Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.10.2015.
08:15
S. M. Tomić - Vesti A

Srbija sve više stari (3): Svaki drugi penzioner bolestan

Prema studiji Svetske banke o starenju stanovništva u istočnoj Evropi i bivšem Sovjetskom Savezu (2007), Srbija je svrstana među ostarele zemlje koje su kasno ušle u reforme i koje će se suočiti s najvećim izazovima, imajući u vidu nerazvijene institucije i izraženo starenje.

twosexygeeks.com

Recimo, samo u Moravičkom okrugu, koji obuhvata Čačak, Ivanjicu, Lučane i Gornji Milanovac, i u kome živi oko 200.000 stanovnika, svaki peti stanovnik ima 65 i više godina, a ima samo nekoliko privatnih domova manjeg kapaciteta. U Novom Sadu ima 13 legalnih privatnih domova za stare ljude i tri državna. U tim domovima smešteno je ukupno oko 1.000 ljudi.

U Srbiji danas 278.121 starija osoba živi potpuno sama. Od onih koji žive potpuno sami, prema svim dostupnim istraživanjima, makar svakom četvrtom je potrebna neka vrsta podrške i pomoći za samostalno funkcionisanje.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je nedavno da je svaka druga osoba starija od 65 godina bila tokom prošle godine na bolničkom lečenju zbog bolesti srca i krvnih sudova, a zbog malignih bolesti ili s dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva na bolničkom lečenju našla se svaka treća osoba starija od 65 godina.

Samo tokom prošle godine u bolnici je završilo 1.401 stara osoba s dijagnozom demencije.

Podaci iz prošle godine kažu da su kapacitet u objektima za smeštaj starih u Srbiji za 13.000 osoba, a konstantno je povećan broj zahteva za izdavanje licence privatnicima koji bi želeli da se bave tom delatnošću. I državnom sektoru ima 9.000 mesta za stare, a u privatnom oko 4.000 mesta. Potražnja za domskim smeštajem povećana je u većim gradskim centrima, Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, gde stalno stalno nedostaje mesta, dok u unutrašnjosti ima domova koji su poluprazni.

Standardi razni

Udruženje Amiti i Autonomni ženski centar upozoravaju da su uslovi nege i smeštaja u srpskim domovima za starije osobe vrlo neujednačeni, da standardi nisu dovoljno razvijeni, kao ni mehanizmi zaštite ljudskih prava čijem kršenju su starije osobe stalno izložene. Takođe, u Srbiji ne postoji uvid u rad ilegalnih domova za stare.

SUTRA - Srbija sve više stari (4): Nemačka izvozi i penzionere

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online