Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.03.2014.
12:36
J. L. Petković - Vesti A

Poslednji čin kosovske drame (6): Srbi da se vrate i o(p)stanu

Hapšenje Olivera Ivanovića je u velikoj meri uznemirilo stanovnike na severu Kosova, posebno jer se desilo ubrzo nakon ubistva odbornika SLS Dimitrija Janićijevića.

Nije lako Milici i Sofiji, ali su uporne: Dalibor Jevtić
 



Da li je pisanje albanskih medija o tom hapšenju uticalo i na incidente u pojedinim mestima u opštinama Klina i Istok, ne mogu da tvrdim. Ali, uzimajući u obzir ono što se desilo marta 2004. godine, kada je jedan novinarski izveštaj pokrenuo lavinu nasilja na čitavom Kosovu usmerenog ka srpskoj zajednici, ne može se isključiti mogućnost da je izveštavanje pojedinih medija, izazvalo tenzije u sredinama u kojima Srbi nisu većina, kaže Dalibor Jevtić, kosovski ministar za zajednice i povratak.

Optimizam uprkos svemu

- Naravno da nisam zadovoljan položajem srpske zajednice na Kosovu. Pre svega u ekonomskom smislu, ali u određenim sredinama i kada je o bezbednosti reč. Ali je taj položaj bolji u odnosu na period nakon 1999. i nakon pogroma 2004.
I verujem da će biti još bolji u budućnosti - ubeđen je kosovski ministar za povratak.

On ističe i da je kao ministar reagovao povodom svakog incidenta, pa i onih koji su se dešavali poslednjih meseci od kada su počela hapšenja na severu, ali njegovi apeli i osude nisu bili dovoljni.


- Da li je dovoljno osuditi? Koliko smo puta pozivali na odgovornost i pronalaženje počinilaca svih napada na povratnike i njihovu imovinu, ali rezultata i dan danas nema, odnosno nisu poznati. Kao član Saveta bezbednosti Kosova zvanično sam zatražio da se poveća stepen zaštite povratnika i pripadnika drugih manjina. Tražio sam veće prisustvo policije na terenu - kaže Jevtić.


Za sporazume u Briselu, on ocenjuje da su neki od njih "rebnuli" po džepu građane, a da je ostala po strani tema bez koje nema izgradnje poverenja između dve zajednice, a to je uzurpacija imovine.


- Briselski sporazumi su, iz ugla običnih građana, više politički nego praktični, jer posledice ne mogu da osete direktno, u pozitivnom smislu, u svakodnevnom životu. Neki su čak i negativno, u finansijskom smislu, uticali na život običnih ljudi, kao na primer dogovor o "slobodi kretanja" sa onim silnim naplatama osiguranja za vozila. Mislim da je problem uzurpirane imovine jedna od najvećih prepreka na putu povratka i izgradnje poverenja i konačnog pomirenja Srba i Albanaca - smatra Jevtić.

Bićemo uporni!

- Incidenata i tenzija ima i dalje. Ljudi su uplašeni. Zapaljena je povratnička kuća, a nekoliko opljačkano u opštini Klina, a u selu Koš u opštini Istok bilo je i zveckanja oružjem Svestan sam da nije lako kada se ukrade pumpa i celo selo ostane bez vode, niti kada u pola noći neko pokuša da vam ukrade traktor. Kupovali smo nove pumpe, traktore, obnavljali kuće. Moramo da budemo uporni, da ih ohrabrimo i pokažemo da nisu sami. Mi ne možemo da sprovodimo istragu, niti da hapsimo i sudimo onima koji čine sva ta nedela, ali često razgovaram sa onima kojima to jeste posao. I nastaviću da insistiram - obećava Jevtić.


Bez obzira na sve, on misli da je situacija danas za Srbe bolja u odnosu na onu od pre pet godina.


- To je daleko od idealnog, ali smo se nekako za to izborili. I treba da nastavimo da se borimo, da budemo uporni i ne odustajemo. Srbi moraju da se vrate na Kosovo i da na Kosovu opstanu. Nije lako ni maloj Milici u Prizrenu, niti Sofiji u Babušu. Jedina su srpska deca u tim mestima, ali su uporne. Ostaće tu. I one vide svoju budućnost na Kosovu. Zašto je ne bi videli i drugi - pita Jevtić.

Poslednji čin kosovske drame

1. Srbima otimaju i jezik

2. Pametan živi gde je bolje, budala gde je rođen

3. Prekosutra je daleka budućnost

4. Njima svetle njive, a mi u mraku

5. Dobro je dok odžak dimi

Osim u provinciji, pritisak na Srbe je u i u kosovskoj prestonici. I to politički, gde se pokušava da se suzbije broj, odnosno uticaj Srba u kosovskom parlamentu. Ko god da pobedi na narednim izborima, mogao bi da ostane bez rezervisanih mesta za manjinske zajednice.


- U svakoj prilici skrećem pažnju na ovu temu, međutim to je u rukama poslanika u Skupštini Kosova, gde dvotrećinska većina mora da podrži našu inicijativu da se zadrže rezervisana mesta za pripadnike manjina. Zahtevaćemo od Vlade u Prištini da traži od Ustavnog suda Kosova odgovor na pitanje: Da li su prošla dva mandata za rezervisana mesta, tj. da li jedan mandat podrazumeva jedan izborni proces ili period od četiri godine? Smatramo da se mandat odnosi na vremenski period, a ne izborni proces. U tom slučaju rezervisana mesta se ne mogu ukinuti pred nastupajuće izbore - objašnjava Jevtić.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online