Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.07.2015.
08:56
Vesti A

MMF ili dužničko ropstvo (4): Bankarski bosovi na sudu

Do 2008. Island je smatran zemljom sa stabilnom ekonomijom, a onda su bankrotirale tri najveće komercijalne islandske banke, a građani su ostali bez svoje štednje i, zapravo, postali dužnici banaka u Danskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji. Ispostavilo se da su u pitanju špekulacije na berzi, u koje su bile umešane i vlasti. Island nije popustio pritiscima, nego je odlučio da ne plaća spoljni dug koji je iznosio oko 50 milijardi evra, što je bilo šest puta više od bruto domaćeg proizvoda.

Tanjug
Island je prvo okrenuo leđa međunarodnim finansijsim ustanovama, a sada se pozdravlja i sa Evropom

Građani Islanda su raspustili parlament i vladu i inicirali brzopotezno suđenje onima koji su upropastili državu. Konsolidovali su Nacionalnu banku i napravili sistem dnevne aukcije za državnu valutu da bi izbegli uticaje stranih banaka i hiperinflaciju.

Pritisak iz banke EU bio je veliki, a naročito bankara iz Holandije i Velike Britanije, ali Islanđani nisu popuštali. Tadašnji predsednik Olafur Ragnar Grimson dva puta je stavio veto na izvlačenje novca tako što bi banke nadoknadile svoje zelenaške kamate novcem poreskih obveznika, uz odobrenje parlamenta.

- Taj period mi je ličio na noćnu moru. Svaka važnija finansijska i bankarska institucija u Evropi i u mojoj sopstvenoj zemlji bila je protiv mene, a postojale su i moćne snage koje su smatrale da su moje odluke potpuno lude - izjavio je jednom Grimson.

Na kraju je novoosnovani Državni finansijski odbor sve rešio dogovorom sa 75 posto malih vlasnika deonica najveće islandske banke Glitnir. Ostale islandske banke potpale su pod državni nadzor. Island je uveo i posebnog državnog tužioca, a spoljna istražiteljka Eva Žoli otkrila je najveću finansijsku prevaru u Evropi.

Svima koji su na neodgovarajući način poslovali sa privatnim bankama suđeno je na suđenjima otvorenim za javnost. Geir Harde, premijer Islanda od 2006. do 2009, osuđen je aprila 2012. na dve godine zatvora, zbog nemara i neprimerenog ponašanja za vreme krize jer nije dolazio na sednice vlade kada je trebalo spasavati državu. Ministar finansija Baldur Gulaugson, takođe je dobio dve godine zatvora zbog kupovine deonica na osnovu unutrašnjih informacija, a imovina mu je nacionalizovana. Aron Karlson je osuđen na dve godine zatvora zbog prevare u banci Arion i zbog ilegalnog trgovanja nekretninama i oduzeta mu je imovina. Mnogim političarima je zabranjen rad u državnoj službi, kao i bavljenje politikom.

Vrhovni sud Islanda je osudio i četiri bankarska bosa iz Kaupting banke na kazne od četiri do pet godina zatvora. Optuženi su da su krili da je investitor iz Katara, šeik Muhamed bin Kalifa bin Hamad al Tani, kupio deo Kaupting banke zapravo pozajmljujući ilegalno novac od same banke. "Svojih" 5,1 posto banke Al Tani je pazario samo nekoliko nedelja pre propasti banke. Ovo su najteže kazne za finansijske prevare u istoriji Islanda. Njih četvorica će morati da plate svoje pravne troškove oko 500.000 evra.

Rast plata

Već sredinom 2012. Island je zabeležio dvogodišnji ekonomski rast, a nezaposlenost je stabilizovana na 6,3 posto. Danas je tamo stopa nezaposlenosti svega četiri posto, inflacija je 0,8 posto, a tokom 2015. očekuje se realni rast plata od skoro šest posto.

Sutra - MMF ili dužničko ropstvo (5): Recept za ubistvo

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online