Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.08.2015.
08:07
J. L. Petković - Vesti A

Kriminal u lovištima (1): Srpske ptice u italijanskom tanjiru

Nasmejano lice zubara Valtera Palmera iz Minesote, koje se ceri sa Fejsbuk fotografije dok u jednoj ruci drži pušku, a u drugoj svirepo ubijeni plen, omiljenog lava Zimbabvea, zgrozilo je ceo svet.

Tanjug
Iz Srbije putovalo 120.000 ubijenih ptica

Život legendarnog lava Sesila, simbola te zemlje, miljenika meštana, obožavanog od turista kojima je uvek spremno pozirao razmahujući svojom crnom grivom, plaćen je 55.000 dolara. Toliko su uzele lovokradice koje su ga hranom namamile iz Nacionalnog parka Hvange, ranile samostrelom, a potom punih 40 sati gonile pre nego što je dokrajčen vatrenim oružjem. Zločinci su potom 13-godišnjem lavu Sesilu odrubili glavu i odrali kožu.

Ova vest ukratko opisuje šemu po kojoj funkcioniše jedna od najprofitabilnijih grana organizovanog kriminala, dok besomučno ubijanje životinja pogađa skoro sve zemlje sveta.

Velika zarada

"Po samoj svojoj prirodi gotovo je nemoguće utvrditi pouzdane podatke o vrednosti ilegalne trgovine divljim životinjama, ali se procenjuje da je reč o stotinama miliona dolara. Na primer, samo vrednost nelegalne trgovine ribom procenjuje se na između 10 i 23 milijarde dolara godišnje", navodi Traffic.org, vodeća nevladina organizacija koja na globalnom nivou prati krivolov i promet divljih životinja i biljaka i gotovo svakodnevno o tome izveštava.

Na Tajlandu su pre nedelju dana vlasti uništile više od dve tone konfiskovane slonovače, posebno na ceni na azijskom tržištu, koju je životom platilo na hiljade slonova. Kada se krajem jula obeležavao svetski Dan tigra, u Maleziji koja se diči najraznovrsnijom florom i faunom na svetu i činjenicom da neguje 210 vrsta sisara, nije bilo razloga za slavlje. Malajski tigar je pred izumiranjem i stavljen je na crvenu listu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN).

U Africi se svake godine zbog slonovače ubije oko 30.000 slonova, krivolov nosoroga u Južnoj Africi prošle godine je bio najveći ikada: zbog rogova je ubijeno njih 1.215. U pojedinim azijskim državama kriminalne organizovane grupe zarobile su čak 1.425 tigrova.

Situacija u svetu je toliko alarmantna da je krajem jula, na 69. sednici Generalne skupštine UN, usvojena Rezolucija sa ciljem da se stavi tačka na krivolov. Prava retkost je i da jedan dokument predloži čak više od 80 država, među njima Nemačka i Gabon. "Borba protiv nelegalne trgovine divljom florom i faunom" poziva sve članice UN da krivolov tretiraju kao organizovani kriminal i teško krivično delo, da uspostave jedinice za borbu protiv krivolova na nacionalnom nivou, ojačaju sudstvo i zakonodavstvo i spreče korupciju. Ova Rezolucija se odnosi i na Srbiju kao članicu UN.

Krivolov u Srbiji ima različite pojavne oblike, kaže Marko Tucakov, orintolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz Novog Sada.

- Dešava se u vreme, na način i metodama koje nisu dozvoljene i to lov na vrste koje su zaštićene zakonom. Uzimajući u obzir ono sa čime se susrećemo na terenu, reč je o velikom i potcenjenom društvenom problemu i fenomenu, koji je teško vidljiv i retko prepoznatljiv u medijima i na javnoj sceni, a proračuni govore o neverovatno velikom obimu krivolova. U taj posao je uključen veliki broj pojedinaca, a s druge strane, veoma mali broj slučajeva je procesuiran i pravosudno rešen - zaključuje on.

Ekolozi ističu da se naša zemlja smatra atraktivnom destinacijom za lov zbog bogatog biodiverziteta, i upozoravaju da se isto tako smatra da se kod nas može lako loviti i ono što nije dozvoljeno. Skreću pažnju i na slabo reagovanje nadležnih na krivolov hiljada ubijenih ptica i drugih životinja na srpskim lovištima.

Isto tako, samo uzak krug građana se osvrnuo na saopštenje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije o otkrivanju krivolova na Milekića salašu kod Sremske Mitrovice, ili se zapitao kakvo je krivično delo počinio L. S, nedavno osuđen pred sudom u Somboru na 75.000 dinara kazne zbog hvatanja i držanja u zarobljeništvu devet zaštićenih ptica.

Turisti u lovištima

Ne postoje precizni podaci koliko turista danas lovno-turističke agencije dovode u Srbiju.

- Jedna agencija iz Apatina hvali se da godišnje dođe oko 700 turista. Pretpostavljam da love sitnu divljač, prepelice, grlice, gugutke, patke, guske. Gosti koji dolaze iz Nemačke, Austrije i Španije, uglavnom dolaze da love jelene, srne i divlje svinje, i taj vid lova dosta dobro kontrolišu i nadležne službe i lovačka udruženja. U lovištima Vojvodina i Srbija šuma, stvari su uglavnom pod kontrolom - kaže Milan Ružić.

Zaboravilo se i na najveću ikada zaplenu nelegalno ubijenih ptica na području Evrope koje, zapravo, potiču iz Srbije. U aferi Balkanske ptice, u kamionu koji je otišao iz naše zemlje, u Sloveniji je zaplenjeno više od 120.000 ubijenih ptica, podseća Milan Ružić iz Društva za proučavanje ptica Srbije.

- Italijanski Interpol je dve i po godine pratio grupu kriminalaca koja je uvozila ptice za potrebe italijanskih restorana. Oni su zaključili i da je za nekoliko godina iz Srbije izvezeno dva miliona ubijenih ptica. Za ovaj slučaj je zanimljivo i da je činovnik italijanske policije koji ga je vodio dobio otkaz, bukvalno je najuren jer je dobro radio svoj posao, što dobro pokazuje koliko je uhodana i uticajna ta grupa kriminalaca. U tom pomoru i švercu u kome su se obrtale na desetine miliona tadašnjih nemačkih maraka, kod nas su učestvovale lovno-turističke agencije iz Sombora, Apatina, Bača, Sremske Mitrovice, Novog Sada, na spiskovima saslušanih u policiji bilo je na desetine ljudi, a niko nikada nije odgovarao. Ceo slučaj je praktično stopiran pre nego je počeo, a neke od tih agencija i danas dovode lovce iz Italije i drugih zemlja kod nas - pojašnjava Ružić. Nažalost, nismo jedini slučaj u Evropi.

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u toku 2015. godine podneli su veći broj krivičnih prijava, u vezi sa krivičnim delom nezakonit lov iz čl. 276 krivičnog zakona Republike Srbije, zbog 31 krivičnog dela, a protiv 44 osobe. Navedene krivične prijave su podnete nadležnim tužilaštvima na teritoriji Beograda, Kragujevca, Niša, Prokuplja, Zaječara, Valjeva, Šapca, Kruševca, Novog Pazara, Novog Sada, Sombora, Subotice, Pančeva i Sremske Mitrovice - rečeno je "Vestima" u MUP-u.

Sutra - Kriminal u lovištima (2): Medvedi preparirani, srne u gulašu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online