Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.02.2015.
08:15
D. Dekić - Vesti A

Projekat "Srbija na vezi" (3): Promene na globalnom tržištu

Dr Vladana Vukojević, doktor fizičke hemije, vanredni profesor švedskog Instituta Karolina medicinskog univerziteta u Stokholmu i gostujući profesor Beogradskog univerziteta, kaže da je sa velikim zadovoljstvom prihvatila učešće u projektu "Srbija na vezi".

Vesti
Dr Vladana Vukojević

- Ovakvi projekti su izvanredan način da ljudi u Srbiji ponovo postanu deo svetskih tokova. Mladima u Srbiji je važan, jer daje mogućnost da naprave prve korake, uvek najteže, ka osamostaljivanju i integraciji u svetsko tržište rada - kaže dr Vukojević, uz ocenu da su ovakve inicijative dvosmerne, jer ne samo da pomažu mladima u Srbiji da upoznaju svet izvan domovine, već daju i mogućnost drugima da upoznaju ljude iz Srbije i požele da je posete.

"Srbija na vezi"je okupila mlade, spremne da marljivo uče i rade, što pokazuju izuzetnim uspesima na studijama, i aktivnim traženjem mogućnosti da znanje prošire i primene.

- Podrška koju dobijaju od mentora iz inostranstva im, pre svega, daje mogućnost da budu u toku sa savremenim događanjima u svetskoj nauci. Uz pomoć mentora imaju pristup najsavremenijim instrumentima, često nedostupnim u Srbiji. Imaju i priliku da se upoznaju sa vršnjacima na najznačajnijim univerzitetima u svetu i formiraju profesionalnu mrežu saradnika - kaže i dodaje da mentori srpskog porekla mladima iz matice olakšavaju možda i najveću startnu prepreku - jezičku barijeru. Ovaj program je i odlična mogućnost da se doprinese bržem prevazilaženju tehnološkog jaza između Srbije i razvijenih zemalja.

Dr Vukojević je osnovne studije, magisterijum i doktorat završila na beogradskom Fakultetu za fizičku hemiju, a naučno-istraživačkim radom je počela da se bavi u domovini 1989, neposredno po završetku osnovnih studija.

- Moje iskustvo govori da su osnovne studije u oblasti prirodno-matematičkih i biomedicinskih nauka u Srbiji i dalje veoma dobre, uz sva ograničenja i teškoće sa kojima se i nastavnici i studenti svakodnevno sreću. Razlika nastaje kasnije i pre svega se ogleda u pristupu najsavremenijim instrumentima. Zato se trudim da mlade stručnjake iz Srbije pozovem da učestvuju u radu na Instituta Karolina, gde imaju priliku da nauče postojeće tehnike - priča mentorka koja je nekoliko meseci po sticanju diplome otišla na usavršavanje u Dansku.

Na Univerzitetu u Kopenhagenu tokom dve godine uradila je veliki deo magistarskog rada, vratila se u Beograd i zaposlila na Farmaceutskom fakultetu kao asistent na predmetu fizička hemija, a potom i na matičnom Fakultetu u zvanju asistenta, potom i docenta na predmetu biofizička hemija. Videla je da studije fizičke hemije ne daju dovoljno obrazovanje u oblasti biomedicine, a kako joj je bilo važno da se dalje usavršava 2003. odlazi na Institut Karolina u Stokholmu.

Dr Vukojević smatra da zbog nemilih događaja na našim prostorima, potom, mladi u Srbiji imaju manje direktnih kontakata sa studentima i nastavnicima iz inostranstva, manje putuju i manje su im mogućnosti za zapošljavanje u zemlji nego njihovim vršnjacima pre 25 godina.

Lokalne stipendije

- Tokom boravka u Danskoj primala sam stipendiju za talentovane studente, a u Švedskoj sam, od 2003. do 2005. bila na plaćenom, pa neplaćenom odsustvu sa Fakulteta za fizičku hemiju. U oba slučaja finansiranje iz matice bilo je nedovoljno i imala sam lokalne stipendije. Podrška mentora u Srbiji i inostranstvu naučila me je koliko je važno da znanje koje smo stekli nesebično delimo sa mladima - priča ona.

- To je veoma teško stanje, ali je s druge strane, moguće da zaposlenje traže na globalnom tržištu rada. Poslodavci su uvek zainteresovani za saradnike koji će unaprediti delatnost, pa su u tom smislu, mladi danas u mnogo povoljnijem položaju nego ranije. Od ličnih kontakata sada je mnogo važnije šta znaš, šta želiš da postigneš i koliko si preduzimljiv. Studenti koji učestvuju u projektu "iSerbia" pokazuju upravo te osobine - kaže naša sagovornica.

Sutra - Projekat "Srbija na vezi" (4): Srbija za naučnike ne haje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online