Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Subota 15.03.2014.
12:01
Đ. B. - Vesti A

Rat ustaša i četnika na Krimu?!

Hoće li ustaše i četnici ponovo zaratiti, ali ovog puta u dalekoj Ukrajini, pitanje je koje ovih dana muči hrvatsku štampu.


Bratislav Živković, jedan od srpskih četnika na Krimu, patrolira na punktu na autoputu između Simferopolja i Sevastopolja
 

Prema nekim informacijama, u Ukrajini se na strani opozicije trenutno nalazi oko 300 plaćenika iz celog sveta, među kojima i više desetina hrvatskih veterana građanskog rata 1991-1995.
 

Uhapsili "špijuna"

Četnici se hvale da su na punktu koji kontrolišu, pre nekoliko dana uhvatili i "srpskog špijuna".
"Na Krimu ima još nas Srba i ovaj punkt je neka vrsta sabirnog centra za sve naše državljane. Ipak, pre nekoliko dana uhvatili smo Srbina koji radi za drugu stranu. Špijunira. Predstavljao se kao Srbin jer je znao da to ovde prolazi, ali je postavljao čudna pitanja. Šta da kažem, naišao je na pogrešne. Uhapšen je - objasnio je za "Kurir" Bratislav Živković, vođa srpskih dobrovoljaca na Krimu.

S druge strane, kao pomoć proruskim snagama, na Krimu je već dve nedelje nekolicina dobrovoljaca iz Srbije koji sebe nazivaju četnicima Srbije i Crne Gore.
Hrvatski mediji uveliko spekulišu da bi u slučaju eskalacije sukoba "ustaše i četnici" mogli da se povedu i "naplatom starih računa".


Vojno-politički analitičar i dugogodišnji ratni izveštač, Milovan Drecun smatra da je to neozbiljno očekivati, a da je za Srbiju već dovoljno štetno što se njeni državljani tamo nalaze u ulozi dobrovoljaca.


- Sasvim je dovoljno što je grupica neodgovornih avanturista otišla na Krim gde paradira u maskirnim uniformama. Time nanose ozbiljnu štetu Srbiju zbog čega bi morali da odgovaraju - tvrdi Drecun.

Amblem na uniformi srpskih četnika sa Krima
 


I profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić smatra da je priča o mogućem ratu "ustaša i četnika" nešto što teško može da se dogodi.
 

Pročitajte još:

* Srpski dobrovoljci u Sevastopolju

* VIDEO: Reportaža o "četnicima" na Krimu

* U Kijevu pucali i plaćeni snajperisti iz bivše SFRJ?

- Da je bilo sreće da su oni 1991. godine zaratili na nekom drugom mestu, a ne u Jugoslaviji. Ovako, ta priča samo podgreva nacionalizam i ništa više - ističe Dragišić koji smatra da je najbitnije da Srbija spreči organizovano regrutovanje budućih dobrovoljaca jer će se time naneti nesaglediva šteta državi.


- Pogrešno je i štetno svako uplitanje Srbije u neki oružani sukob, sem u slučaju učešća u mirovnim misijama UN - zaključuje Dragišić.

POVEZANE VESTI

Subota 15.03.2014. 12:07
С ВЕРОМ У БОГА СЛОБОДА ИЛИ ЕУ
Subota 15.03.2014. 13:53
Sasvim je dovoljno što je grupica neodgovornih avanturista otišla na Krim gde paradira u maskirnim uniformama. Time nanose ozbiljnu štetu Srbiju zbog čega bi morali da odgovaraju - tvrdi Drecun. ??? drecun se brine što neko nanosi "štetu" srbiji ??? drecun ???? HAHAHHAHAHHAHAHAHAHAHAH crko majci....
Subota 15.03.2014. 13:33
Uvek su bile Budale,i u prvom i u drugom svetskom ratu,zbog kojih je nevin narod stradao.Da nije bilo njih,Srbija nikada ne bi ratovala.Zato treba pod hitno doneti zakon,da ovakvi ljudi kao ovi sto nazivaju sebe cetnicima,odgovaraju pred sudom.Pa onda ,,gospodo"izvolite pa se kurcite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online