Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.06.2014.
08:15
Z. Mirković - Vesti A

Upozorenje dijaspori (4): Trauma gora od štete

Provalnici ne biraju svoje mete po državljanstvu i poreklu, pa su i mnogi naši zemljaci u Austriji imali iskustvo sa upadima lopova u stanove i kuće. "Moj stan u 3. bečkom okrugu bio je u dva navrata meta provalnika", ispričao je za "Vesti" naš zemljak I. K, kojem su u oba navrata provalnici ispreturali stvari i odneli sav nakit, ali i deo garderobe.

Blaga kaznena politika: Lopovi sve drskiji
 

- Provalnici su mi ukrali neke predmete koje smo nasledili, što nam je više emotivna nego materijalna šteta. Takođe su mi odneli i deo garderobe. Posle provale ne možete odmah uočiti šta vam je sve ukradeno. Treba vam više meseci da ustanovite šta je odneto - priča naš sagovornik.


- Ja sam tek posle godinu dana ustanovila da mi je, na primer, odneta jedna od najmilijih torbi. Iako se nisam potresla odmah posle provale, 12 meseci kasnije, kada sam tražila tu torbu ja sam zaplakala - rekla je N. V. iz Beča.
 

Saveti policije

Austrijska policija savetuje građanima da zamole komšije da uklanjaju reklamni materijal sa vrata njihovih stanova i kuća, kako provalnici ne bi mogli da ustanove da su duže odsutni. Isto tako savetuje se i ugradnja određenih uređaja, od kojih neki nisu ni skupi, a koji simuliraju prisutnost stanara, kao što su automatski prekidači za svetla, ili neki uređaji koji simuliraju, noću, da je uključen televizor. Pored toga savetuje se ugradnja ojačanih vrata ili barem specijalnih brava, koje se teže obijaju, što važi i za prozorska i balkonska vrata.

- Pored toga što vam odnesu vredne stvari provalnici naprave i veliku štetu na vratima, prozorima, što vas prilikom opravke dodatno košta. Posle provale sam bio prinuđen da pozovem posebnu službu da bi mi otvorili vrata stana, jer su ih provalnici oštetili do te mere da su se zaglavila. Majstor se mučio više od sat vremena da otvori vrata. Na kraju mi je ispostavio račun na više od 1.000 evra - naveo je M. M. iz Beča.


Svi sagovornici "Vesti" ukazuju da se dugo vreme, posle provale, nisu osećali bezbedno u svoja četiri zida.


Austrija, kao i mnoge druge zemlje zapadne Evrope suočena je sa porastom krivičnih dela provala u stambene objekte, zbog čega zvaničnici traže povećanje kazne za provalnike. Prema najnovijoj statistici o krivičnim delima zabeležen je porast provala u stanove i kuća za 7,2 odsto.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner zbog toga traži oštrije zakonske mere za kriminalce. Trenutno je za krivično delo provale predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.
 

U statistici o kriminalu za prošlu godinu zabeleženo je smanjenje ukupnog broja krivičnih dela za 0,3 odsto, ali istovremeno je broj provala porastao. Prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova svakog dana se, u proseku, obije oko 45 stanova i kuća.
 

Statistika pokazuje i da je 72,3 odsto uhapšenih provalnika stranog porekla, pretežno iz Rumunije, Srbije i Albanije.

Lopovi se ne plaše kazni

Ministarka Mikl-Lajtner bi želela da se najmanja kazna poveća na godinu dana i to je predložila ministru pravosuđe Volfgangu Brandšteteru, koji u osnovi podržava ovu inicijativu.

Upozorenje dijaspori:

1. Provalnici stižu sa Istoka

2. Provalnici stižu sa Istoka

3. Lopovi haraju i u "zemlji satova"

Trenutno radna grupa razmatra predlog kako bi bio unet u aktuelizovanje Krivičnog zakona, a konačan ishod rada trebalo bi biti poznat do jeseni.
Mikl-Lajtner bi želela da povećanje kazne stupi na snagu od 1. januara iduće godine.


- Moramo smanjiti broj ovih krivičnih dela - naglasila je ona dodajući da provale predstavljaju upad u privatnost i često su za žrtve "traumatično iskustvo", te je zbog toga opravdano povećanje kazni.


Naime, policija je često suočena sa "starim poznanicima", jer mnogi provalnici "odsede" kratke zatvorske kazne i potom se ponovo vrate svom "zanatu".


Aktuelne kazne, prema rečima Mikl-Lajtner, nisu dovoljno rigorozne i ne plaše provalnike.


- Očigledno, kazne od šest meseci ne znače ništa - dodala je ona.

Kraj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online