Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 09.05.2014.
05:25
Đ. Barović - Vesti A

I jug Srbije radi za veliku Albaniju

Vlada Albanije donela je odluku po kojoj u ovoj zemlji više neće tražiti radne dozvole za Albance s Kosmeta, ali i juga Srbije. Ovu vest je saopštio albanski ministar za socijalno staranje Erjon Veljiaj, objasnivši da će ubuduće "svaki stanovnik Kosova i Preševske doline moći da se zaposli u Albaniji bez potrebe da nabavlja radnu dozvolu".

Vlada Albanije donela odluku po kojoj u ovoj zemlji više neće tražiti radne dozvole za Albance s Kosmeta i juga Srbije: Albanski ministar za socijalno staranje Erjon Veljiaj
 

"Liberalizovali smo tržište rada sa Kosovom, a danas smo ukinuli i birokratske prepreke. Za razliku od prethodne vlade, ova ne smatra strancima Albance iz Preševske doline i svaki student odande može da se slobodno zaposli u Albaniji", precizirao je Veljiaj.

Za Srbe iz tri opštine na jugu Srbije - Preševa, Bujanovca i Medveđe - ovo je samo još jedan znak da Albanci ne odustaju od formiranje velike Albanije, a da je na Vladi Srbije da preduzme određene korake kako bi se sprečio mogući reprocitet u transferu radne snage.


- U tri opštine na jugu Srbije, većina Albanaca bolju budućnost pronalazi isključivo u

Uskoro i zajednička carina

Albanski premijer Edi Rama uskoro bi trebalo da poseti Beograd. Ovo će biti prva poseta te vrste posle skoro sedam decenija, odnosno posete Envera Hodže. Rama je u intervjuu listu "Danas" kazao da dolazi na poziv novih vlasti. Da podsetimo, Rama je već obećao da će za Kosovo ukinuti prepreke formiranjem zajedničkog tržišta, pa i rada, zajedničkog carinskog terminala, unifikacijom sanitarnih potvrda Albanije i Kosova, kao i formiranjem nacionalnog ekonomskog saveta Albanije i Kosova.

inostranstvu, Švajcarskoj i delu skandinavskih zemalja i reč je o veoma bogatim ljudima koji sigurno neće ići u Albaniju da traže posao. Tamo odlaze mladi na studije, i trenutno ih je oko 1.000. Otuda postoji i opravdana bojazan da bi ovakva odluka vlasti u Albaniji mogla da znači legalizaciju dolazaka radnika iz ove zemlje - kaže jedan od lidera Srba s juga Srbije Dragoljub Filipović.


Filipović, koji je i predsednik Opštinskog odbora SPS-a, ističe da prema zvaničnoj evidenciji u Preševu ima oko 6.000 nezaposlenih, a da bi se dolaskom radnika iz Albanije prvi na udaru našli Srbi.


- Srbi se bez sumnje ne bi ni snašli, niti bi u tome učestvovali i to je zaista ozbiljan problem s kojim bi ova država mogla da se suoči zbog čega i insistiramo da se i Vlada Srbije oglasi po ovom pitanju - naglašava Filipović.


Gradonačelnik opština Parteš i Pasjane, najvećih srpskih zajednicama s druge strane administrativne međe na jugu Srbije Dragan Nikolić tvrdi da je u pitanju samo "predizborni marketing".


- Ovu odluku treba posmatrati u sklopu predstojećih izbora na Kosmetu jer vlada Albanije je sada zapravo samo formalizovala nešto što se već događa na terenu. Međutim, mnogo opasnije od toga jeste što i ova odluka zapravo pokazuje odlučnost Albanije u ideji "jedna zemlja, jedan narod". Sve ide u smeru veličanja jedinstva naroda u Albaniji, Kosmetu i jugu Srbije s krajnjim ciljem od koga nikada nisu odustali, a to je stvaranje velike Albanije - upozorava Nikolić.

Skandalozan potez

Milovan Drecun, bivši predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, ocenjuje odluku Vlade Albanije kao "začuđujućom".
- Normalan put je da se ovakav sporazum potpisan između Srbije i Albanije, ali i u tom slučaju se ne bi mogao odnositi samo na deo teritorije ili deo stanovništva jedne države. Bez sumnje je reč o neprimerenom potezu koji može samo dodatno da podgreje i podstakne albanski živalj na Kosmetu i jugu Srbije da svoju budućnost vidi samo u jedinstvenom albanskom prostoru. Albanija na ovaj način nije pokazala da želi dobrosusedske odnose sa Srbijom za šta se deklarativno zalaže - naglašava Drecun.

POVEZANE VESTI

Petak 09.05.2014. 06:38
Pa nisu nama Albanci krivi što i Srbija ne omogući svim Srbima da mogu jednostavnije i lakše doći do srpskog državljanstva.Tako se desi da srpsko državljanstvo lakše dobije Kinez ili Kamerunac nego Srpkinja rođena izvan Srbije a udana za Srbina iz Beograda.
Petak 09.05.2014. 05:54
Ако траже рат добиће комплетно уништење, 1 2 3 Србија уз Руссију+Руссија уз Србију.....Све ратове заједно борили и све добили....... ако буде среће опет ће.......Рат је логичан одговор на нацистичко-паразитску окупацију Свете Метохије+
Petak 09.05.2014. 13:04
Jedino Srbin mora dokazivati da je Srbin i to u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online