Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2016.
08:08
N. Jokić - Vesti A

Migrantska kriza i organizovani kriminal (1): Mafijaši se plaše migranata

Albanski mafijaši u luci Kale, na severu Francuske, nikada nas se nisu plašili, potvrdili su novinarima pripadnici francuske policije. Zajedno sa avganistanskim krijumčarima, oni su u Kale za proteklih nekoliko godina doveli na hiljade migranata iz Afrike, Bliskog istoka i Azije, obećavši im prelazak u Veliku Britaniju.

Tanjug/AP
Kamp u Kaleu: Jedan od stanovnika Džungle

Tako je u Kaleu niklo najveće "favela naselje" u Evropi, poznato pod imenom Džungla, od kojeg je francuska država uprkos upozorenjima UN - okretala glavu. Red su uglavnom zavodili mafijaši, a nesrećnim ljudima pomagali su samo dobrovoljci iz nevladinih organizacija.

Lamanš je blokiran

Od kraja prošle godine, posle novembarskih terorističkih napada u Parizu, kada je postala jasna sprega mafije i islamskih terorista, stvari su se izmenile. Prelazak u Veliku Britaniju iz Kalea preko Lamanša postao je skoro nemoguć. Snage reda takoreći hermetički su zatvorile prilaze brodovima, vozovima i kamionima.

Albanski mafijaški bosovi, koji su koliko do juče bili strah i trepet u Kaleu, sada su počeli da se plaše. Strahuju, ali ne od policije, već od ogorčenih migranata. Na hiljade mladih begunaca više nemaju šta da izgube i prete krijumčarima ljudi da će ih kazniti ukoliko ne ispune obećanja o prebacivanju u Veliku Britaniju.

- Strahujemo da se ti ljudi, uglavnom pripadnici albanske mafije, sada ne naoružaju kako bi se branili od nezadovoljnih migranata - ispričao je nedavno novinarima Rober Burdel, predsednik policijskog sindikata. Nisu retki ni sukobi između pripadnika albanske i avganistanske mafije. Polovinom decembra jedan stanovnik Džungle pronađen je zaklan.

Pravac Denkerk

Gradonačelnica Kalea Nataša Bušar, kao i predsednik lučkog društva Kale-Burgonj, predložili su ministru unutrašnjih poslova Bernaru Kaznevu da se počupa svo zelenilo duž auto-puta u delu koji prolazi pored Džungle kako bi policija mogla da blokira "ničiji pojas" i lakše nadzire šta se dešava.

Problem je što ni u opštinskom, ni u regionalnom budžetu, nema novca za ovaj poduhvat. Francuska država je prezadužena i, poput drugih zemalja EU, našla se u makazama između finansiranja bezbednosti i obaveze da štedi.

S obzirom na to da je u Kaleu vrlo teško proći kroz jak policijski obruč, novi kontingenti migranata sada sve više stižu u blizinu luke Denkerk gde je u "divljem naselju" već natiskano 3.000 ljudi, kao i u blizinu luka Šerbur i Diep. Mafija ih preusmerava i u pravcu belgijske luke Zebrug.

Novi front

Napetost u Kaleu se povećala. Od novembra nije bilo dana a da na policiju nije bacano kamenje. "Znaju da ne mogu da prođu u malim grupama kao ranije i zato sada, kada vide policiju, ne beže već kreću u juriš u velikim grupama od više stotina ljudi", objasnio je Burdel.

Niko međutim ne zna gde naći novac za obezbeđivanje ovih novih tačaka mafijaškog tranzita. I belgijska i francuska država su prezadužene. Jedino mafija izgleda ima dovoljno novca i maše njime, poput onog albanskog gangstera, koji se po priči kafedžija iz Kalea, otvoreno hvalio da je šef mreže za prostituciju u Belgiji.

Sutra - Migrantska kriza i organizovani kriminal (2): Mafija i islamisti u istom biznisu
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online