Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 06.06.2014.
08:15
J. Arsenović - Vesti A

"Nit je ko gura, nit Srbija hrli u NATO"

Prvi čovek Atlantskog saveta u Srbiji Vladan Živulović u razgovoru za "Vesti" odbacuje tezu dela javnosti da NATO "gura" Srbiju u svoje redove kako bi je odvojio od ruskog uticaja, a uveren je da ni u Beogradu ne postoji politička volja da se država što pre priključi Alijansi.

Vladan Živulović
 

Kako gledate na tumačenja srpskih medija da SAD Srbiju gura u NATO, stvarajući front protiv Rusije?

- To nije tačno. Ovde postoji jak ruski lobi koji takve vesti plasira rukovođen svojim potrebama. To je njihovo legitimno pravo da non stop plaše narod sa Alijansom.


Da li Srbija može da uđe u NATO alijansu po ubrzanoj proceduri?
- Srbija je preduzela dosta koraka ka tome, ali sve zavisi od političke volje, a u ovom trenutku ona ne postoji. Službena politika Srbije je vojna neutralnost i stav zvaničnika je da je prava mera saradnje sa Alijansom Partnerstvo za mir. Kod nas taj interes ne postoji, za razliku, recimo, od Crne Gore.


Ako politička volja ne postoji u Beogradu, ne mora da znači da je nema u Alijansi...?
- Ponavljam, niti Srbija hrli ka članstvu, niti ko iz NATO forsira da Srbija postane deo Alijanse. Nedavno sam se vratio iz Budve gde je održan Forum za budućnost NATO proširenja. Tamo su Crnogorci jasno stavili do znanja koliko im je stalo da uđu u NATO i nadaju se da će im poziv za punopravno članstvo biti upućen u septembru, na Samitu u Velsu. Uostalom, Srbija vešto balansira između Rusije i NATO.


Po čemu to sudite?
- Evo, na primer, narednog meseca će u bazi na jugu Srbije biti izvedena zajednička vojna vežba "Platinasti vuk" nekoliko NATO zemalja i Vojske Srbije. Već u septembru će uslediti zajednička vežba sa ruskom vojskom.


Koje će zemlje iz NATO biti zastupljene?
- Rumuni, Hrvati, Bugari, Slovenci, Amerikanci i iz Partnerstva za mir Azerbejdžanci. Ova druga vojna vežba sa Rusima, koliko sam čuo, biće spektakularna, sve sa ruskim tenkovima koji će na zemlju spuštati njihovi helikopteri.

Da li se za članstvo u NATO nužno raspisati referendum?
- Svaka država posebno odlučuje o tome. Hrvati su išli na odluku parlamenta, dok su se Slovenci opredelili za NATO referendumom.

Petak 06.06.2014. 08:23
Ko zna da malo pročita između redova,videće da se iza vaših reči krije baš suprotno od onoga što vi pričate g-dine Živuloviću.
Petak 06.06.2014. 08:50
ovaj mlati praznu slamu dostaje nama te gamadi vidi skim vezbe sve dokazani srbo mrzci
Petak 06.06.2014. 13:25
Па шта ће онда таква организација у Србији?! То нама никада није било у интересу и треба се што даље држати од Натоа!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online