Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.07.2018.
05:00
N. S. Preradović - Vesti A

Gradnja saobraćajnica u otadžbini (2): Pet prevara po kilometru

Putevima izgrađenom po svim poznatim standardima temeljna rekonstrukcija nije potrebna 10-15 godina, a troškovi održavanja takvog puta su mali.

youtube.com/TV Pink
Goran Rodić

U Srbiji još niko nije uradio prosek, posle koliko godina je uobičajeno da se srpski putevi rekonstruišu, počinje priču za "Vesti" Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.

Papreni most

- Mnogo para je uloženo u Most na Adi. To je predstavljeno kao velika i značajna investicija, ali tvrdim da je za taj novac moglo da se sagradi tri mosta i to ne bilo kakva nego zaista kvalitetna. Nažalost, niko nije vodio računa o tome - kaže Rodić.

- Auto-put Beograd - Novi Sad je često morao da se rekonstruiše zbog onih kolotraga koji su ostajali, koji su bili opasni.

To znači da je svojevremeno taj donji sloj, ta podloga loše urađena, pa kad je vrućina ona napravi one kolotrage na asfaltu, pa je često saniran - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima u ovom momentu na ozbiljnu rekontrukciju u našoj zemlji čeka od 2.500 kilometara puteva i to ne seoskih, nego puteva prvog i drugog reda.

Rodić smatra da nekvalitetnom gradnjom nisu toliko ugroženi autoputevi, koliko putevi prvog i drugog reda.

- Primera radi, Ibarska magistrala se stalno nešto gradila i trošene su pare. Međutim, kad se uradi kvalitetan auto-put i kad se redovno održava, onda je potrebno decenije i decenije da prođu pre nego im je potrebna velika rekonstrukcija - kaže Rodić.

Ističe da su nemački putevi sinonim za kvalitet. Princip je jasan: udari se duplo armirana betonska ploča, pa se na delovima gde zna da bude leda ugrade grejači, te se radi trajni asfalt, znači kvalitetan habajući sloj koji izdržava velike razlike u temperaturi i velika opterećenja.

Naš sagovornik navodi da mi ne ugrađujemo duplo armiranu betonsku ploču.

- Radovi se kontrolišu, izbuši se jedna rupa na autoputu, izvuče se kobasica i tačno se vidi po slojevima koliko je čega ugrađeno, izvrši se analiza kvaliteta, koliko je aditiva dodato, kakav je bitumen korišćen, kolike su trajnost i elastičnost, i onda se zna da je sve u redu - kaže Rodić.

Srbija pod hitno mora da integralno uredi Moravski sliv, uključujući čak i brodski saobraćaj do Paraćina. Žao mu je što srpski političari ne uviđaju značaj ove reke.

Gradnja saobraćajnica u otadžbini: 

1. Kroz obećanja 200 na sat

Angažuju Azerbejdžance i Kineze

U poslednjih 17 godina, nastavlja Rodić, uništene su sve vredne srpske građevinske firme, koje su gradile kvalitetne puteve.
- Sada nam dovode firme uglavnom iz Azerbejdžana i Kine, koje uzimaju proviziju od 30 do 50 odsto. Pritom one i ne rade nego angažuju domaće firme koje nemaju dovoljno iskustva i koje rade za nisku cenu nauštrb kvaliteta.

Čak je i nadzor iz inostranstva - priča naš sagovornik.
Kod komšija Hrvata, koji se mogu pohvaliti dobrom putnom mrežom, samo sedam odsto radova izvele su strane kompanije, a u Sloveniji sve grade njihove firme.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online