Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.05.2014.
09:16 >> 22:34h
Srna, Beta A

Evakuisano 31.873 ljudi, najugroženiji Obrenovac, Šabac, Mali Zvornik...

Na teritoriji Srbije do sada je evakuisano 31.873 lica sa ugroženih područja, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta.

Evakuisano skoro 32.000 ljudi, stanje stabilno, ali su svi u pripravnosti
 

Najugroženiji gradovi i opštine na teritoriji Srbije od posledica poplavnog talasa su Obrenovac, Umka i Lazarevac na području grada Beograda, zatim Kostolac, Šabac, Mali Zvornik, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Vladimirci, Koceljeva i Bogatić.

Ugroženi su i Sremska Mitrovica i Šid, te opštine Svilajnac, Ćuprija, Paraćin, Rekovac, Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Osečina, Mionica, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, Rača, Knić, Topola, Kraljevo, saopštio je MUP Srbije.

22:30 - Smart kolektiv i organizacija "Liceulice" nastavljaju da u Beogradu prikupljanja pomoć za životinje - ljubimce spasene poplave u Obrenovcu. Prioritet je i dalje voda, a velika je i potreba za higijenskim sredstvima za životinje, kao i za hranom.
22:20 - POMOĆ - Županija Timiš u Rumuniji uputila je cisternu sa šest tona pitke vode i kombi humanitarne pomoći u Morović i Višnjićevo, mesta ugrožena poplavama u opštini Šid.
21:40 TENT - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da očekuje da će za vikend biti pokrenuta proizvodnja u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) A u Obrenovcu.
21:30 - Iz Kosovske Mitrovice sutra ujutro će krenuti konvoj sa pomoći, koju su Srbi i nealbanci sa Kosova i Metohije prikupili za građane centralne Srbije ugrožene poplavama. "Sto tona hrane, higijenskih proizvoda, odeće i obuće ujutru će biti otpremljeno u centralnu Srbiju", saopšteno je iz Privremenog vijeća Kosovske Mitrovice.
20:40 - Na područje poplavljenog Obrenovca danas je stiago kamion s hranom, vodom, sokovima i sredstvima za higijenu koja su prikupili pripadnici Žandarmerije iz Kopnene zone bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Svi pripadnici Žandarmerije iz Kraljeva i Novog Sada, angažovani na na jugu Srbije, odrekli su se sledovanja hrane za narednih nekoliko dana i pokolonili ih poplavljenima.
20:35 - BARIČ - Republički štab za vanredne situacije Srbije je danas odlučio da se stanovnici evakuisani zbog poplave, u četvrtak organizovano vrate u selo Barič kod Beograda, rekao je načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić.
20:00 - Britanski premijer Dejvid Kameron uputio je telegram saučešća premijeru Srbije Alaksandru Vučiću zbog žrtava poplava koje su zadesile Srbiju. Otpravnik poslova britanske ambasade u Beogradu Dejvid Mekfarlan izrazio je ogromnu zabrinutost Velike Britanije povodom velikih poplava u Srbiji i regionu i njihovih posledica.
19:59 - LJIG - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Velimir Ilić, izjavio je danas od izvorišta u sela Ba do Ljiga treba postaviti novi vodovod, a ne popravljati stari, azbestni. "Novi cevovod je rešenje za 50 godina, a sadašnji, sa azbestnim cevima, prevaziđen je. Za novi treba 45, a za sanaciju postojećeg oko 20 miliona dinara, bačenih para", kazao je Ilić novinarima u Ljigu.
18:27 - Sa područja ugroženih poplavama do sada je prijavljen nestanak 798 osoba, od kojih je pronađeno 215 osoba, saopšteno je agenciji Beta u Operativnom centru MUP Srbije. U Crvenom krstu Srbije rečeno je da nemaju evidenciju o ukupnom broju prijavljenih slučajeva nestalih osoba, te da je potrebno obratiti se MUP-u.
18:25 - DONACIJA - Potpredsednk Vlade Srbije Rasim Ljajić i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj uručili su danas Svilajncu i Jagodini po 40 sušilica za zidove objekata ugroženih poplavama. "Zahvaljujući turskoj Vladi i ambasadoru, angažovano je 400 sušilica za potrebe poplavljenih domaćinstava. Očekujemo da ubrzo obezbedimo još 600 sušilica", rekao je Ljajić.
17:23 - Vodostaj Save u Beogradu će narednih dana rasti, a granicu vanredne odbrane dostići će 23. i 24. maja, dok su u blagom opadanju vodostaji ove rijeke kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca, saopšteno je iz Republčikog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu. Na Dunavu kod Smedereva vodostaj će danas prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, a kod Slankamena i na Tisi kod Titela vodostaj je iznad granice redovne odbrane od poplava, navodi se u saopštenju. Kod Novog Sada vodostaj Dunava će do sutra dostići granicu redovne odbrane, a nizvodno kod Zemuna i Pančeva nivo vode će biti u porastu i dostići će granicu vanredne odbrane tokom 23. i 24. maja, navodi se u najnovijem upozorenju.
17:14 - LOKALNA SAMOUPRAVA - Ministarstvo finansija Srbije saopstilo je danas da ne postoje pravne smetnje da lokalne samouprave otvaraju devizne račune za uplatu donacija namenjenih za otklanjanje posledica od poplava. Ministarstvo finasija je to saopstilo povodom velikog interesovanja lokalnih vlasti u vezi sa otvaranjem deviznog računa kod Narodne banke Srbije za pomoć ugroženima u poplavama.
17:10 - VARVARIN - Voda u nižem delu sela Obrež još ugrožava sedamdesetak domaćinstava, ali se očekuje da će se u toku dana povući, rekao je predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković. "Polovina od evakuisanih ljudi vratila se u svoje domove, problem još uvek imamo u nižem delu sela, gde se voda zadržala i ugrožava još sedamdesetak domaćinstava. Trenutno prokopavamo kanale za odvod kako bi se voda vratila u potok koji vodi u Veliku Moravu", rekao je Milenković.
16:50 - ŽRTVE - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u području nastradalom od poplava pronađeno 27 žrtava, a najmanje 11 od njih je preminulo.
16:30 - EPS - Proizvodni kapaciteti "Elektroprivrede Srbije" i dalje su ugroženi, situacija se prati danonoćno i preduzimaju se sve mere za stabilizaciju stanja i što brži povratak u redovan režim rada, zavisno od stepena oštećenja objekata.
13:10 - Na državnom putu IB reda broj 26 Šabac-Ušće uspostavljen je normalan režim saobraćaja, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije". Iz "Puteva Srbije" apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine.
13:07 - SVILAJNAC I JAGODINA - Kriznim štabovima Svilajnca i Jagodine danas će biti uručeni sušači zidova za objekte koji su prethodnih dana ugroženi poplavama, a koje je poklonila Vlada Turske. Ambasada Turske u Srbiji je obezbedila 400 sušača zidova za opštine ugrožene poplavama, a u narednih nekoliko dana obezbediće još 600 takvih aparata. Sve lokalne samouprave zahvaćene poplavama svoje potrebe za sušačima zidova iz turske donacije mogu dostavljati Republičkoj direkciji za robne rezerve.
12:11 – POSLANICI SE „ISPRSILI“ -Poslanici Skupštine Srbije izdvojili su 11,5 miliona dinara za pomoć žrtvama poplava koje su pogodile zemlju, izjavio je danas šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić.
12:02 - STIŽE KACIN - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin danas dolazi u posetu Beogradu kako bi se upoznao sa dimenzijama i posledicama velikih poplava koa su zadesile Srbiju, najavljeno je iz njegovog kabineta. "Moramo pokazati ne samo solidarnost i pružiti pomoć već i jasno reći da smo s građanima Srbije i da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pomognemo u obnovi zemlje", rekao je Kacin uoči
posete.
12:00 – POMOĆ SA KOSMETA - U organizaciji Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo stručne ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice i Gračanice krenule su jutros ka krajevima u centralnoj Srbiji ugroženim poplavama kako bi pomogle u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji terena. Koordinatorka za poslove kancelarije za Kosovo Zlata Radovanović rekla je da na taj način kancelarija pokazuje da je Kosovo integralni deo Srbije i da Pokrajina ima kapacitete da pomogne svojim sunarodnicima ma gde živeli.
11:42 - POMOĆ IZ MAKEDONIJE - Makedonska kompanija “Pelisterka” odazvala se pozivu Vlade Srbije za slanje pomoći ugroženim područjima naše zemlje koja su ovih dana zahvaćena poplavama sa katastrofalnim posledicama. Poznati proizvođač i distributer našeg južnog suseda poslao je 10 šlepera sa 225.000 litara flaširane vode.
11:40 - DONACIJA IZ PEĆI - Privremeno veće opštine Peć sa izmeštenim sedištem u Goraždevcu saopštilo je da je do sada prikupljeno 409.277 dinara ili oko 3.500 evra pomoći poplavama ugroženim područjima Srbije. Sredstava su uplaćena na račun budžeta Srbije, a pomoć u hrani i higijeni od 2.200 kilograma, kao i odjeći i obući je otpremljena. Veće navodi da će ujutro početi akcija prikupljanja pomoći građanima sa ugroženih područja u Republici Srpskoj.
11:39 – ŠID - Krizni štab u mestu Morović u opštini Šid saopštio je da je nastavljena evakuacija stanovništva iz tog sela, kao i iz sela Višnjićevo.
11:36 – SREMSKA MITROVICA - Zemljani nasipi podižu se u sremskim selima Kuzmin, Adaševci i Vasica, saopštio je danas komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić. Ješić je na Tviteru (Twitter) napisao da je vodostaj Save danas u opadanju, ali je porastao vodostaj Studve za 10 centimetara, što utiče i na porast vodostaja Bosuta. U Sremu se najveća borba vodi s bujičnim vodama koje su izašle iz korita Save i kreću se ka sremskim selima.
11:33 – JAGODINA - Od šest gradova Pomoravskog okruga nastava se održava u osnovnim i srednjim školama u Jagodini, Rekovcu i Despotovcu, potvrdio je danas načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević. Lokalne samouprave i štabovi za vanredne situacije su zbog problema s poplavama doneli odluke da do ponedeljka nastave ne bude u školama u Ćupriji i Svilajncu, kao ni u Paraćinu, osim u seoskim školama u Potočcu, Sikirici i Popovcu, i to od sutra.
11:26 - Humanitarna pomoć koja je u utorak noću stigla na beogradski aerodrom iz Švedske prikupljena je i poslata od srpskog udruženja "Solna" u Stokholmu, a ne od Vlade Švedske kako je zvanično objavljeno, rečeno je Beti u ambasadi Srbije u Švedskoj. Reč je o tri tone pomoći koju su prikupili srpski iseljenici preko udruženja "Solna" i u kojoj je konzervirana hrana, odeća, igračke za decu i druge stvari namenjene stanovništvu pogođenom poplavama, rekli su u ambasadi i dodali da su o slanju pošiljke zvanično obavestili Ministarstvo spoljnih poslova, Crveni krst Srbije i MUP Srbije.
11:11 - Uprava carina Srbije danas je saopštila da građani i organizacije mogu dobiti sve potrebne informacije o carinskim procedurama uvoza humanitarne pomoći od pomoćnika direktora Uprave Veselina Miloševića. Kontakt telefoni su: +381 (0)11 26 90 822 i +381 (0) 64 858 21 45.
11:10 - Ambasada Srbije u Rusiji prikupila je do sada oko 1,5 tonu humanitarne pomoći i oko 10.000 evra u gotovini za postradale u poplavama u Srbiji. Prikupljeni su konzervisani proizvodi, voda, odeća, medicinska sredstva i sredstva za higijenu, i pokrivači. U prikupljanju pomoći učestvuju i ruski volonteri, a u Ambasadi navode da je odziv građana i Srbije i Rusije veliki.
11:08 - DONACIJA - Sberbanka Srbije je za stanovništvo sa poplavljenih područja obezbedila, hranu za bebe, konzerviranu hranu i sredstva za higijenu u vrednosti od 2,5 miliona dinara. Ovaj kontigent robe će biti isporučen Crvenom krstu na lokaciju na kojoj je trenutno najpotrebniji.
11:05 - Srpskа dijаsporа uz učešće velikog brojа donаtorа iz Srbije, prikupilа je u poslednjа četiri dаnа preko 200.000 evrа donаcijа kroz humаnitаrnu orgаnizаciju ''Srbi zа Srbe''.
11:03 – BEOGRAD - Menadžer grada Beograda Goran Vesić izjavio je da je glavni grad potpuno spreman za poplavni talas i da se nasipi kontrolišu neprekidno. Vesić je za RTS kazao da je uvedeno celodnevno dežurstvo na nasipima i da se oni kontrolišu na svakih 500 metara. "Mi branimo Savski nasip na koti 76 metara nadmorske visine, imamo oko 5,5 kilometara nasipa, postavljeno je 350.000 džakova, a noćas smo još 70.000 džakova poslali za Obrenovac, gde se brane strateški objekti. U rezervi trenutno imamo oko 40.000 džakova. Postavili smo liniju i na Dunavu, očekujemo talas, ali sve procene govore da će postojeći bedemi izdržati, tako da građani mogu biti spokojni", rekao je gradski menadžer.
11:01 - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Štefanović izjavio je da će to Ministarstvo predložiti vladi da besplatno obezbedi nova dokumenta za sve građane koji su ih izgubili u poplavama.
10:48 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog razornog dejstva poplava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, ukazao na hitne potrebe stanovništva za pijaćom vodom, hranom, šatorima i lekovima, i dodao da su UN spremne da obezbede dodatnu pomoć.
10:47 - Opština Bogatić danas je počela prikupljanje podataka o štetama od poplava u seoskim područjima, a prema prvim podacima najviše štete je na 18.000 hektara poljoprivredne zemlje.
10:05 - Radnici preduzeća "Jomil" iz Baćevca kod Beograda koji izvode radove na izgradnji civilne i vojne infrastrukture u Angoli, sakupili su 5.000 dolara za dvojicu svojih kolega čije su porodice stradale od poplava. Kako je jutros agenciji Beta kazao Saša Savović, poznati fotoreporter, koji je organizovao ovu akciju u Luandi, 50 radnika iz opština Gornji Milanovac i Obrenovac organizovalo je sakupljanje pomoći za postradale u Srbiji od poplava.
09:49 - Koordinacioni sastanak međunarodnih donatora u vezi s pomoći u saniranju posledica poplava u Srbiji biće održan u četvrtak u Beogradu, saopštila je danas Vlada Srbije. Kako je najavljeno, premijer Aleksandar Vučić i nadležni ministri informisaće donatore o razmerama katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, a biće i razmotrene mogućnosti da se što pre Srbiji uputi pomoć u saniranju posledica nastale štete.
09:46 - Preko "PayPal" naloga do sada je za ugrožene u poplavama, prikupljeno blizu 245.000 evra pomoći, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije. Kako se navodi, najveći deo uplatili su građani sRbije iz inostranstva, ali je primetno i povećanje donacija stranaca iz celog sveta.
09:32 – POMOĆ - Komesarka Evropske unije (EU) za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje u kriznim situacijama Kristalina Georgijeva uručila je danas donaciju misije Euleks Sektoru za vanredne sitaucije MUP-a Srbije. Euleks je donirao Srbiji jedan helikopter, genratore za struju, hranu i drugu robu.
09:30 - HUMANOST - Stanko Tomović (66) iz Koštunića na padinama Suvobora, rekorder tog brdsko-planinskog kraja u poljoprivrednoj proizvodnji, poklonio je veliku količinu hrane poplavljenom Obrenovcu.
09:29 - DONACIJA - Rudarsko-topioničarski basen (RTB)Bor u konsultaciji sa Štabom za vanredne situacije, kupio je i u potopljeni Obrenovac poslao 100 pumpi za ispumpavanje vode sa manje pristupačnih mesta, saopšteno je danas iz tog preduzeća.
09:27 - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da su javna preduzeća dala prve procene štete i da ona iznosi stotine milione evra, a da bi preliminarnu procenu štete do 30. maja trebalo da dostave i lokalne samuprave.
09:24 - ŠABAC - Reka Sava kod Šapca opala je tokom protekla 24 časa za 10 centimetara, pa je trenutni nivo 619 santimetara. Maksimalni nivo reka je u tom gradu zabeležila proteklog vikenda kada je bilo 666 centimetara.
09:23 - Na svim kriznim poplavnim tačkama u Srbiji situacija je stabilna, a reka Sava je u stagnaciji i blagom opadanju, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.
09:22 - OBRENOVAC - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i komesarka Evropske unije (EU) za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje u kriznim situacijama Kristalina Georgijeva obišli su u sredu ujutru Obrenovac. Oni nisu davala izave, a kako javlja izveštač Bete sa lica mesta, situacija u Obrenovcu se smiruje. U centaru grada nema ljudi, voda se povukla, ipak postoje delovi Obrenovca gde je visina vode i dalje oko metar.
09:21 - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovaraće u sredu u Briselu sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom o načinu na koji EU može da pomogne Srbiji da se prevladaju katastrofalne posljedice poplava.
09:20 - BUGARSKA - Bugarski Crveni krst aktivirao je broj 1466 za prikupljanje sredstava putem SMS poruka za poplavljena područja u Srbiji i BiH. Crveni krst Bugarske uputio je juče popodne humanitarnu pomoć Srbiji u kojoj su ćebad, montažni kreveti, posteljina, dečija odeća i gumene čizme. Bugarski Crveni krst saopštio je i da je otvorio specijalni žiro-ačun za prikupljanje pomoći.
09:18 - Produktna berza u Novom Sadu, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Valjevo, organizuje pomoć u dostavljanju stočne hrane za područja u Srbiji ugrožena katastrofalnim poplavama, saopšteno je iz Berze.
09:17 - KANADA - U Kanadi je u toku prikupljanje novčane i robne pomoći za poplavljene posredstvom ambasade Srbije u Otavi i generalnog konzulata u Torontu, eparhije srpske pravoslavne crkve, Kanadsko-srpske privredne komore, Kanadskog Crvenog krsta, ali i dobrotvora-pojedinaca. U skladu sa instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pri ambasadi u Otavi otvoren je namenski bankovni račun kod Montreal banke za uplatu pomoći u kanadskim dolarima.

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije u toku jučerašnjeg dana prevezla je deset osoba, a pripadnici stranih helikopterskih jedinica prevezli su osam tona medicinskog materijala, lekova, hrane i vode za piće i omogućili lekarskom osoblju rad na nepristupačnom terenu.

Srpskim spasiocima na terenu pomažu i timovi iz Rusije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Danske i Rumunije sa opremom za spasavanje ugroženih u poplavama i ispumpavanje vode pumpama velikog i srednjeg kapaciteta.

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

Iz zemalja EU i regiona kontinuirano stiže humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama za poplavom ugrožena područja. Pomoć u vidu hrane, vode, odeće, obuće, neophodnih sredstava za bebe, sredstava za ličnu higijenu, ali i sanitetskih vozila, čamaca, generatora, pumpi za vodu, goriva, kolica, lopata upućuje se na ugrožena područja, kako bi se pomoglo u sanaciji štete i spasavanju ljudi.

Humanitarnu pomoć tokom prethodnog dana uputila su udruženja građana, crkve, srpska dijaspora, opštine, preduzeća iz Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Austrije, Češke... Opremu i životne namirnice do sada su kao humanitarnu pomoć uputili UN, Rusija, Azerbedžan, Bjelorusija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Češka. U poplavama je nastradalo 21 lice, od čega u Obrenovcu 14. U Srbiji je od danas trodnevna žalost.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.05.2014. 15:59
а вучић каже да нам је највише помогла европска унија и да без њих не би имали шансе! ! ! русе не помиње, ђубре једно! ИЗАЋИ ЋЕ СВЕ НА ВИДЕЛО! ! ! http://www.vaseljenska.com/misljenja/drzavo-ne-bismo-te-vise-zadrzavali/ http://www.vaseljenska.com/vesti/istina-o-potapanju-obrenovca-probijanjem-ispusta-na-nedovrsenoj-brani-stubo-rovni/ http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/premijerka-cvijanovic-tri-dana-ranije-znali-smo-za-katastrofu-nista-nismo-ucinili/ http://www.srbijadanas.net/ko-to-tamo-laze-vucicu/ http://www.vaseljenska.com/vesti/kako-je-obrenovac-stradao/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online