Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.09.2014.
08:14
O. Ikodinović - Vesti A

Ukrajina drma Istok i Zapad (4): Vraćeno matici bez ijedne žrtve

Rusija bez Krima je država, sa Krimom je carevina, kaže jedna stara ruska izreka. Poluostrvo koje je Katarina Velika 1783. zauzela od Tatara, a koje je lider SSSR-a Nikita Hruščov 1954. poklonio Ukrajini, Putin je vratio Rusiji. I to bez ijedne žrtve.

Marš u Simferopolju: Krimljani nose ruske zastave
 

- Krim je bio i ostao neodvojivi deo Rusije, pred tim su nemoćni i vreme i okolnosti i sve istorijske promene - kazao je ruski predsednik nakon martovskog referenduma na Krimu za prisajedinjenje Rusiji. On smatra da se, proglašavajući nezavisnost, Krim oslonio na Povelju UN, što je učinila i Ukrajina istupajući iz bivšeg SSSR-a, a bazirali su se i na kosovskom presedanu. 


- Iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i Krimskim Tatarima na Krimu - rekao je tada Putin.


Zašto je za Rusiju važan Krim? Pre svega, radi se o poluostrvu koje je nekad pripadalo Rusiji i na kojem su većina stanovnika Rusi, i oni kojima je ruski maternji jezik. Na poluostrvu živi milion i po Rusa, oko 350.000 Ukrajinaca, i oko 260.000 Tatara, 35.000 Belorusa... Krimski Tatari, koji se uglavnom bave poljoprivredom, lojalni su Kijevu.

Ukrajina drma Istok i Zapad:

* Crna rabota Bele kuće
* Putin zna šta radi
* Dobili Krim, izgubili Kijev

Tamo se nalazi najvažnija ruska mornarička flota čija baza je tu već 230 godina. Brodovi i podmornice na Krimu nalaze se severno od Turske odakle imaju izlaz na Mediteran i otvorena vrata za Srednji istok.


Mnogi pretpostavljaju kako bi jedina korist Rusiji od pripajanja Krimskog poluostrva bila pomorska baza u Sevastopolju i ušteda od 100 miliona dolara godišnje, koliko Rusija plaća Ukrajini za iznajmljivanje te baze.


Glavni urednik časopisa "Rusija u globalnoj politici", Fjodor Lukjanov kaže da je glavni motiv pripajanja Krima Rusiji bio da na to poluostrvo ne dođe NATO:
- Putin nije želeo da igra po tuđim pravilima, pa je povukao potez kojim je zaštitio ruske pozicije - ističe Lukjanov.


Putin je odbacio kao neosnovane optužbe za aneksiju Krima, ističući da je odluka o ujedinjenju Krima i Rusije donesena i da se ne planira njena promena.


- Nikakve aneksije Krima nije bilo i nema, to je volja naroda, sve optužbe su neosnovane - rekao je Putin.

Ruski Las Vegas

Osim istorijski i duhovno, Rusiji je Krim važan iz još nekoliko razloga. Turizam Krimu donosi 40 posto godišnjih prihoda, a ostatak zarade nosi industrija i infrastruktura.
Krim je bogat naftom, gasom i rudama. Najvažnije grane industrije su prehrambena, hemijska, mehanički inženjering, obrada metala i proizvodnja goriva. Još jedan razlog je i trgovina. Putin želi da se Ukrajina pridruži carinskoj uniji Rusije, Belorusije, Kazahstana i uskoro Armenije, koja je odgovor na mnogo veći trgovinski blok EU.
Krim bi, kako je planirano, trebalo da postane i ruski Las Vegas, sa nizom kockarnica koje će biti izgrađene uz obalu.

Pripajanje Krima Rusiji dovelo odnose Rusije za Zapadom na najniži nivo još od kraja hladnog rata.


Zapad i u ovom slučaju ima dvostruke aršine tvrdeći da pripajanje Krima Rusiji protivreči normama međunarodnog prava. Ali, kada je 2008. Kosovo jednostrano proglasilo svoj suverenitet, Zapad je to podržao kao potpuno zakonito.


- Zapad treba da odgovori na pitanje zašto priznaje pravo naroda Kosova, na primer, na samoopredeljenje, a odriče narodu Krima pravo na izražavanje sopstvene slobodne volje - izjavio je predsednik komiteta Državne Dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov.


Kako za Srbe Kosovo tako za Ruse Krim ima posebno istorijsko i duhovno značenje. Ruski kijevski knez Vladimir u današnjem Sevastopolju je primio hrišćanstvo 988. koji se vekovima obeležava kao "Krštenje Rusije".


Na Krimu su grobovi ruskih vojnika čijom hrabrošću je Krim 1783. ušao u sastav Rusije.


Sevastopolj, "grad ruske slave" i najveća ratna luka u ovom delu sveta, središte je ruske Crnomorske flote još od 1783. godine kada je carica Katarina Druga osnovala grad i utvrđenje, uključivši ga u sastav Ruske imperije.  

KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 03.09.2014. 08:28
RUSI su VRAĆANJEM NA KRIM PONIZILI PRE SVEGA EU I NATO ZLIKOVCI POKAZAVŠI CELOM SVETU KAKO SE VRAĆA NA SVOJE BEZ ISPALJENOG METKA .
Sreda 03.09.2014. 16:26
Ukrajinac ćelavi poklonio ukrajini.Šta?Tuđu dedovinu.Drug mu i uzor bio Tito.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online