Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 06.06.2015.
07:47
O. Ikodinović - Vesti A

Amerika silom preti Putinu

Američka vlada odmerava niz agresivnih mera kao odgovor na navodno rusko kršenje nuklearnog sporazuma iz doba Hladnog rata. Reč je o mogućnostima koje vlada Baraka Obame razmatra dok preispituje celokupnu politiku prema Rusiji, zbog Ukrajine, Krima i drugih poteza za koje SAD smatraju da vode u sukob u Evropi i šire.

Reuters
Glavni stratezi: Karter i Dempsi

Sve podseća na Hladni rat, čak i ako Bela kuća na kraju odluči da nastavi da toleriše Rusiji navodno testiranje krstarećih raketa dometa koji je zabranjen sporazumom. Rusija negira da krši sporazum i zauzvrat tvrdi da ga krše Sjedinjene Države, podizanjem raketne odbrane.

Nejasno je da li je Rusija zaista rasporedila sumnjive rakete ili da li će Vašington učiniti bilo kakav vojni potez.

U javnosti, zvaničnici Vašingtona koriste mračne izraze kao što su "protivsila" i "sposobnost kompenzacionog udara" kada opisuju dve od vojnih mogućnosti odgovora, očigledno u nadi da još mogu da kupe vreme za diplomatiju.

Sekretar za odbranu Ešton Karter je u februaru u Kongresu izrazio zabrinutost zbog navodnog ruskog kršenja sporazuma iz 1987. o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). On je rekao da je nepoštovanje ograničenja iz tog sporazuma "dvosmerna ulica" što otvara put za odgovor SAD u praksi.

Strah od nadmoći Moskve

Portparol Pentagona, potpukovnik Džo Sovers, priznao je da su "sve opcije koje se razmatraju, planirane tako da se osigura da Rusija ne stekne značajnu vojnu prednost".

Napetost pokazuje koliko su nisko pali odnosi SAD i Rusije. To je problem ne samo Obamine administracije, već i NATO čije su članice u Istočnoj Evropi posebno sumnjičave da se ne dopusti da ruske provokacije ostanu bez odgovora.

Zapadni lideri se sada sreću na samitu Grupe 7, odakle je ruski predsednik Vladimir Putin isključen. SAD i njihovi zapadni partneri su pokušali da upotrebe ekonomsku i diplomatsku polugu protiv Putina, ali ipak priznaju da Moskva i dalje igra važnu ulogu u međunarodnim poslovima, uključujući i nuklearne pregovore sa Iranom koji su među najvišim prioritetima Obamine spoljne politike.

Pakleno kockanje

Vlada SAD ima tri opcije vojnog odgovora na navodno rusko kršenje sporazuma o projektilima: odbranu koja bi zaustavila raketu kojom Rusija krši sporazum, opciju "protiv-sile" za preventivan napad na projektil i opciju "sposobnosti kompenzacionog udara" koja podrazumeva potencijalnu upotrebu nuklearnih snaga. Hans Kristensen, stručnjak za nuklearno oružje, smatra da je već sama javna rasprava o tim opcijama, "pakao od kockanja" s mogućnošću da Putin sasvim odustane od sporazuma INF.

POVEZANE VESTI

Subota 06.06.2015. 09:58
Dugo nešto prijete...! Kod nas su reagirali čas posla, čak nisu ni prijetili !
Subota 06.06.2015. 14:45
Pa sad evo,Rusi skrstili ruke i čekaju da ih kaznite.A ko ste uopšte vi da nekog kažnjavate-sem što ste koppilad i banda razjarenih čovvekoubbica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online