Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 30.03.2016.
08:44
Đ. Barović - Vesti A

Šešelj: Baš me briga za presudu

Haški tribunal najavio je za četvrtak izricanje prvostepene presude Vojislavu Šešelju koji je 2003. optužen za zločine i progon u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tanjug
Kraj sudske farse: Vojislav Šešelj

Sudski proces trajao je 11,5 godina, a sudsko veće na čelu sa sudijom Žan-Klodom Antonetijem odluku će saopštiti tačno četiri godine nakon iznošenja završnih reči tužilaštva i Šešelja.

U razgovoru za "Vesti", najduže zatočeni haški optuženik kaže da neće gledati tok izricanja presude, kao i da nije planirao da od toga pravi "događaj".

- Nema ništa od spektakla, ako ga je neko očekivao. Jednostavno, Hag me više ne zanima, neću čak ni gledati izricanje presude. Odluku sudskog veća ću čuti naknadno na nekim vestima - rekao je za "Vesti" Šešelj.

On je tako isključio mogućnost da sa novinarima sutra gleda direktan prenos iz Haga, ali će sedma sila ipak imati brzo komentar na presudu zato što je prenos čitanja presude u 10 sati, a radikali su zakazali konferenciju za novinare dva sata kasnije.

Sve ispod 20 godina - sloboda

Prema prostoj računici, čak i ako ne bude oslobođen po svim tačkama optužnice, Šešelj će biti na slobodi sa svakom presudom manjom od 20 godina!
Uvažavajući dosadašnji princip da se svaki osuđenik pušta na slobodu posle dve trećine odležane kazne, to u praksi znači da bi sa presudom od 19 godina robije on faktički bio u poziciji osuđenika koji je već odležao svoju kaznu. Ukoliko se obistini njegova prognoza da će biti osuđen na 25 godina, tada bi morao da "doleži" još 3,8 godina, a u slučaju da dobije 20 godina zatvora - preostalo bi mu još samo šest meseci.

- Reč je o redovnom obraćanju novinarima svakog četvrtka. Odmah posle toga idem u Pančevo na predizborni miting, a uveče gostujem na televiziji N1 - objašnjava Šešelj.

Na naše pitanje da li je možda "čuo" da li će i gde njegovi politički protivnici pratiti izricanje presude, Šešelj kroz smeh kaže da se o tome nije raspitivao, zato što ga ne zanima.
Ranije, Šešelj je obelodanio da je saznao kako će u Hagu biti osuđen na drakonsku kaznu od 25 godina zatvora.

Barem 15 dana radi presedana

U intervjuu mreži BIRN, datom nekoliko dana pre nego što je osuđen, Radovan Karadžić je prognozirao da će presuda Šešelju biti "presedan".
- Ako takozvanoj međunarodnoj zajednici treba presedan tuženja i osude lidera opozicije, koji nikome nije komandovao i nije uradio ništa osim što je pričao, doktor Šešelj će dobiti bar 15 dana kazne, samo da se uspostavi presedan - rekao je Karadžić.

Haška optužnica protiv Šešelja, sa potpisom Karle del Ponte, obelodanjena je 14. februara 2003. godine. Deset dana kasnije, on je redovnom avionskom linijom otišao za Holandiju. Početkom novembra 2014. Šešelj je bez ikakvih uslova ili garancija vraćen u Srbiju, ali je praksa Tribunala da se i to vreme na slobodi uvek računa u "kaznu".

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2016. 20:59
ht_tps://youtu.be/Qy1KJ8DEXKA.....Prof. dr. Vojislav Seselj - Ja vama da ustanem? Vi ste belosvetski olos!
Subota 02.04.2016. 20:59
ht_tps://youtu.be/eDBckk_r8gA..........Vojislav Seselj objasnjava zasto ne ustaje sudskom vecu
Sreda 30.03.2016. 09:12
Када ће почети суђење САД који су без дозволе УН бомбардовали Србију ? када ће почети суђење Америци који су напали Либију и убиили Председника Гадифија ? дали ће почети суђење Америци који су изазвали рат у Ирак,Украјини,Сирији,Јордану,Балкану....зашто није суђено САД за рат у Вијетнам 20 година ? дали постоје УН ? дали постоји ПРАВДА у свету ? јачи увек побеђује и пише историју .најачем на свету нико ништа не може и ради шта му је воља.даје санкције ко не слуша његово наређење и изазива револуције.Робовласничко друштво на Земљиној кугли .СРС - ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ је СРПСКИ ХЕРОЈ јер је 2000.год. био против ДОС и ОТПОР и не жели Србију у ЕУ и НАТО .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online