Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.04.2016.
08:14
D. Dekić - Vesti A

Partijska bitka za Vojvodinu

Partijska borba za Vojvodinu, koja je počela i pre nego što su izbori raspisani, pretvorila se u rovovski okršaj "na život i smrt".

Tanjug
Nazvani četnicima: Slovaci kolaterlana šteta

Naprednjaci bi pošto-poto da osvoje pokrajinsku vlast, demokrate da je zadrže. Koliko se daleko ide govori izjava naprednjačkog poslanika u pokrajinskoj skupštini Milenka Jovanova da SNS 24. aprila "vodi bitku za ostanak Vojvodine u Srbiji". U opasne vode na osetljivom multinacionalnom terenu, stranački funkcioneri su zašli ne birajući reči.

Političari, prema oceni analitičara Duška Radosavljevića, očito nemaju šta drugo da pričaju i obećaju, pa nesmotreno uleću na klizav teren.

- Politički bezobrazluk je služiti se pokrajinom u kontekstu njenog ostanka u državi, jer se zna da Srbija ima državnost, a Vojvodina autonomiju u okviru Srbije, a ne kontra njoj - objašnjava Radosavljević za "Vesti" i dodaje da ga to podseća na staru retoriku odbrane Knina i Kosova.

Vojvođanski Slovaci su na sopstvenoj koži osetili žar predizborne bitke. Mada je još uvek aktuelni pokrajinski premijer i lider DS Bojan Pajtić negirao da je ovu manjinu uporedio sa "četnicima", a njihov ulazak u drugu političku opciju "perverznim potezom", njegovu retoriku optužile su sve stranke. Osuda je stigla i iz Ambasade Slovačke , a Udruženje Slovaci i suživot ogradilo se od tog "govora mržnje".

Samo ne "srce Srbije"

Nedavna konstatacija Ivice Dačića da je "Vojvodina sada srce Srbije", prema rečima zamenika predsednika LSV Bojana Kostreša, prestravila je Vojvođane. Kako je obrazložio kada je Kosovo postalo "srce Srbije", postalo je i problem koji do danas nije rešen.
- Iskreno se nadam da je imao lapsus i da ne planira da "srce Srbije" premešta u Vojvodinu, jer mi probleme ne želimo - kazao je Kostreš.

Koliko predizborna politička nervoza nesmotreno gura Vojvodinu u sukobe pokazao je i skup povodom izgradnje solitera u Novom Sadu tokom kojeg je jedna žena počela da poziva na vešanje "Bosanaca i drugih koji su u Novi Sad došli sa brda". Reagovala je nezadovoljna odgovorom gradskih otaca da će spomenik jermenske porodice Čenazi biti restauriran i vraćen na tu lokaciju.

Radosavljević objašnjava da Vojvođanima "ide na živce" trgovina etnicitetom.

- Svako sada obeležava svoje tvrde birače i pokušava da dobije još sa strane da bi bio dobitnik izbora. Opasne su manipulacije i raspirivanje konja nacionalizma, jer on nikad ne može da se obuzda i kad-tad vodi u provaliju - ocenio je naš sagovornik.

Ko o čemu, Čanak o novcima

Lider LSV Nenad Čanak poručio je u Lugu da bi Vojvodina danas bila u drugačijem položaju i ne bi bila zakinuta za dve milijarde evra, da pre 10 godina, kod donošenja novog Ustava, Bojan Pajtić, kao pokrajinski premijer nije preko noći promenio mišljenje.
- Pajtić je mimo dogovora sa Ligašima pristao da u Ustavu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, pravo na imovinu i prihode Vojvodine zameni sa famoznih sedam odsto republičkog budžeta, koji potom nikada nisu ni ispoštovani ni od jedne republičke vlade - rekao je Čanak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online