Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.09.2015.
04:00
N. S. Preradović - Vesti A

Protiv divlje gradnje na divlji način?!

Da bi legalizovali kuću ili stan, građani Srbije koji su podneli zahtev za legalizaciju treba da plate samo taksu od 25 evra, dok će one koji do sada nisu predali zahtev, legalizacija koštati oko 100 evra. To je predviđeno novim, ko zna kojim po redu zakonom o legalizaciji koji će na snagu stupiti u oktobru.

Z. K. Munja
Nerešiv problem: U Srbiji više od 700.000 nelegalno izgrađenih objekata

Kako je poručila nadležna ministarka Zorana Mihajlović, novi zakon donosi jeftiniju i kraću proceduru i ima za cilj ozakonjenje ili rušenje objekta. Zvuči lako i jednostavno da bi bilo ostvarivo, smatraju sagovornici "Vesti" i ocenjuju da je posredi marketinški trik u funkciji novih izbora.

Ministarka pojašnjava da novim zakonom država zapravo želi da pojeftini i skrati proceduru legalizacije.

- Nema više hrpe dokumenata. Oni koji imaju dokumentaciju, plaćaju fiksnu taksu. Druga grupa ljudi koja nije predala nijedan zahtev, što je oko 700.000 ljudi, moraju da podnesu izveštaj o zatečenom stanju i uz to da plate administrativnu taksu - izričita je Mihajlovićeva.

Cene

U Srbiji ima 1.476.433 nelegalnih objekta, što je 30 odsto od ukupnog broja izgrađenih zdanja. Do sada su zahtev za legalizaciju podneli vlasnici 771.000 stanova i kuća. Taksa za kuću do 100 kvadrata biće 25 evra, za kuću do 200 kvadrata 83 evra, dok će za objekat do 300 kvadrata iznositi 153 evra. To će važiti za one koji su ranije predali zahtev za legalizaciju. Za one koji nisu ukupni troškovi za legalizaciju do 100 kvadrata iznosiće manje od 100 evra, pod uslovom da poseduju geodetski snimak.

Ekonomista Milan Kovačević kaže za "Vesti" da je u pitanju repriza prethodnih pet zakona o legalizaciji. On smatra da ni od ovog novog pokušaja neće biti ništa.

- I do sada su tražili da građani predaju dokumenta i plate taksu, ali veliki broj njih nije mario za zakone, nego su nastavili da rade po starom i grade nelegalno - podseća Kovačević.

On se ovom problematikom bavi duže vreme i očekuje da će Ustavni sud Srbije ponovo oceniti da se radi o diskriminaciji jer će oni koji su gradili legalno biti oštećeni, dok će oni koji su zidali nelegalno biti nagrađeni.

Prete bagerom

Pre donošenja zakona legalizacija je bila skuplja čak 238 puta i to zbog naknade za uređenje građevinskog zemljišta i administrativne takse, koje će sada biti ukinute. Vlasnici objekata koji nisu podneli zahtev za legalizaciju paraleleno će dobijati rešenja za rušenje.

Na pitanje da li je administracija spremna da odradi ovaj posao, Kovačević kaže da bi za nas bilo dobro da administracije ima što manje, ali u ovom slučaju administracija neće imati posla jer ministarka najavljuje laku i brzu legalizaciju.

- Sramota je za državu da i u predsednikovoj porodici ima nelegalne gradnje. Ovaj zakon mi miriše ma nove izbore. Kako drugačije objasniti ovakvo nagrađivanje onih koji nelegalno grade? - pita se dr Kovačević.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, smatra da je reč o besmislici jer ukoliko nemate rešeno pravno urbanističko pitanje, ne može biti reči o legalizaciji.

- Sve miriše na izbor, jer je legalizacija, kako predviđa novi zakon, potpuno nemoguća. Navlače ljude da plate malu taksu, a zapravo krše zakon - smatra Pavlović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online