Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.09.2014.
08:15
Ž. Marković - Vesti A

Borba za vlast i mast (2): Crni Gruja protiv kabadahija

Novo Grujić je 2010. imao nekoliko bilborda na kojima je bio obučen u Karađorđevu odeždu, u kojoj je čak došao na poslednje zasedanje parlamenta RS.

Bosno moja, pređi na drugoga, obično je rezignirani komentar građana koji se na svakim izborima nađu u čudu koliko su im političari spremni na svaku ujdurmu u predizbornim kampanjama. One se često svode na šatre, pevače, jaganjce, pravo državno veselje u kojem učestvuju svi bez razlike.

Moderni Karađorđe: Novo Grujić za izbore 2010. godine
 


1. Bosna kuje konje i izbore

Političari zato rado koriste pevače u vlastitoj promociji. Na počeku kampanju u centru pažnje bila je Stanojka Bodiroža Ćana, koja je pevala na jednom zboru kod Banjaluke, ali je ostalo nejasno da li je, pod šatorom gde je nastupala, podržala Milorada Dodika ili Ognjena Tadića. Mediji su nekoliko dana vozili ovu priču, a Ćani je izgleda sve prekipelo pa je pre nekoliko dana otkrila da je dobila nove pozive za nastupe, i od SNSD-a, i od SDS-a, ali da ih je odbila, jer je politika ne zanima.


Milorad Dodik je nadaleko prepoznatljiv po svojim pevačkim nastupima, a ni u ovoj kampanji se ne libi da uzme mikrofon, naročito kada na njegovim mitinzima gostuje Baja Mali Knindža. Mikrofona se prihvata na gotovo svim skupovima, a pred kraj kampanje jasno se može videti da je izgubio glas. Omiljene pesme su mu "Pogledaj me jednom nežno", "Ne dolazi u moj san", "Dvor na Uni", a odnedavno i "Ne može nam niko ništa".


Peva se i veseli, pod šatorima drugih partija, širom BiH, a nezvanično se spekuliše da bi vrhunac mogao da se dogodi 10. oktobra kada će na centralnom mitingu SNSD-a u Banjaluci nastupiti Ceca Ražnatović. Ta informacija još nije zvanično potvrđena.


Čuveni kandidat Vinko Perić je uoči izbora 2008. godine imao još jedan kontroverzan spot, u kojem je sedio i ćaskao sa čovekom sede brade sličnog Draganu Dabiću (Radovanu Karadžiću). CIK je to označio kao žestoko kršenje predizbornih pravila i odrezao mu kaznu od 10.000 maraka.


Pred izbore 2010. tadašnji radikal, a današnji pripadnik jedne vladajuće stranke (DNS) Novo Grujić, imao je nekoliko bilborda na kojima je bio obučen u Karađorđevu odeždu, a ispod je bila poruka "Crni Gruja u borbi protiv kabadahija"... U toj odeći je čak i došao na poslednje zasedanje parlamenta RS u kojem je bio poslanik. Na tim izborima, međutim, radikali su doživeli debakl, a on je ubrzo prešao u vladajući DNS.

 

Ko peva, vlada

Peva se i po Federaciji. Na nekim mitinzima stranaka sa bošnjačkim predznakom nastupile su poznate estradne zvezde, a mikrofona su se prihvatili i neki kandidati. S druge strane, pesme ne nedostaje ni kod Hrvata, a jedan od onih koji je podržao Dragana Čovića (HDZ BiH) za Predsedništvo je i kontroverzni Marko Perković Tompson.

Čitajte sutra - Borba za vlast i mast (3): Dosta nam je cirkusa

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online