Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Srbija - zemlja nerešenih afera (3): Imovinu na sunce

Zbog "aviona i kamiona" koje poseduju srpski političari neophodna je provera imovine onih koji su bili na državnim pozicijama u poslednje dve i po decenije. Takvo zalaganje stiže od poreskog stručnjaka, ekonomiste Dragana Radovića, koji za "Vesti" kaže da Srbija ima političko-birokratsku mafiju koja je do izražaja došla naročito u vremenu posle petooktobarskih promena i, očito odlično živi, dok narod i zemlja sve više tonu u siromaštvo.

A. Čukić
Ekonomista Dragan Radović

Na delu je, prema njegovim rečima, širok repertoar raznih mutnih radnji moćnika, a najčešće su utaje poreza i pranje novca. To je vrlo štetno za društvo, ali istovremeno i vrlo proverljivo!

- Mora da se utvrdi sistem da aktiva političara i tajkuna bude jednaka njihovoj pasivi, odnosno da znak jednakosti stoji između onog što neko ima u nekretninama i bogatstvu i onog što je izvor njegove dobiti. Ukoliko nije reč o nasledstvu, svako ko pliva u luksuzu bi morao da dokaže kako je zaradio novac koji je uložio u kuće, stanove, bazene i druge skupe stvari i da li je plaćao porez - pojašnjava Radović.

Skeniranje je lako

On tvrdi da to uopšte nije teško sprovesti i tako demantuje priče svih vlasti u Srbiji da je provera mukotrpan i decenijski proces.

- Čista laž jer, recimo, ako neko ima tri stana, pogleda se u dokumentaciji kako i kada su kupljeni, koliko je zarađivao i da li je i koliko plaćao na ime poreza na dohodak. Bogate političare i estradu možete da skenirate i rasturite za čas, po sistemu "daj papire o plaćenom porezu na određene sume koje imaš ili si uložio". Ukoliko nemaš, onda je reč o utaji poreza - pojašnjava ovaj stručnjak.

Plaćanje kešom, prema njegovim rečima, uvek ukazuje na mogućnost sumnjivog novca, naročito ukoliko su u pitanju veće sume.

- Ako je neko platio stan vrednosti blizu pola miliona evra na ruke, a ne preko računa, morao je i da prijavi tolike prihode. Ako uzmemo primer da je tokom deset godina imao zarađenih, a nepotrošenih 50.000 evra i tako došao do skoro pola miliona i plaća kešom, morao je da plaća godišnje sve potrebne poreze - pojašnjava Radović.

Komentarišući priče ministara da su pozajmili novac da bi nešto kupili, on ukazuje da se među ostalim pitanjima nameće još jedno: kako će neko sa 1.000 evra plate da vrati nekoliko stotina hiljada i koliko mu je decenija za vraćanje duga potrebno?

Pare peru kao veš-mašina

Radović kaže da izveštaj američke organizacije Global Financial Integritdž "Nelegalni finansijski odlivi iz zemalja u razvoju" Srbiju sa 55 milijardi opranog novca od 2000. do kraja 2014. godine svrstava na visoko 19. mesto u svetu.
- Te podatke su morali da dobiju od Narodne banke Srbije, jer tačno zna koje su pare oprane, ko se ovim bavi, i to po firmama i imenima i prezimenima. Na primer, ako roba nije ušla, a platio si izmišljene usluge, više je nego jasno o čemu je reč. Nažalost, sve ostaje tako i ništa neće da kažu građanima - kaže Radović.

Političari se osilili

- Sve pokazuje da se kad-tad mora doneti decenijama najavljivani zakon o poreklu imovine koji političari očigledno izbegavaju da usvoje. Moraju da se do kraja istraže brojne pljačkaške privatizacije, uzimanja provizija i druge prljave šeme. Za takva krivična dela ne sme biti selektivnog hapšenja u kojima iza rešetaka završavaju samo politički protivnici - naglašava Radović.

Povodom izjave Aleksandra Vulina da je unosio po 9.000 evra u zemlju, sagovornik "Vesti" kaže da političari često i ne razmišljaju šta kažu i da li je to što pričaju, ne samo tačno, već i jeste li logično i izvodljivo.

- Onaj ko je sila tako se i ponaša. Smatra da mu niko ništa ne može, pa se u takvom maniru i ophodi prema javnosti - zaključio je Radović.

Sutra - Srbija - zemlja nerešenih afera (4):  Sirotinja, a vozi lamborgini

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online