Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.04.2016.
08:12
B. Božin - Vesti A

Vimer za "Vesti": Putin sjajno govori nemački

Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Nemačke i dugogodišnji poslanik Bundestaga Vili Vimer se odazvao pozivu "Vesti" da dodatno prokomentariše događaj koji su propratile svetske agencije o tome kako je ruski predsednik Vladimir Putin uskočio kao njegov "lični" prevodilac na prošlonedeljnoj medijskoj konferenciji u Sankt Peterburgu.

V. Sekulić
Vili Vimer: Putin odlično govori nemački

Vimer je pozvan na taj skup koji već treću godinu zaredom organizuje Veliki nacionalni front zajedno sa vladajućom partijom i drugim ruskim organizacijama, kojim predsedava poznati ruski filmski reditelj Stanislav Govoruhin. Uz prisustvo 500 novinara lokalnih i regionalnih medija iz cele federacije, pored Vimera su pozvana i dva američka i dva ruska novinara da govore na temu "Masovni mediji i informacioni rat".

Tanjug/AP
Forum u Rusiji: Putin razgovara sa učesnicima

- Lično ne držim mnogo do pojma "informacioni rat", koji je glupa američka jezička konstrukcija. Bio sam iznenađen da su dvojica poznatih ruskih novinara bili uzdržani u odgovoru na pitanje šta treba odbraniti i gde su vlastite vrednosti. Odmah sam reagovao, rekavši da kao stranac koji posmatra sa strane, smatram da Rusija stoji iza sledećih vrednosti: odbrana i čuvanje međunarodnog prava, mira, vrednosti nacije, porodice i vere, za šta sam dobio veliki aplauz na skupu - ispričao je Vimer za "Vesti".

Sledećeg dana je organizovana podijum diskusija novinara sa ruskim predsednikom.

- Bila je to konferencija posebne vrste. Kad čovek poželi da sazna kako funkcioniše demokratija u Švajcarskoj, može da uzme ovu konferenciju kao model. Posmatrači su videli da su mnogi prisutni novinari i te kako kritični prema režimu. I pored toga, raspoloženje je bilo neuobičajeno toplo i prijateljsko. Iako imam mnogo iskustva sa time kako se ovde u štampi predstavljaju zapadni političari, ovde (u Nemačkoj) se niko ne bi tako satima izložio prisutnim novinarima da ga "roštiljaju", kako su to tamo pristali vrhunski političari i administrativci - kaže naš sagovornik.

Propagandni trik?

Podsećamo da je 2001. godine u Bundestagu Putin održao govor na nemačkom.
- Držati pripremljen govor je jedno, ali kao predsednik jedne ogromne zemlje, na velikoj priredbi suvereno i tačno prevesti spontane reči prisutnog stranog gosta je nešto sasvim posebno. I pri kasnijim razgovorima u četiri oka koje sam imao sa predsednikom prevodilac nije bio potreban - kaže Vimer. Na opasku da li se radilo o marketinškom potezu Putina, Vimer uzvraća da to nije video ni čuo, a onda zapitao: A zašto ne bi i u NATO bilo ljudi koji su tako opušteni?

Ruski predsednik je dva i po sata odgovarao na pitanja novinara.

- Onda se iza mene najednom javio novinar iz Baškiristana i čuo sam da priča o "nemačkom prijatelju", pa sam pomislio kako je potrebno da sam ponovim šta sam tačno rekao prethodnog dana. Javio sam se za reč i tada je Putin preveo to da "gost iz Nemačke kaže kako ga nisu shvatili" i obratio mi se sa "Molim vas, nastavite".

SUTRA: Patriotizam je nacionalna ideja

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.04.2016. 21:35
"....... Након дипломирања, Путин је примљен у КГБ. Радио је у Директорату КГБ Лењинграда и Лењинградске области, где је упознао Сергеја Иванова.[7] Године 1975. завршио је курс КГБ-а у Окти код Лењинграда. 1977. године радио је у контра-обавештајној служби Лењинградског КГБ-а.[8] 1979. године заршава шестомесечни курс у Московској вишој школи КГБ-а а 1984. године са чином мајора студирао је постдипломске студије на КГБ институту Јуриј Андропов, где је стекао 1985. године диплому специјалисте контраобавештајне службе. У том периоду је изучавао немачки језик који течно говори. Од 1985. до 1990. Путин је био на дужности у Дрездену, Источна Немачка. Након пада Берлинског зида, враћен је у Совјетски Савез......." ( извор Википедија)
Ponedeljak 11.04.2016. 21:43
Дакле......ПЕТ ГОДИНА је Путин у Дрездену од 1985. па до 1990.у тадашњем ДДР-у боравио као агент КГБ-а! Приликом студирања и специјализације изучавао је и течно говори њемачки. Замислите једног иоле осредњег тајног агента да оде у неку земљу да прикупља податке а да при том онако осредње, тј школски нат-уца језик те земље...?! Неће да може!!! Изгледа овај господин Вимер као да је пао са крушке....или му нису све овце на броју....???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online