Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.09.2018.
00:54
B. Đokić - Vesti A

Trka u naoružanju širom sveta (7): Srbija se uzda u migove

Dok se ceo svet naoružava, gde se u toj situaciji nalazi Srbija? Potpuno opkoljena državama NATO-a, Srbija nema koga da se boji, niti sa kim da ratuje osim sa NATO-om, što je naravno borba u kojoj se unapred zna pobednik.

wikipedia.org/Vitaly Kuzmin
 

Zbog toga Srbiji nisu potrebni veliki i skupi oružani sistemi. Ono na šta Vojska Srbije polaže nade jeste nabavka desetak aviona MiG-29, kojima su resurski istrošeni i stariji su 30 godina, a koji se sada remontuju da bi mogli biti u upotrebi još desetak godina.

Budžet Ministarstva odbrane Srbije je 830 miliona dolara, što nije velika suma, a ima nešto više od 40.000 pripadnika Vojske Srbije, sa 50.000 pripadnika rezervnog sastava.

"Nesanica" šefa Pentagona

Novi šef Pentagona Džejm Matis je jedan od najistaknutijih generala koji vodi program obnove i uvođenja američke vojske u 21. vek. On želi da tehnološkim izazovom u čemu su SAD u nemerljivoj prednosti, sve ostale sile ostavi daleko iza sebe. Kad su ga jednom prilikom novinari pitali da li se brine oko situacije u svetu i šta ga noću drži budnim, Matis je lakonski odgovorio "Ništa, ja držim druge budnima".

Pre nešto više od 100 godina, velike sile su takođe trošile ogromne svote novca u svrhu odbrane. Kada se gledaju procenti novca od poreza koji su trošeni na odbranu, vide se frapantni podaci. Tako su za 1897. godinu troškovi država na odbranu u odnosu na ukupno prikupljene poreze sledeći.

Japanska imperija - 55%
Nemačko carstvo - 43%
Britanska imperija - 39%
Francuska republika - 27%
Ruska imperija - 21%
SAD - 17%

Najveći uvoznici

Za velikim silama ne zaostaju ni regionalne i neke druge manje sile u ekonomskom ili političkom smislu. Poslednji objavljeni podaci, za 2016, pokazuju da je uvoz oružja u toj godini bio 31 milijardu dolara. Najveći izvoznici su bili SAD sa 9,9 milijardi dolara, Rusija sa 6,4 milijarde, Nemačka sa 2,8 milijardi, Francuska sa 2,2 milijarde i Kina sa 2,1 milijardu dolara. Najveći uvoznici oružje na svetu su međutim interesantniji.

To su države koje nemaju ili za sada nemaju razvijenu vojnu industriju, a žele da projektuju svoju snagu ili planiraju sukobe. Najveći uvoznici oružja na svetu su Saudijska Arabija, Indija i Južna Koreja. Indija se zbog svojih regionalnih problema, odnosno sukoba s Pakistanom i straha od Kine, polako, ali sigurno oprema ruskim i američkim oružjem, a svoju flotu oprema sve većim brojem ratnih brodova.
Saudijska Arabija zbog regionalnog sukoba i borbe za zonu uticaja sa Iranom, uprkos tome što se decenijama naoružava, prošle godine je sa Trampovom administracijom potpisala višegodišnji ugovor o nabavci novog oružja, prvenstveno aviona i raketa, vredan više desetina milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online