Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.08.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbi i Hrvati od mila do nedraga (6): Kažem Beograd - pomislim na kajmak

Nekoliko kolumnista, novinara i pisaca britkog pera u Hrvatskoj brani čast onog dela domaće javnosti koja nije poklekla pred braniteljskim udrugama, stegama katoličkog klera koja bi Alojzija Stepinca da proglasi svecem ili patriotskom patetikom korumpiranih političara. Među njima su originalna Vedrana Rudan i beskompromisni Ante Tomić i Vedran Sršen. Izdvojili smo nekoliko citata iz njihovih kolumni.

youtube.com/NowThis World
Foto: Ilustracija

- Uskoro će beogradska sportska Arena nositi naziv po hrvatskoj antifašistkinji Nadi Kulundžić-Štark, Štark Arena. Svi znamo da nešto takvo, da zagrebačka sportska Arena nosi naziv po nekom srpskom partizanu, u ovakvoj Kolindinoj Hrvatskoj ne bi bilo moguće. Isto tako, Ana Brnabić je moguća u Srbiji, ali u Hrvatskoj je nešto slično nemoguće - pisao je prošle godine Sršen, podsećajući da dva bliska naroda žive na mitovima prošlosti, koje je veliki pisac Miroslav Krleža tražio zaklon, čuvenom rečenicom:

"Sačuvaj me, Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture."

Ante Tomić se osvrnuo na slučaj Bajaga:

"Zamislite da je 1969. godina. Dvadeset četiri godine je prošlo od Drugog svjetskog rata, samo

jedna više nego što nas danas dijeli od kraja Domovinskog, i na programu Splitskog festivala su najavljeni Tereza Kesovija i Klaudio Vilja s pjesmom 'Nono', ali nastup je iznenada otkazan jer je neki borac Druge dalmatinske brigade negdje pijan oklevetao talijanskog muzičara: 'Bilo je negodovanja, jer nije u redu da takav pjevač, za kojeg se zna da je u Zadru 1943. pjevao fašističke pjesme, nastupa u Splitu.'

Ovo se 1969. nije dogodilo, Klaudio Vilja je otpjevao pjesmu koju svi znamo, jer je valjda postojala nekakva odgovornost za javnu riječ, pa i ako ste govorili o dojučerašnjim ratnim neprijateljima. Nije se uvažavalo bezvrijedno mišljenje baš svakog idiota koji je bio u ratu. Nisu se svi Talijani smatrali fašistima, kao što je danas dosta popularno misliti da su svi Srbi četnici. Bilo je, ukratko, u nekadašnjem komunističkom jednoumlju više i slobode i pameti nego u nacionalističkoj diktaturi u ljeto 2018."

Vedrana Rudan gađa u ganglije, kao i uvek:
"Nije vrag da će nam opet za sve što nas čeka Srbi biti krivi? Nije vrag da će nam Srbi zato što smo u EU j..... ustašku mater jer je članstvo u EU dobitak? Pamtim sve što se dogodilo pa ipak mislim da smo i mi 'ustaše' i oni 'četnici' ili izmanipulirani ili beskrajno i nepopravljivo glupi. Vjerojatno je ovo drugo ključno. Ja sebe držim pametnom. Jednostavno, ne mrzim Srbe. I neću posaditi vrbu u svom vrtu jer nijedno stablo u svom vrtu moja nona nije posadila ni za Talijane ni za Nijemce.
Jebote! Prošle su dvadeset i tri godine. Reći ćete da sam luda. Kad netko kaže Srbin, ne hvatam se za kamu. Pomislim, aha, kajmak."

Luđa od suseda

"Treba reći i istinu da je Kolindina Hrvatska zavađena ne samo iznutra, već je zavađena i sa svim svojim susjedima. I zato, čemu ljutnja kada se kaže da je Hrvatska danas luđa od Srbije, jer to ne znači ništa drugo do li da je manje tolerantna", piše Sršen.

POVEZANE VESTI

Subota 25.08.2018. 11:33
Доста флертовања са Србиновим злочинцима. Време је да Срби избаце из свог речника Хрват, Хорват, Кроат, Кројцер, Хорвиц....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online