kvalitet, a manju cenu, kredite sa malim kamatama. Ugasili smo velike domaće banke, a otvorili vrata za strane.

Tanjug
Redovima nikad kraja: Sa otvaranja Lidla u Beogradu

Oprostili smo se od Jabuke, C marketa, Pekabete, a širom otvorenih ruku dočekali strane trgovinske lance. I ne samo da smo ih iščekivali s nestrpljenjem, nego su neki od nas, kao prošle nedelje na otvaranju prvih prodajnih objekata Lidla u Srbiji, pokazali i borilačke veštine u nastojanju da dođu do jeftinih banana i piletine.

I pre svitanja tog 11. oktobra zauzimala se busija pred vratima Lidla kako bi bili prvi na otvaranju poznatog nemačkog diskontnog lanca.

Kad tamo? Ako nas nije zaslepila histerija potrošača, mogli smo da se uverimo da se na policama nudi roba po približno sličnim cenama kao i u drugim hipermarketima, izuzev one koja je na akciji.

Takve vrste popusta koriste onima koji pazare na veliko isti proizvod, kao što je učinio kupac u Novom Sadu, kupujući pola tone šećera u Lidlu da bi ga kasnije u svojoj prodavnici preprodavao.
Ni raznovrsnost robe nije velika, uglavnom su zastupljena dva-tri proizvođača jednog artikla i, uglavnom, strani.

Iako je direktor Lidl Srbija Tomislav Šapina najavio da će više od 350 proizvoda domaćih proizvođača biti na rafovima njihovih prodavnica, profesor Miodrag Zec je sumnjičav.

- Cela zemlja se tresla kad je došla Ikea, pa šta prodaju od srpskih proizvoda - oklagije i daske za sečenje mesa - podseća Zec.

Pored srpske prestonice, prodavnice Lidla su otvorene i u Boru, Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Leskovcu, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Subotici, Užicu i Šapcu. I svuda je bila slična histerija. Redovi, guranje, jagma za batacima. Neki su iz kućnih fotelja s prezrenjem komentarisali samoponižavanje zemljaka, dok su drugi podsećali da kada su božićna ili uskršnja sniženja i u prodavnicima na Zapadu nije ništa dostojanstvenija situacija.

Vlast koja je na najvišem nivou ispratila otvaranje prvih Lidlovih prodavnica, iako, poput predsednika Srbije koji se vadio da je zaboravio novčanik, nisu ništa pazarili, isticali su da će Lidl uposliti 1.500 ljudi i da nastavlja širenje maloprodajne mreže. Ekonomisti su preračunavali da će država zaraditi i kroz poreze, jer je reč o nemačkoj firmi koja poštuje zakone i redovno uplaćuje doprinose.

Neki stručnjaci veruju da će dolazak Lidla uticati i na druge trgovinske lance da snize cene. Naročito na dve vodeće kompanije - belgijski Delez i Merkator S, grupu kojima je nemački trgovac najveća pretnja.

- Nadamo se da će se dogoditi isto što i u okolnim zemljama kada je Lidl ušao na tržište: cene su pale od deset do 20 odsto - optimističan je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

Komisija za zaštitu konkurencije procenila je da će Lidl ostvariti tržišni udeo od pet do sedam odsto i da će njegovo pozicioniranje zavisiti od reakcije postojećih trgovina i njihovog odgovora na ulazak novog igrača. Oko 80 odsto objekata maloprodaje u Srbiji inače čine prodavnice klasičnog tipa i manje, samouslužne radnje. Hipermarketi zauzimaju svega jedan odsto tržišta.

Duhovitosti ne manjka

Ako Srbi nemaju trgovački talenat, bar su pokazali da umeju da se našale na račun sopstvenog mentaliteta. Guranja, tuče, grabež na dan otvaranja Lidla bili su inspirativni za mnoge forumaše, pa su ubrzo stihovi pesme narodnjaka Bore Drljače prepevani, i rečenice Mirka Topalovića iz "Maratonaca" takođe, a pozdravljanje oca sa ćerkom iz filma "Mi nismo anđeli" pred odlazak u rat dobilo je novo značenje.

Vesti
 
 
Vesti
 
Vesti
 


Ni viceva ne manjka. Ovo je jedan od efektnijih:

Ako bi kojim slučajem Lidl otvorio prodavnicu na Kosovu, srpski penzioneri bi ga pregazili za dva sata!
 

Lek za hipohondre

Zanimljivo je da je u Službi hitne pomoći u Leskovcu zabeležen deset puta manji broj poziva. Lekari su fenomen protumačili tako što su oni stariji sugrađani, koji za malo teže tegobe odmah potegnu telefon i zovu Hitnu pomoć, tog dana pohrlili u redove ispred prodavnica Lidla.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online