Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.06.2015.
08:15
O. Ikodinović - Vesti A

Zašto je Rusija neprijatelj Zapada (2): Najveći neprijatelji

Pritisci i propaganda zapadnih zemalja kod Rusa poslednjih godina izaziva antizapadno, a posebno antiameričko raspoloženje. Istraživanje Levada centra, sprovedeno u martu, pokazalo je da se broj protivnika američke politike od početka ove godine uvećao za 20 odsto, i skoro dostigao rekord u poslednjih 25 godina. Većina Rusa ocenjuje svoj odnos prema SAD kao loš ili veoma loš.

Reuters
Vladimir Putin i Rusija su, što se tiče Zapada, glavne svetske zloće

Ako je u januaru politiku Vašingtona osuđivalo 44 odsto građana Rusije, već početkom marta ta brojka se uvećala na 56 odsto.

- Odnos prema SAD pogoršao se i čak se približio ocenama u periodu najoštrijih kriza: bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, invazije na Irak 2003. i rusko-gruzijskog konflikta 2008. godine - prokomentarisao je rezultate ankete zamenik direktora Levada centra Aleksej Graždankin.

Takođe, isto istraživanje je pokazalo da se povećao broj onih koji ne odobravaju poteze Evropske unije, čija se politika često poklapa sa pozicijom Bele kuće. Više od polovine ispitanika iskazalo je svoje nezadovoljstvo zbog stava Brisela.

U novembru prošle godine, Sveruski centar ispitavanja javnog mnjenja sastavio je rejting listu glavnih "prijatelja" i "neprijatelja" Rusije, a rezultati pokazuju da Rusi za svoje najbolje prijatelje smatraju Kinu, Belorusiju i Kazahstan, dok su u top tri neprijatelja Rusije ušli Amerika, Ukrajina i Nemačka.

Amerikanci, po poslednjem istraživanju Galupa, smatraju pak Rusiju najvećim neprijateljem, a posle nje Severnu Koreju i Kinu. Osamnaest odsto ispitanih Amerikanaca smatra Rusiju najvećim neprijateljem SAD, što je dva odsto više u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Rusku vojnu moć kao kritičnu pretnju po SAD vidi svaki drugi ispitanik, a negativan stav prema Rusiji ima 70 odsto ispitanih.

Svojevremeno je na ulicama Moskve sprovedena anketa o rusko-američkim odnosima. Rusi su, mahom, osudili spoljnu spoljnu politiku SAD. Ali, kada su ih pitali o Amerikancima najčešći odgovor je bio: Ljudi su jedno, politika je drugo". Govoreći o Americi, većina ispitanika vidi SAD kao zemlju blagostanja, i smatra da Amerikanci "imaju dobre zakone, uređen sistem i da tamo vlada red". Turistički bi posetili Ameriku, ali ne bi tamo živeli.

Istovremeno, slična anketa napravljena je i na ulicama američkih gradova. Mnogi od njih čak ništa nisu znali o Rusiji, a njih nekoliko je u listu čuvenih Rusa uvrstilo i - Arnolda Švarcenegera. Verovatno zbog njegove uloge u filmu "Crveno usijanje", u kojem igra sovjetskog policajca Ivana Danka. Zanimljivo je da mnogi nisu znali ni ko je predsednik Rusije. A oni "upućeniji", Putina su okarakterisali kao "diktatora i agresora", priznajući da veruju pisanjima američke štampe.

Sutra - Zašto je Rusija neprijatelj Zapada (3): Supermen protiv svetskog šerifa

Sergej Jesenjin

Gospodin dolar

U pismu prijatelju A. Saharovu Sergej Jesenjin 1922. godine piše o Evropi: "Šta da kažem o ovom najužasnijem carstvu malograđanštine koje se graniči sa idiotizmom. Osim fokstrota ovde nema skoro ničega, ovde žderu i piju i opet fokstrot. Čoveka ovde još nisam sretao i ne znam gde bih ga mogao naći. U najvećoj modi je gospodin dolar, a za umetnost im se fućka - najveće dostignuće im je mjuzikl. Ja čak ni knjige nisam hteo ovde da izdajem, bez obzira na nisku cenu papira i prevoda. Pa one nikome ovde i ne trebaju. Dušu ovde na Zapadu zbog interesa licemerno prodaju za dolar ili kao nepotrebnu robu menjaju za bezdušnost. Neka smo mi i siromašni, neka nas pritiska hladnoća i glad 堠ali zato imamo dušu koja nije za prodaju."

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.06.2015. 09:48
Izignorisani bi da ga Zapad uvazava !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online