Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 25.08.2014.
06:34
D. N. Petrović - Vesti A

Kuda ide Sandžak (2): Trbuhom za kruhom i auspuhom

Sve do pada režima Slobodana Miloševića, Novi Pazar je bio jedan od najprosperitetnijih gradova u Srbiji, zahvaljujući džinsu, obući i industriji nameštaja. Živelo se dobro i u Sjenici i Tutinu. Radio je i FAP, pa je posla i perspektive bilo i u Priboju, Novoj Varoši i Prijepolju. A onda je sve krenulo nizbrdo. Umesto gromoglasno najavljivane demokratije i para iz sveta koje će pokrenuti posrnulu privredu i ovaj deo Srbije, u grad na Raški i druge gradove podno Peštera, Golije i Rogozne, stigla je pljačkaška privatizacija koja je iza sebe zatvorene fabrike, radnike bez posla i gladnu sirotinju.

Sve do pada režima Slobodana Miloševića, Novi Pazar je bio jedan od najprosperitetnijih gradova u Srbiji...
 

- Sve smo činili da srušimo Miloševića, a danas bi ga mnogi rado pravili od blata. U njegovo vreme Novi Pazar je bio privredni i ekonomski raj, proizvodilo se, trgovalo, zarađivalo i trošilo... Da mi je samo da povratim delić novca koje sam tada bacao u nedra raznim striptizetama i lakim damama - priča nekada uspešni biznismen i dodaje:


- Od svega obećavanog došla nam je samo demokratija u kojoj se ne zna ko šta radi i priča. Od najavljivanih investicija nema ništa, dok su drugi gradovi u Srbiji igradili bar po neki pogon, u Novom Pazaru i Sandžaku ništa nije ni započeto. Još čekamo da turska kompanija Džinsi-Istambul započne fabriku koja će uposliti 400 radnika. Biće to, ako Turci uopšte i dođu, kap u moru, jer je u gradu više od 25.000 nezaposlenih - kaže ovaj biznismen.


U "Miloševićevo vreme", u Novom Pazaru je radilo 200 većih tekstilnih pogona i još 300 radionica. Na pijaci se nedeljom skupljalo i po deset hiljada kupaca iz celog regiona koji su pazareći ovdašnji tekstil i raznu robu uvezenu iz Turske, ostavljali milione tadašnjih maraka. Danas je u životu ostalo još tridesetak proizvođača džinsa koji su, udruženi u

klaster ASTEKS, uspeli da prežive brodolom, da se oporave i da uposle petinu od

Čobanina ni za 500 evra

Na Pešteru se trenutno uzgaja 30.000 krava i oko 50.000 ovaca, a moglo bi bar trostruko više.
- Dok 50.000 Sandžaklija čeka posao, mi ne možemo ni za platu od 500 evra da nađemo čobanina. Mladi Pešterci radije u novopazarskim kafićima konobarišu za 150 evra - kaže farmer Fehim Kurtović.

10.000 nekada uposlenih radnika. Obućari su odavno u velikim nevoljama, još se dobro drže proizvođači nameštaja: Dalas, Numanović, Tahirović, DA-SA, Elan i drugi koji upošljavaju oko 1.000 radnika. Na pijaci već godinama ne može da se zaradi "ni za vodu".

- Opstali su samo najuporniji i najsposobniji koji su se u teškim vremenima ekonomske krize, izborili za kvalitet ravan evropskom. Još se mnogi od nas bore za život, ali ima i vrlo uspešnih koji izvoze u Rusiju, EU, Afriku i Aziju. Prepušteni smo uglavnom sami sebi, od države nema mnogo vajde - kaže Tigrin Kačar, vlasnik džins-konfekcije Stig i jedan od osnivača ASTEKS-a.


Ako želi poboljšanje ekonomske situacije u ovom delu Srbije i stabilan Sandžak, država mora da pomogne ovdašnjim privrednicima. Tekstilcima bi puno značilo da se u zapuštenom kombinatu Raška izgradi pogon za proizvodnju teksas-platna za čiji uvoz dajemo milione evra, dodaje Kačar.


U ASTEKS-u ističu da su u podređenom položaju u odnosu na strance kojima država za svako novootvoreno radno mesto nudi po nekoliko hiljada evra. Uprkos izuzetnoj državnoj subvenciji, strani investitori neće u Sandžak.


- Neće, jer iz ovog dela Srbije u svet duže od decenije idu samo loše vesti i ružne slike, ko je lud da investira tamo gde je nestabilno. Nema ni Turaka koji su obećavali kule i gradove. Ništa nije ispunjeno ni od obećanja koje su dali Boris Tadić i njegov prijatelj Taib Erdogan. Turci radije grade u Leskovcu ili Nišu, nego u "bratskom", nesigurnom i od auto-puta i udaljenom Sandžaku - kaže Murat Omerović, ugledni privrednik iz Tutina.
Podsetimo, Erdogan je obećao pomoć Turske u igradnji auto-puta preko Peštera (deonica Koridora 11), magistralnih puteva Novi Pazar - Sjenica i Novi Pazar - Tutin i Industrijsko-bescarinske zone u selu Leskova kod Tutina gde je, kako je tada najavljivano, trebalo da dođe bar 100 turskih biznismena i da se zaposli više od 1.000 Pešteraca.

- Ništa još nije ni započeto, putevi su loši, sela su zimi često odsečena od sveta, lokacija za industrijsku zonu u Leskovi je u korovu, nedostaju vodovodi, škole, zadruge, otkupne stanice i druga infrastruktura. Stočarstvo na Pešteru stagnira, a mladi ljudi, umesto da

Termoelektrana bi spasla Sjenicu

Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica se nada da će u Štavlju kod Sjenice uskoro početi izgradnja odavno planirane termoelektrane snage 350 megavata.
- Kompanije iz Češke, Kine, Rusije i još nekih zemalja spremne su da ulože 600 - 700 miliona evra. U termoelektrani bi se zaposlilo oko 1.000 radnika, krenuli bi poljoprivreda i stočarstvo, opština Sjenica brzo bi po razvijenosti sustigla Lazarevac, pokrenuo bi se ceo Sandžak - ubeđen je Mujović.

osnivaju farme i izvoze zdravu hranu iz netaknute prirode odlaze "trbuhom za kruhom" u velike gradove i inostranstvo - priča Fehim Kurtović, farmer iz Đerekara i predsednik Upravnog odbora nedavno osnovane Zemljoradničke zadruge Pešterska visoravan.

Stočari su ostavljeni na vetrometini i prepušteni sudbini, nema otkupa, niti bilo kakve pomoći države. Pola Peštera pokriva samo jedan veterinar, čak 90 odsto goveda i ovaca nije umatičeno, pa njihovi vlasnici ne mogu da koriste državne subvencije koje inače koriste stočari u drugim delovima Srbije.


- Ucenjuju i mlekare, još gori su nakupci. Zbog toga smo odlučili da i u Karajukića Bunarima osnujemo zemljoradničku zadrugu. Cilj nam je da Vladi Srbije i premijeru Vučiću pokažemo da postojimo - ističe Kurtović.


Sandžak je prebogat raznim rudama. Rogozna je prepuna bakra, srebra i zlata, a Pešter ima uglja bar za 100 godina. Ništa se ne koristi, država je gurnula u stranu ove resurse. Neiskorišćena šansa su i obnovljivi izvori energije. Nažalost, na Pešteru, umesto planiranih stotinu, imamo samo jednu vetrenjaču i jednu mini-elektranu dok proizvodnja solarne energije nije ni počela - priča inženjer-geolog Alija Halilović koji tri decenije pokušava da privoli Beograd do počne da koristi rudno bogatstvo u ovom delu Srbije.
Niko tačno ne zna koliko se Sandžaklija poslednjih godina odselilo: Srbi uglavnom odlaze u centralnu Srbiju i Beograd, Bošnjaci u Bosnu, Tursku, Makedoniju i zemlje zapadne Evrope.

Kuda ide Sandžak (1): Zapaljivo stanje u dolini džinsa


Čim je Evropska unija ukinula vize, bar 20.000 Sandžaklija je za samo nekoliko meseci, otišlo u Nemačku, Holandiju, Dansku, Belgiju, Luksemburg, Švedsku.... Samo retki su se vratili. Danas imamo prazna sela na Pešteru, iz nekih novopazarskih ulica otišlo je pola žitelja. Ljudi odlaze jer u Sandžaku više ne vide nikakvu perspektivu - kaže Kadro Mehmedović, predsednik novopazarskog udruženja Reintegracija.
 

SUTRA - Kuda ide Sandžak (3): Dijasporo pomozi, mi smo na umoru!

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.08.2014. 08:05
Uranila jagnjeca brigada. Pa posto je oslobodila proruse u Ukrajini, smenila vlast, ili joj dala rok za napustanje, povratila krajinu, oterala Bosnjake iz Bosne, Kosovo vratila pod okrilje Srbije, sad se jagnjeca brigada priprema da cisti Sandzak, sok je jos ladovina popodne kad zagreje zavuce se Putinu u zadnjicu. Nista gore nema nego kad covek zabada trn u zdravu nogu, pa ceka da mu se zalomi i onda pocne da kuka. Pola ove jagnjece brigade nebi na karti naslo gde je Tutin, a prica neke nebuloze. Da bog da, ako iko i zna gde je ova fotogravija nastala, ali znaju da nekog proteruju i da zavode vlast u N. Pazaru, a da nisu sposobni da to urade u sopstvenoj kuci.
Ponedeljak 25.08.2014. 09:20
Nije sandžak nego Raška!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online