Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.01.2015.
08:13
D. Lukić - Vesti A

Rat protiv terora (2): Veliki brat u spavaćoj sobi

Policijske racije i lov na "uspavane ćelije" džihadista širom Evropske unije (posle Pariza) direktan su rezultat bezbednosnih procena obaveštajnih službi, prema kojima se veliki broj džihadista trenutno angažovanih u Siriji i Iraku vraćaju u domicilne zemlje EU i tu predstavljaju "opasnost najvišeg stepena" za unutrašnju stabilnost posebno ranjivih država. Jedna od takvih je, navodi se, Britanija s njenom velikom muslimanskom populacijom.

Reuters/L.M.
Britanski policajci čuvaju džamiju u Londonu, a islam na Ostrvu doživljava bejbi bum
 

Na Ostrvu trenutno, prema poslednjem cenzusu, građani islamske veroispovesti čine 4,4 odsto ukupnog stanovništva (ima ih 2.786.000).

Direktor Evropola Rob Vejnrajt navodi, u raportu pred britanskim parlamentom (neposredno posle Pariza), da, prema proceni Interpola, između 3.000 i 5.000 "evropskih džihadista" predstavljaju, po povratku u evropske zemlje, "terorističku opasnost najvišeg stepena".

U ekspozeu pred Komitetom za bezbednost parlamenta, kaže da Interpol i evropske obaveštajne službe imaju trenutno u evidenciji 2.500 osoba za koje smatraju da, posebno, predstavljaju potencijalno neposrednu opasnost".

- Policijske efektive i obaveštajne agencije u Evropi nemaju, naprosto, dovoljno kapaciteta da prate i kontrolišu onlajn komunikacije između džihadista koji se, na taj način, organizuju i pripremaju za akcije - izjavljuje Vejnrajt u parlamentu.

Internet mobilizacija

Društvene mreže su, po analizi Skotland jarda, postale "regrutni instrumenti džihadista. I više od toga: postali su i moćan instrument njihove propagande".

Na pitanje koliko je, prema podacima Interpola, evropskih građana trenutno uključeno u aktivnosti Islamske države, šef Interpola je odgovorio da ih ima samo nešto manje od 5.000 i dodao da je reč o grupi mladih ljudi koji "imaju potencijal i nameru da po povratku u evropske zemlje izvedu akcije kao što je bila ova u Parizu".

Rukovodilac britanske Unutrašnje službe bezbednosti (MI5) Endrju Parker izneo je podatak da je njegova služba do sada evidentirala 600 Britanaca (većinom islamske veroispovesti), koji su otputovali iz Britanije da se priključe džihadistima na Bliskom istoku.

Posebno skreće pažnju poslanicima parlamenta da postoji "bezbednosna rupa" u policijskim i bezbednosnim službama širom Evrope, koje pokušavaju da "uđu u trag" ekstremistima. Prema informacijama MI5, džihadisti su trenutno "van domašaja" obaveštajnih agencija i policijskih službi na Starom kontinentu zbog toga što su - naglasio je - policiji i obaveštajcima vezane ruke kako bi do kraja i svim sredstvima pratili i gonili teroriste. Oni se, izneo je u parlamentu, dogovaraju i planiraju akcije" ultratajnim, šifrovanim elektronskim porukama".

Prinove

U dve londonske opštine muslimani čine više od 30 odsto stanovništva, a prema nacionalnim statistikama, jedno od 10 novorođenčadi na Ostrvu rađa se kao musliman.

Rukovodioci britanskih obaveštajnih službi i Skotland jarda zaključuju da je jedini preostali način borbe protiv domaćeg i uvezenog terorizma da se:

a) uspostavi čvršća, "mnogo produktivnija", veza između evropskih bezbednosnih agencija i firmi koje upravljaju elektronskim komunikacijama i da

b) bezbednosne službe moraju da dobiju šira zakonska ovlašćenja kako bi u elektronskom prostoru pratile sumnjive aktivnosti terorista.

Zahtev je pao na plodno tlo i usred opšte kampanje da se špijunskim službama omogući neograničeno praćenje elektronskog prostora - svojih elektronskih komunikacija i privatnih poruka.

Rečeno - učinjeno. U proceduri je već nacrt projekta kolokvijalno nazvanog Povelja njuškanja. Po njoj će, ako se usvoji, Veliki brat i zakonski moći da uđe u svačiji kompjuter i u svačiju spavaću sobu. Džihadizam je tako, ruku pod ruku sa Velikim bratom, dobio (posle Pariza) prvu bitku. Privatne slobode građana, ono malo što ih je bilo ostalo, moraće da pričekaju neka bolja vremena.

Kraj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online