Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.04.2014.
06:43
J. L. Petković - Vesti A

Na optužnici i kandidat za Nobela?

Kosovo je teškom mukom donelo odluku o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koji su počinili bivši pripadnici OVK. Tu odluku su svi akteri u Prištini, osim albanskih političara pozdravili, a naučni savetnik u Institutu društvenih nauka Dušan Janjić podseća da veliki broj uticajnih ljudi treba da bude procesuiran.

Gde je Žuta kuća: Hašim Tači
 

Od oko 200 slučajeva osumnjičenih za ratne zločine, u kojima su uključeni borci i komandanti OVK danas su mnogi od njih političari, a neki se posle OVK bave organizovanim kriminalom. Kako kaže, od tog broja predviđenog za procesuiranje "samo deset se odnosi na Srbe, a svi ostali se tiču Albanaca".


- Informacija da postoje i Srbi čija se umešanost istražuje procurila je u medije još u septembru, a sada je sve to aktuelno zbog suda koji se neće baviti samo slučajevima iz istrage na osnovu izveštaja Dika Martija, već i drugim zločinima. Očekujem da će se suditi i za ubistva novinara, vojnika, policajaca - kaže Janjić.


Ipak, suđenje u slučajevima gde su direktno uključeni čelnici stranaka koje su na vlasti na Kosovu neće biti lako.


- Biće velika borba i veliki otpori. Uostalom, to je i u Beogradu slučaj, na primer s Miškovićem, gde je Vučić samo zagrebao, a nije smeo da nastavi. To su procesi koji će trajati dugo - kaže Janjić.


Poslednjih dana se dosta spekulisalo ko će se naći na optuženičkoj kupi. Spominje se 130 osoba, među njima sam vrh Tačijeve stranke PDK, ali i ultradesnog Samoopredeljenja. U Martijevom izveštaju Hašim Tači je označen kao šef grupe odgovorne za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa u istočnoj Evropi. U međuvremenu se, uz Ivicu Dačića, pominje kao kandidat za Nobelovu nagradu za mir.


Izgleda da vladajuće prištinske strukture već znaju kome visi optužnica nad glavom. Zanimljivo je da je Tačijeva partija na sednici parlamenta, gde je usvojena odluka o osnivanju suda, tražila da se usvoji i zakon kojim će optuženima obezbediti finansijsku pomoć iz budžeta.

POVEZANE VESTI

Subota 26.04.2014. 07:47
Он треба да виси на вешалу! А то за нобеловог кандидата ме уопште не изнађује: Што више Срба масакрираш и побијеш то следи од запада боља награда и "наша" влада то све подржава. Њихови нису гинули,они су сви били на безбедним местима а и хонорари за издају нису за бацити.
Subota 26.04.2014. 11:19
Тако ти је то, Хашиме. Ти си оно волио да те зову "змија". Мирољубиво, нема приче. Знаш, није у реду што нијеси остао оригиналан. Требало је и даље да се представљаш као "змија". Не стоји ти ни одијело, нити тај "еуропејски" став. Запад тако ради са свим терористима, научи их шта треба да раде, опреми их, обучи и пусти да дивљају и да им се учини да могу све. После тога их "пелцује" причом о "демократији", "држави", "влади", "стандарду"... А онда слиједи буђење. Боље рећи, Хашиме, пробудићеш се на пазару. То ти је суштина западне политике и економије, трговина. Они су тако постали богатији дио свијета. Трговали су свиме, а понајвише људима. Бићеш једог дана иза решетака у "золошком врту".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online