Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.09.2016.
08:08
A. Vučićević - Vesti A

Godišnji odmor nekad i sad (3): Sarme u koferima

Paradajz turizam ove godine došao je u centar pažnje. Na granici sa Grčkom turistima su oduzimana jaja, sarme, sirevi, zamrznuti pilići... Ismevajući srpskog turistu, mediji su danima pisali o tome šta sve nosimo na letovanje.

pixabay.com
Srbi najviše letuju u Grčkoj

Dok Šveđani i Rusi dolaze praznih frižidera i punih novčanika, prosečan Srbin mora da se dovija na razne načine da preživi deset dana moru. Pod uslovom da na njega ode. Statistika kaže da više od pola miliona građana letuje za manje od 150 evra.

Godišnji odmor nekad i sad:

pixabay.com

1. Motika umesto plaže

2. Kad je radnik bio gospodin

Jasno zaključujemo da je platežna moć u Srbiji nepostojeća. Ipak, uprkos finansijskim poteškoćama, nekako se trudimo da sebi napravimo makar privid života dostojnog čoveka. U taj život spada i poneko putovanje.

Svaki drugi Srbin ide na more. Svaki šesti ide na zimovanje. Od toga broja, oko 80 posto bira najjeftinije aranžmane. Samo oni retki u prilici su da letuju na ekskluzivnim destinacijama, u skupim hotelima i da putuju avionom. Prevozno sredstvo broj jedan na spisku srpskih turista svakako je autobus, a avion koristi svaki deseti turista.

Destinacija koja već nekoliko poslednjih godina zauzima prvo mesto kada su Srbi u pitanju jeste Grčka, kako zbog povoljnih cena, tako i zbog ljubaznosti i dobre usluge. Crna Gora je zbog visokih cena izgubila primat prilikom izbora letovališta kod Srba. Pored Grčke, Turska i Bugarska takođe su popularne destinacije.

Ipak, uprkos brojnim akcijama, popustima, i raznim dovijanjima turističkih agencija da privuku klijente, oko četiri miliona Srba ne putuje nigde. Od oko 1,7 miliona zaposlenih, 700.000 ove godine putuje negde za godišnji odmor. Ostalih milion, slobodne dane provodi kod kuće. Na uzorku od 20 ljudi, čak 12 njih kaže da ovog leta ne ide na more. Svi navode kao glavni razlog finansije.

Po meri džepa

U turističkim agencijama kažu, da uprkos slaboj platežnoj moći sugrađana, posla ima.
- Osetno je loše finansijsko stanje građana. Oni se mahom odlučuju na najpovoljnije destinacije. Mi smo se orijentisali na organizaciju putovanja po meri džepa naših ljudi, kako bismo za što manje novca dobili najbolji kvalitet. Često imamo akcije, a pružamo i mogućnost plaćanja na više mesečnih rata, što ljudima odgovara. Srbi teško odustaju od letovanja, uvek nađu način. Rasprodata Grčka govori tome u prilog - kažu u agenciji Argus turs.

Ukoliko uzmemo u obzir da Srbi u najvećem broju slučajeva rade za 200 evra, ovakvi podaci su potpuno jasni. Od ovih koji su ipak negde putovali, uglavnom letuju zahvaljujući čekovima, kreditnim karticama i pozajmicama. Tek dva ispitanika letuju bez razmišljanja o novcu. Stariji sugrađani letuju ređe nego mladi. Roditelji se uglavnom odriču letovanja zarad odlaska dece na more.

Vaučer dovoljan za dva dana

Već drugu godinu zaredom Vlada Srbije dodeljuje građanima vaučere u iznosu od 40 evra za letovanje u Srbiji. Ova akcija jačanja srpskog turizma, možda bi imala više uspeha kada bi cene u Srbiji bile deset puta niže.
Sa 40 evra, građani mogu kupiti na primer jednu povratnu kartu iz Beograda do Vrnjačke Banje, platiti dva noćenja u smeštajnom objektu najniže kategorije, i ručati u nekom restoranu. Ukoliko bi želeli da provedu deset dana u banji, bilo bi im potrebno minimum pet do šest puta više novca kako bi pokrili minimalne troškove smeštaja i hrane. Neki građani se pitaju da li im to Vlada poručuje da je i dva dana sasvim dovoljno za odmor.

Sutra - Godišnji odmor nekad i sad (4): Francuzi znaju šta je uživanje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online