Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.12.2014.
08:15
J. L. PETKOVIĆ A

Od Kosova važnije privilegije sudija

Samo naivne je moglo da iznenadi stanovište Ustavnog suda Srbije da je Briselski sporazum politički akt koji ne podleže ustavnosudskoj kontroli ustavnosti. Nije prvi put da Ustavni sud pronalazi način da bude politički korektan. Od svog konstituisanja Ustavni sud je sebe brižljivo pretvarao u neškodljivu senku političke vlasti, ocenjuje dr Darko Simović, profesor ustavnog prava u analizi za "Srpski pravnički klub".

Sudije u senci vlasti: Darko Simović
 

- Budući da se uskoro bliži kraj mandata većeg broja sudija Ustavnog suda Srbije, na delu je beskrupulozno prizivanje još jednog devetogodišnjeg mandata. Zato se Ustavni sud elegantno izmakao ne upuštajući se u odlučivanje o saglasnosti Briselskog sporazuma sa Ustavom Srbije. Ništa novo, Ustavni sud je sve vreme istinski čuvar privilegija izabranih sudija, a ne ustava, ističe dr Simović.

Profesor na Kriminalističko-policijskoj akademiji, ocenjuje da "kada je bilo potrebno Ustavni sud je saučestvovao u neuspeloj "žutoj" reformi pravosuđa i u reizboru svih sudija".

- Naime, Ustavni sud je odbio da se izjašnjava o ustavnosti člana 7. stava 2. Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava koji predviđa reizbor sudija, iako je Ustav zajemčio stalnost sudijske funkcije. Obrazloženje ovakvog stava je bilo krajnje neuverljivo. Za razliku od ovog slučaja kada nije bilo poželjno mešanje u aktuelne političke događaje, u jednom drugom slučaju Ustavni sud je postupao, iako za tako nečim nije bilo potrebe. Reč je o zabrani organizacije Nacionalni stroj, objašnjava Simović.

On podseća da je tu zabranu iniciralo Republičko javno tužilaštvo, zbog, kako je u predlogu istaknuto, "delovanja koje je usmereno na izazivanje rasne i nacionalne mržnje".

Pod snažnim uticajem politike

Da je prethodni period bio obeležen snažnim uticajem izvršne vlasti na rad Ustavnog suda svedoči, smatra dr Simovioć, "činjenica da je tek nakon izbornog poraza demokrata Ustavni sud, nakon dužeg vremena, u veoma kratkom vremenskom intervalu doneo odluke u veoma delikatnim i politički osetljivim predmetima".

- Bez namere da osporimo da je Nacionalni stroj organizacija koja je promovisala rasnu i nacionalnu mržnju, Ustavni sud je prisvojio nadležnost da zabranjuje organizacije koje su zabranjene po samom slovu Ustava. Ustav je izričito zabranio tajna udruženja, a Nacionalni stroj je po svim svojim odlikama predstavljao upravo jedno takvo udruženje, što je Ustavni sud i konstatovao - dodaje Simović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online