Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 16.01.2016.
08:30
Đ. Barović - Vesti A

Potresne ispovesti o zločinima nekadašnje supruge upravnika Lore (3): Đavo u liku medicinske sestre

"Zovem se Gerun Ljubiša. Bio sam logoraš u logoru Lori 1992. godine. Dolazila je jedna žena, plavuša, za koju su stražari govorili da je to žena upravnika Tome Dujića. Znači, učestvovala je u batinanju zatvorenika, i mene. Ja ne mogu da tvrdim da je to ona jer nije se lično predstavljala nikome. Odvodila nas je u posebnu ćeliju, gde nas je bila palicom. Govorila je da dižemo ruke, bila nas po bubrezima."

facebook.com
Teške optužbe za surovu Tanju

- Vjerojatno je sad ne bih poznao, jer prošlo je mnogo vremena, izbrisala su se sjećanja, i te stvari. Znači, dolazila je žena u Loru u policijsko-vojnoj uniformi za koju su stražari govorili da je to žena upravnika Tome Dujića. I ona je maltretirala sve zatvorenike, pa čak i mene. Vodili su nas u posebnu ćeliju gdje nije bio nitko. Ona je bila i još jedan muškarac, koji je dolazio sa njom i bili su nas palicama po leđima, po nogama. Bar iz mog iskustva znam da sam dobio mnogo udaraca po leđima i po nogama od te iste žene. Nikad nije rekla kako se zove, ali su stražari uvijek govorili da je to žena Tome Dujića, upravnika Lore - ispričao je Ljubiša Gerun, nekadašnji logoraš Lore, rodom iz Trebinja u video-filmu koji je deo obimne krivične prijave Dalmatinskog komiteta za ljudska prava iz Splita koja već sedam godina leži u nekoj fijoci.

"Ti mi se sviđaš, ti ne"

Borislav Hamović iz Trebinja je u svom svedočenju objašnjavao kako je supruga upravnika zatvora birala žrtve za svoje "seanse".
- Bila je u pratnji dvije-tri obučene mlađe ženske osobe, koje su birale žrtve u našoj spavaonici. Kad je izabrala, ajde ti mi se najbolje sviđaš, ti izađi, ovoga neću, tako da je birala žrtve za izvođenje vani. Znam da je pitala na vratima, sreća, pa nije mene izabrala, da je pitala na vratima bi li ti mene, ili zašto ne bi jer bi ga sljedovao degenek (batinanje, mlaćenje) ili tortura svakako, rekla je: Zašto ne bi, što su tvoje bolje od mene? Te žrtve je onda izvodila vani - objasnio je Hamović.

Od 24 svedoka iz Lore koji su spremni da pod imenom i prezimenom svedoče u Hrvatskoj, jedan je u međuvremenu preminuo, nekadašnji pilot helikoptera Milan Mičić.

Ipak, ostala je njegova izjava u kojoj je do u detalja objasnio i kako su ga mučili strujom, povezujući elektrode sa strujom od 220 volti na ušne školjke, ali i šta bi potom usledilo:

- I u jednoj takvoj seansi bila je tu, ja sam mislio da je to medicinska sestra, a u stvari to je bila Tanja, žena Tome Dujića, koja me je dok sam imao vezane oči i one elektrode na ušima tukla i udarala šakama i šamarala, tako da mi je raskrvarila sve uši u toj njihovoj seansi. Video sam da je ona, jer kako me tukla, tako mi je spao onaj povez s očiju, pa sam jednim okom video da je to ona. A nisam znao da je to njegova žena, ja sam mislio da je to neka medicinska sestra jer se često pojavljivala u uniformi medicinske sestre - ispričao je Mičić.

"Čedo, bi li silov'o?"

- I onda stanem maltene kao pas na koljena i na ruke, a stražar kaže ako se mrdneš otkinut ću ti prste. I onda ona uzme pendrek i bije me po bubrezima dolje. Sve bije me do te mjere dok me ne onesvijesti. I ponižavala me svakakvim riječima, nema što mi nije govorila, kao Čedo, bi li silov'o? Svašta, apsolutno svašta mi je govorila. I onda su me okačili lisicama na neke rešetke, gde sam visio, onda me bila opet po bubrezima dok se ne onesvijesti. Kad se onesvijestim pojma nemam koliko me je dalj - ispričao je Trebinjac Vaso Deretić.

Predsednik Dalmatinskog komiteta Tonči Majić ističe da je u više navrata pokušao da sazna zbog čega se ne procesuiraju i očigledni zločini, a za ovaj tvrdi da je upravo to.

- Međutim, nikada nisam dobio konkretan odgovor. Isto su pokušali i neki novinari, a uzvraćalo im se nemuštim objašnjenjima da je slučaj na putu "od tužilaštva do policije i obrnuto" - kaže Majić.

Potresne ispovesti o zločinima nekadašnje supruge upravnika Lore:

(1): Svirepija od nacista

(2): Pendrečenje kao zabava

POVEZANE VESTI

Subota 16.01.2016. 10:40
Svi smo složeni da kažemo da je rat najmonstruoznija stvar koja postoji u čovečanstvu. Ali i u ratu možemo biti "čovek". Hrvati se razlikuju od ostalih u tome što cela njihova ratna istorija se zasniva isključivo na mučenje i masovno pogubljenje civila na izuzetno kukavičkom i groznom načinu. Lako mučili, sakatovali , ubijali čak i malu decu. Kao što je govorio Victor Hugo : hrvati i albanci su frustrirane nacije jer nemaju slavnu prošlost za koju mogu da se dive. Drugi svetski rat je potvrdio njegovo mišljenje i reči ! I danas danji su hrvati veoma teško kompleksirani jer duboko znaju da ako su dostigli jednog cilja, to je uvek zahvaljujući strane velike savezničke sile, a nikad sami jer je razlika velika kad ratuješ protiv jedne vojske i kada se izživljavaš, mučiš i ubijaš samo nemoćne civile.
Subota 16.01.2016. 10:39
koliko su hrvati bolestan narod govore nam predstavnici njihovog naroda na ovom portalu koji pokusavaju da opravdaju zlocine u Lori bez obzira sto te zlocine potvrdjuje ona koja ih je i cinila....
Subota 16.01.2016. 10:43
Na današnji dan je rođena velika žena - Diana Budisavljević Naš naklon i vječna hvala. Smrt klerofa.šizmu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online