Petak 06.06.2014.
08:15
J. Arsenović - Vesti

"Nit je ko gura, nit Srbija hrli u NATO"

Vladan Živulović
 

Kako gledate na tumačenja srpskih medija da SAD Srbiju gura u NATO, stvarajući front protiv Rusije?

- To nije tačno. Ovde postoji jak ruski lobi koji takve vesti plasira rukovođen svojim potrebama. To je njihovo legitimno pravo da non stop plaše narod sa Alijansom.


Da li Srbija može da uđe u NATO alijansu po ubrzanoj proceduri?
- Srbija je preduzela dosta koraka ka tome, ali sve zavisi od političke volje, a u ovom trenutku ona ne postoji. Službena politika Srbije je vojna neutralnost i stav zvaničnika je da je prava mera saradnje sa Alijansom Partnerstvo za mir. Kod nas taj interes ne postoji, za razliku, recimo, od Crne Gore.


Ako politička volja ne postoji u Beogradu, ne mora da znači da je nema u Alijansi...?
- Ponavljam, niti Srbija hrli ka članstvu, niti ko iz NATO forsira da Srbija postane deo Alijanse. Nedavno sam se vratio iz Budve gde je održan Forum za budućnost NATO proširenja. Tamo su Crnogorci jasno stavili do znanja koliko im je stalo da uđu u NATO i nadaju se da će im poziv za punopravno članstvo biti upućen u septembru, na Samitu u Velsu. Uostalom, Srbija vešto balansira između Rusije i NATO.


Po čemu to sudite?
- Evo, na primer, narednog meseca će u bazi na jugu Srbije biti izvedena zajednička vojna vežba "Platinasti vuk" nekoliko NATO zemalja i Vojske Srbije. Već u septembru će uslediti zajednička vežba sa ruskom vojskom.


Koje će zemlje iz NATO biti zastupljene?
- Rumuni, Hrvati, Bugari, Slovenci, Amerikanci i iz Partnerstva za mir Azerbejdžanci. Ova druga vojna vežba sa Rusima, koliko sam čuo, biće spektakularna, sve sa ruskim tenkovima koji će na zemlju spuštati njihovi helikopteri.

Da li se za članstvo u NATO nužno raspisati referendum?
- Svaka država posebno odlučuje o tome. Hrvati su išli na odluku parlamenta, dok su se Slovenci opredelili za NATO referendumom.

2024 © - Vesti online